Megjelent: 10 éve

Közelít az influenzajárvány: védőoltás adómentesen

Bár már közelít az idei influenzajárvány, de még időszerű lehet, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára a felkészülés. A védőoltás már negyedik éve adómentes juttatásként adható.

A jó hír: egy 2010 januárjától hatályos törvénymódosításnak köszönhetően a munkaadók adómentesen biztosíthatják a védőoltást dolgozóiknak. Ráadásul nem csupán maga a vakcina, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenérték is adómentes. Ez a kedvező szabály 2014-ben tovább él, a megfelelő prevencióval pedig a munkavállaló és a munkáltató is nyer.

Az egészségmegőrzés, illetve a munkavállalók egészségével kapcsolatos preventív programok egyre inkább a munkáltatók figyelmének középpontjába kerülnek. Nem véletlenül, hiszen a vállalatok sikeressége nagyban függ a munkavállalók egészségétől, az aktívan, betegségtől mentesen munkában töltött időtől.

Az előnyök között nemcsak a prevenciót, a munkavállalókkal való törődést, a védőoltás helyi beadásán keresztül történő esetleges munkaidő-kiesés elkerülését kell megemlíteni, hanem azt is, hogy a munkáltatók a védőoltást adómentesen biztosíthatják munkavállalóik részére. Már nem csak a multinacionális vállalatok, hanem egyre több kis- és középvállalat nem csak a vakcinát, hanem a védőoltás beadását is biztosítja munkaidőben a vállalat székhelyén, s mindez a négy éve hatályos új szabályozás miatt már adómentes természetbeni juttatásként számolható el.

A vakcina beszerzéséhez kapcsolódó általános forgalmi adót a társaságnak be kell fizetnie – teljes adómentességet így nem élvezhet -, az oltási szolgáltatást ugyanakkor adómentes körbe sorolja az áfatörvény. Személyijövedelem-adót és járulékot viszont nem kell fizetni. Korábban mindezek a terhek jelentős többletköltséget jelentettek. Jelenleg a védőoltás beszerzése és beadása munkavállalónként nagyságrendileg 2-5 ezer forintig terjedő összeg, annak függvényében, hogy milyen típusú védőoltás kerül beadásra és milyen orvosi költséggel.

Hogy a vállalatok mennyire komolyan veszik mindezt, mutatja, hogy ma már nem ritka, hogy cégek a kulcsszolgáltatóiktól, kulcsbeszállítóiktól epidémiatervet és megelőző programot várnak, megerősítve, hogy a kulcspartnerek a szolgáltatásokat, illetve a termelés folytonosságához szükséges beszállításaikat egy esetleges járvány esetén is biztosítani tudják.

Hegedüs Sándor
Partner, Adóüzletág vezető
RSM DTM Blog
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek