Megjelent: 2 hete

Koronavírus: különleges munkaerő-piaci kutatás készül

Tíz magyarországi és egy határon túli egyetem kutatóinak összefogásával készül nagyszabású kutatás a koronavírus munkaerő piacra gyakorolt hatásairól.

images

images

Napjaink egyik kulcskérdése, hogy milyen trendek és tendenciák fognak kialakulni pandémiás világválság hatásaként a munkaerőpiacon.

A járvány kezdete előtt alig pár hónappal Magyarországon is dübörgött a munkaerőhiány, újabb és újabb kutatási jelentések jelezték, hogy nincs más kiút: emelni kell a béreket és hosszabb távon a robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia térnyerése lehet a megoldás.

Ebbe a helyzetbe robbant be a koronavírus-válság, amelynek nyomán ismét megjelent a munkanélküliség réme.

A Humán Szakemberek Országos Szövetség (HSZOSZ), az Országos  Humánmenedzsment Egyesület (OHE) és a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) kezdeményezésére tíz magyarországi és egy határon túli egyetem kutatóinak összefogásával indul most átfogó felmérés a hatások elemzésére.

A résztvevő intézmények: a Budapest Metropolitan Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Győri Széchenyi István Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem, a Soproni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem és a Selye János Egyetem.

"Arra keressük a választ, hogy milyen változásokkal reagál a hazai vállalati/intézményi szféra emberi erőforrás menedzselési gyakorlata a koronavírus okozta válság kihívásaira" - nyilatkozta dr. Poór József egyetemi tanár, a kutatócsoport vezetője.

A kutatás elindítását támogató Országos Humán Menedzsment elnöke, Szűts Ildikó hozzátette: a többi között vizsgálják, hogyan befolyásolja a koronavírus-válság a foglalkoztatás helyzetét,
milyen külső és belső hatások érvényesültek ennek során, és az érintett szervezetek vettek-e igénybe külső (pl. kormányzati) segítséget a válság hatásainak a mérséklésére.


Felmérik azt is, hogy hol milyen általános és foglalkoztatással kapcsolatos intézkedéseket hoztak, ezek során mi volt a HR szerepe.

"A hazai gazdaságtudományi oktatás nem épülhet pusztán a más országokban, főleg a fejlett világban tapasztaltakra. Fontosak az első kézből nyerhető információk. A mostani koronavírus válság nagyon sok eddig alkalmazott menedzsment-elméletet és -módszertant tehet kérdésessé" - hívta fel a figyelmet Szabó Szilvia egyetemi docens, a Budapesti Metropolitan egyetem oktatója és szakvezetője.

Szenes Zoltán egyetemi tanár, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke szerint az országos felmérés olyan információkhoz és tapasztalatokhoz segíthet hozzá, amellyel támogatni tudják a Honvédelmi Minisztériumot az állami munkahelyteremtő programban való részvételben, a Magyar Honvédség Parancsnokságát a toborzó és személyügyi rendszerének átalakításában, és a post-COVID időszakra való felkészítésben is.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
„A belső ügyfelek ugyanolyan fontosak, mint a külsők” - szervezetfejlesztés az Uniqánál

Az elmúlt három évben az Uniqa magyarországi vállalata jelentős struktúraváltáson ment át, a szervezeti kultúraváltás pedig jelenleg is zajlik.... Teljes cikk

Merre tovább a home office mézeshetei után?

Álljunk meg 10 percre és gondoljuk végig, hol vannak most a csapatok és mit tehetnek a vezetők? Milyen veszély vár rájuk és hogyan adhatnak, kaphatnak... Teljes cikk

Varázserőt ad a dolgozónak, ha hasznosnak érzi munkáját

Ha látjuk értelmét a munkánknak, akkor hasznosnak érezzük magunkat és nagy valószínűséggel elhivatottan dolgozunk. Egy vezetőnek ezért az összes... Teljes cikk