Megjelent: 7 éve

Kivel dolgozik szívesen?

Mindenki olyan embert keres, akinek tűz ég a szemében. A részletek kiderülnek cikkünkből.

Egy kötetlen reggeli beszélgetés közben merült fel a téma: ki, kivel dolgozik szívesen. Négyen ültünk az asztalnál, ügyvezetők, tulajdonosok, mérnök, közgazdász, marketinges, szóval különböző végzettségűek. Mindenkit érdekelt a téma, mindenkinek meg volt a maga véleménye.

Az egyikünk az asztalnál azt mondta, hogy azokat az embereket keresi, akinek tűz ég a szemében! Ez hatott, mind a négyen egyetértettünk, ez a megfogalmazás telitalálat. Mondtunk mindent, legyen önálló, szakmailag profi, kreatív, motivált, de ez a megfogalmazás olyan volt, ami mindent magába foglalt.

De milyen is az, amikor valakinek tűz ég a szemében? Milyen jellemzők összessége gyújtja meg azt a tüzet?
Elkezdtük összegyűjteni, teljesen belefeledkeztünk. Lássuk, mire is jutott a négy ügyvezető tulajdonos, milyen egy ideális kolléga:

Legyen benne hajóterő
A tűz a szemben biztos jele annak, hogy erős késztetése van arra, hogy keményen és sokat dolgozzon. Az ilyen kollégák hajlandóak mindent beleadni egy feladatba. Képesek a jövőbeli sikerre összpontosítani, és menni előre.

Legyen benne bátorság
Ne jöjjön állandóan tanácsért, döntésért a felette vezetőhöz, cselekedjen önállóan. Ne aggódjon, hogy mit gondolnak majd az emberek, mi lesz, ha kilóg a sorból, ha más mint a többiek.

Legyen a célok iránt elkötelezett
Az ilyen emberek tudják, mit akarnak és hajtanak rá, hogy el is érjék. látszólag könnyedén irányítják az életüket és az időt. Konkrétak, megvalósítják naponta amit kitűznek.

Rendelkezzen tudással
Folyamatosan képezze magát, gyűjtse az információkat. Nyitott az újra, és képes naponta megújulni. Olvas, és kérdez olyanoktól, akik tudnak.

Legyen becsületes
Ez nagyon fontos. Legyen őszinte, egyenes és becsületes. Legyen képes felelősséget vállalni az olyan dolgokért, amelyek nem sikerülnek. Legyen képes beismerni: ezt elrontottam, és legyen képes tanulni a hibáiból.

Legyen optimista
Azok, kiknek tűz ég a szemében sohasem kételkednek abban, hogy sikerrel fognak járni. Tudatosan összpontosítanak arra, hogy valami jó fog történni velük és ami talán meglepő, a szerencse rendszeresen melléjük szegődik.

Legyen jó az ítélőképessége
Képesek megérteni a helyzet tényeit mielőtt döntést hoznak. Nyitott elmével, még inkább előítéletek nélkül képesek kiértékelni dolgokat, és nem csinálnak presztízskérdést abból, hogy meggondolják magukat.

Legyen lelkes
Akinek tűz ég a szemében annyira lelkesek azzal kapcsolatban, amit csinálnak, hogy az másokat is a velük való együttműködésre bátorít. A csapat motorja képes lenni erőfeszítés nélkül. Tényleg hisznek abban, hogy a dolgok jól fognak végződni. Nem fogják vissza magukat!

Legyen benne hajlandóság a kockázatvállalásra
Az ilyen emberek talán még a jéghátán is megélnek és képesek legyőzni a kudarc fölött érzett félelmet. Nem félnek a kockázatvállalástól, mert rájöttek, hogy a hibáikból tanulhatnak.

Legyen dinamikus, energikus
Nem ül a fenekén arra várva, hogy majd valami jó történik. Képes maga kezdeményezni egy akciót, egy programot és kész elérni, hogy az meg is történjen! Talán ezt hívjuk önjárónak.

Legyen jó a kommunikációs készsége
Az ilyen emberekben olyan nagy a személyes meggyőződés, hogy jellemzően képesek másokhoz hatékonyan átjuttatni az elképzeléseiket. Kihasználnak minden lehetőséget, hogy elmagyarázzák másoknak az elképzeléseiket.

Legyen perfekcionista
Ne tűrje el a középszerűséget, főképp saját magukban ne, de a környezetben se. Könnyen soha ne elégedjen. Mindig törekeden a jobb teljesítményre.

Legyen nagy a képzelőereje
Azok, akiknek tűz ég a szemében mindenki másnál jobban tudják, hogyan gondolkodjanak új kombinációkban, hogyan lássák a dolgokat más nézőpontból. Jellemzően álmodoznak és soha nem adják fel, használják a fantáziájukat mint a gyerekek és képesek bármit elképzelni új és új megközelítésben. Nem ragaszkodnak görcsösen egy megoldáshoz.

A reggeli végére, elégedettek voltunk, már csak az volt a kérdés, kinek hány ilyen embere van jelenleg. A csodás az volt, hogy mind a négyünk azt mondta van ilyen embere.

Igen, nekem is van, évek óta együtt dolgozunk és büszke vagyok rá!

A beszélgetésben az volt a legjobb, hogy abban is egyetértettünk, hogy képzéssel, odafigyeléssel tűz gyújtható a munkatársak szemében és az bizony főnyeremény egy vállalkozásnak, egy csapatnak!

Nagy Béla
Comline Budapest Kft.
Ügyvezető igazgató
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságállóbbak a cégek, ha nők is vannak a vezetésben

Azt már nem egy kutatás bizonyította, hogy a sokszínű cégek jövedelmezőbbek, sőt a válságokat is sikeresebben vészelik át. Bár számos... Teljes cikk

Így irányítson, támogasson a vezető a távolból

Számos új kérdés, kihívás zúdult rá a vezetőkre a hirtelen és kényszerből kialakult otthoni munkavégzés kapcsán: Hogyan kérjem számon a... Teljes cikk

Most a legfontosabb az alkalmazkodás képessége

A XXI. századi csúcsvezetői klubban vezérigazgatók osztják meg egymással tapasztalataikat. Ezen a héten a válság által egyik leginkább érintett... Teljes cikk