Megjelent: 8 éve

Lassú lejtmenet a tréningpiacon

images

images

Átrendeződés a nagyok piacán

A 6 legnagyobb céget vizsgálva megint láthatunk átrendeződéseket. A legnagyobb meglepetést a Qeep okozta (akik azóta X-sight néven futnak, és korábban Dale Carnegie-t képviselték). Az új cégük árbevétele jelentősen visszaesett. Piaci információk szerint a 2010-es bevételeik csaknem felét egy nagy biztosítási ügyfél adta. 2011-ben az egyik meghatározó vezetőjük tiszteletbeli konzuli tisztséget vállalt, ami vélhetően kihat majd az idei bevételeikre.
Eközben a Flow csoport masszívan elindult felfelé, 20 százalékot tudtak növekedni a piac esése mellett, a csoporton belül a Flow Consulting mutatta a legnagyobb növekedést. Piaci információk szerint várható a csoport belső szerkezetváltása, megerősítése. A Develor lassan stabilizálja belföldi pozícióját a 400 millió forintos szinten (ők a nemzetközi piacon is tényezők a régióban, tavaly összességében 170 millió bevétel értek itt el). A sokáig legnagyobbnak tartott cég a dobogó 4. helyét tartja. Továbbra is kérdéses a cég jövedelmezősége, mivel a 2010-es 87 milliós veszteség után tavaly is 77 millió forintos üzemi szintű veszteséget mutattak ki.

A Grow is képes volt növekedésre, 11 százalékot erősödtek tavaly, így elcsípték a dobogó 3. helyét. Náluk érdekes kérdés lesz az idén történt vezető (és tulajdonos) váltás. Eszes László, aki erős kézzel vezette a céget a Telekom csoporthoz igazolt.

Az első 6 helyezés alakulása árbevétel alapján 2008/2011-ben:
1. Flow csoport (2008: 2. hely)
2. Sämling (2008:3.hely)
3. Grow-csoport (2008: 5. hely)
4. Develor (2008: 1. hely)
5. ICG (2008: 6. hely)
6. Qeep (2008: 9. hely)


Szövetségek, diverzifikáció, vagy szakmai fókusz?

Továbbra is kérdés, mi a legjobb piaci stratégia. A laza szakmai szövetséget valló Flow-csoport sikere elég egyértelmű. A Develor nemzetközi tevékenysége is sikeresen erősödni látszik. A Tréning Kerekasztal vállalatainak összhelyzete stabilizálódott, köszönhetően a Concordia, a Grow és a Humantelex növekedésének.

2011 nagy mozgásai

Pár cég képes volt markáns növekedésre tavaly.

 • Gordió 87 százalék - talán elsősorban a hálózatkutatás témakörben felmutatott mély szakértelmük miatt (140 mHUF)
 • Easy Learning, 76 százalék (90 mHUF)
 • WIFI Hungária, 61 százalék (177 mHUF)
 • Kopernikus 47 százalék (28 mHUF)
 • Concordia, 39 százalék - (294 mHUF)

  A 2011-ben legnagyobbat esett cégek:

 • Konett, 79 százalék
 • Hatteras, 71 százalék
 • Corporate Values, 57 százalék
 • Generatív, 45 százalék
 • KPMG-BME Akadémia, 32 százalék - a magas árszintjüknek nem kedveznek a jelenlegi piaci körülmények

  A válságmenők: elfogyó résztvevők

  Mindössze két olyan cég van a piacon, mely a válság minden évében képes volt növekedést felmutatni.
 • Scottwork
 • Enetha Learning

  Ki fizette a révészt?

  2008-hoz képes 2,4 milliárd forintot esett a piac. A következőkben látható 10 cég összességében majdnem 2,2 milliárdot, vagyis ők vitték el a "balhé" nagy részét. Az értékek tekintetében természetszerűen a legnagyobbak vesztettek a legtöbbet, a Develor, az AD Sidera és Sämling.
  Mi várható 2012-ben?

  Az első félévben érdekes hatásokat hozott a piacra a TÁMOP kiírás megjelenése. Emiatt sokan kivártak a 2012-es költésekkel, de a csúszás okán ennek idén még nem lesz hatása a tréningcégek bevételeire. Ráadásul a pályázatban nem tudtak részt venni a budapesti székhelyű cégek. A TÁMOP-nak torzító hatása lehet a minőségre. Sok vidéki cég szerződött a pályázatíróval megvalósításra is, vagyis a képző kiválasztásának nem tender lesz az alapja. Ez főként a KKV és alatta lévő szegmensre lehet jellemző. A legnagyobb pályázatírói csoportok tréningbevételei ezáltal jelentősen növekednek majd. Ezen a piacon az ismert legnagyobb cégek: DFT Hungária, Delta Sales, Mind Center.


  *csak belföldi bevételek
  ** nincs elérhető adat

  (Nagyításhoz kattintson a képre)


  Érdekes tendencia, hogy több patinás cég élén történtek változások az utóbbi években, a szakma nagy öregjei egyre többen lépnek ki a képből. A Grow vezetője máshol folytatja, a Qeep/X-sight vezéralakja tiszteletbeli konzul lett, a Develor vezére a nemzetközi piacon dolgozik. Lehet, hogy rendszerváltás van a cégek élén? Úgy tűnik, egy szakmai vákuum kezd kialakulni a piacon. A tréning szakma legnagyobb tapasztalattal rendelkező tagjai cégvezetők, coachok vagy piacelhagyók lettek. Az új generáció viszont nehezebben szerez elég gyakorlati tapasztalatot a válság miatt csökkenő napszámok okán. Szóval egyre kevesebb a "jó" tréner.

  Érdekes jelzés, hogy több trénerképzés (Grow, Develor stb.) is újraindult idén, ami a piac élénkülését is jelezheti. Összességében további 5-10 százalékos csökkenést várok 2012-re, hozzátéve, hogy 2013 viszont boomot hozhat a TÁMOP miatt.

  Sláger témák 2012

  A piacon egyre nehezebben eladhatóak a hagyományos termékek, amelyek már egyes esetekben 20 éve vannak jelen a piacon. A kommunikációs tréningeken a legtöbb cég már túl van, másra vágynak. A legtöbb megrendelő keresi az új témákat, melyek gyakorlati változásokat is hozhatnak.

  A témák listája a teljesség igénye nélkül:

 • Talent programok
 • Hálózatkutatás
 • Y-generáció (vezetés, coaching)
 • Prezi.com
 • HR alapú lean

  Az adatok forrását továbbra is az IRM ingyenesen elérhető adatbázisa adta.


  dr. Németh Zoltán

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  “Aki ebbe energiát fektet, az lesz a jövő pedagógusa”

  Másfél hete indult el Magyarországon a közoktatásban a digitális oktatás, mely váratlanul érte a pedagógusokat. Hogyan küzdöttek meg a tanárok az... Teljes cikk

  A sikeres nyelvtanulás 5 pozitív hatása a munkavégzésre

  A mai, egyre szorosabban összekapcsolt világban a nyelvtudás létfontosságú képesség, mely lehetőséget ad, hogy közvetlenebb és értékesebb módon... Teljes cikk

  A közös munka összehoz és növeli az érzelmi intelligenciát

  A fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű emberek ugyanúgy a társadalmunk szerves részét képezik, mint bárki más. Miért... Teljes cikk