kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 8 éve

Konkrét álláshirdetéshez segítettünk Ákosnak CV-t írni

Gábor sikerén felbuzdulva többen is hozzánk fordultak, segítsünk nekik, nézzük át mi lehet a baj az önéletrajzukkal, miért nem találnak hónapok, akár évek óta állást. Ákos földrajztanárként végzett, pár hónapig dolgozott pedagógusként, de úgy érzi, nem ez az ő pályája. Kereskedelem, értékesítés felé menne, bár az oktatás (akár tréningek formájában) nagyon érdekli.

images

Jobangel első kérdése általában az szokott lenni, hogy hol képzeli el magát mint munkavállalót, hová menne be szívesen minden reggel dolgozni? Ákos készült, ugyanis hozott egy konkrét állásajánlatot: itt szeretne dolgozni, ehhez kellene átszabni az eddig sikertelennek bizonyult önéletrajzát. Persze idő kellett mire rájött, hogy mit is szeretne: „Magamba kellett fordulni, rájönni, hogy ki is vagyok én, mire vagyok képes. Ami biztos, hogy szeretek emberekkel foglalkozni, jönni-menni, érdekel a gasztronómia” – mondja Ákos. „Nagyon sok 40 körüli barátomnál előjön ez, hogy váltani kellene, más karrierbe kellene kezdeni. Nekem fontos, hogy el tudjam tartani a családomat, ehhez pedig olyan pozíció kell, amivel hosszútávra lehet tervezni, rendes komoly állás. Enélkül egy férfinak nagyon nehéz – szerintem” – mondja Ákos, aki mindenképpen itthon szeretne ilyen állást találni, nem gondolkozik külföldi lehetőségekben.

„Ákos CV-je nagyon zilált” – kezdte Fazekas Éva, közismert nevén Jobangel. „Mind a szerkesztését tekintve, de az eddigi munkák is eléggé nagy kuszaságban vannak feltüntetve.” Ákos dolgozott már bankban, hotelban, call centerben és ugye van egy egészen más területről való diplomája. „Nehéz, mert tanári végzettségem van, de nincs gyakorlatom. Ellenben kereskedelemben, szállodaiparban és pénzügyi területen dolgoztam sokat, de nincs ilyen végzettségem” – mondja Ákos. Jobangel szerint, ha megvan, hogy az ember mit szeretne csinálni, akkor már csak meg kell találni a közös pontokat az eddig megszerzett tapasztalatok és az áhított állás elvárásai között. Mivel eddig körülbelül 1500 önéletrajzot nézett át, ezért azonnal kiszúrja a közös pontokat, és úgy látja, ezt az állást érdemes megpályázni, minden elvárásnak megfelel Ákos.

Akkor most megpályázzuk

A diszkriminációs pontokat azonnal törli: lakcím és születési idő ne kerüljön a CV-be. „Rögtön ezután írod a földrajztanári végzettségedet – mivel nem tanár akarsz lenni, ezt majd a végére betesszük, arra jó, hogy van egy diplomád, de másra nem kell.” Még a személyes adatok után érdemes egy úgynevezett összefoglalót készíteni: ez egy rövidített motivációs levél, melyben pár sorban leírja a pályázó, hogy miért érdekli ez az állás. Ákos már korábban elmondta: szeret emberekkel foglalkozni, kedveli a terepmunkát és egy kicsit oktatás jellegű is a megpályázott állás.

„Mivel neked szakirányú végzettséged nincs, a tapasztalatokra kell helyezni a hangsúlyt az önéletrajzodban. Részletesen, de tényleg aprólékosan le kell írni azokat a részfeladatokat, melyeket csináltál, hogy te mit értékesítettél, hogyan, és ez mennyiben passzol az új álláshoz.” Nem elég a pozíció nevét feltűntetni, le kell írni, hogy ez mit takar, milyen területeken adott tapasztalatot. A sablonnak tűnő elvárásokra is érdemes reagálni: kommunikációban Ákos nyilván jó, hiszen dolgozott már gyerekekkel és a szüleikkel is szót kellett értenie, amikor pedagógusként dolgozott.

Közben Ákos azt kérdezi Jobangeltől, hogy érdemes lenne-e tanulnia valami újat. „Amikor gyedről visszatérő anyukákkal foglalkozom, ők gondolják egyfajta menekülőútnak a tanulást, holott munkatapasztalat kellene nekik, nem tanulásra van szükségük. Ha neked most a munka a prioritás, akkor ezzel kell foglalkozni, nem tanulással, hiszen az nem lenne összeegyeztethető a munkaidővel” - válaszolt Jobangel.

Ákos szerint nagyon könnyen elege tud lenni a folyton kudarcot hozó keresgélésből. Jobangel épp az álláskeresés során tapasztalt kiégésről írt cikksorozatot a közelmúltban a HR Blogon: „Igen, ez egy nagyon kemény munka, de muszáj csinálni, nem lehet szünetet tartani. Ahogy a rendes állásban, itt is ki lehet égni, méghozzá villámgyorsan. Tele van kudarccal és az első sikerig megyünk. De nem ajánlom senkinek, hogy 2 hetes szüneteket tartson benne” – mondja Éva.

„Voltak olyan munkáim, melyeket nem szívesen írnék bele egy önéletrajzba, ezekkel mit csináljak?” – kérdezi Ákos. Éva szerint nem szerencsés lukat hagyni az önéletrajzban, mert a HR-esek mindenfélét beleképzelnek ide (férfiaknál rendszerint börtönt, de betegség is lehet a feltételezett ok), ezért akár „szabadúszó”, akár más kifejezéssel, érdemes lefedni minden időszakot.

Ákos beleírta a CV-be, hogy regisztrált álláskereső. Éva ezt csak a kisebb cégekhez történő pályázat esetében tartja célszerűnek, ahol a munkáltató kedvezményeket tud igénybe venni a regisztrált álláskereső alkalmazása során. Egy multit ez nem érdekli, és nem néz ki jól a CV-ben – ő azt javasolja, ebbe a pályázatba ne kerüljön bele ez az információ.

Még egy apróságot kiemelt Éva: Ákos fotója oldalra nézett, éppen kifelé a papírról – irányítsuk a figyelmet a saját tekintetünkkel befelé, a CV szövegére – azaz a fotók befelé nézzenek az önéletrajzon.

Ákos önéletrajza a beszélgetés végére gyakorlatilag felismerhetetlen lett. Az ő feladata most rendbe tenni, pályázni. A folytatásról – hogy sikerült-e az új CV-vel megfelelő állást találnia - beszámolunk.


Jobangel által készített és ajánlott CV-mintákat itt talál.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk