Szerző: Berta László
Megjelent: 3 éve

Lázár János ismerőse megmutatná: a közmunkás nem a társadalom kapcarongya

Baté Szilveszter mezőgazdasági közmunkás meg akarja mutatni a vezetőknek, hogy a közmunkást is meg kell becsülni, mert nem kapcarongya a társadalomnak. Erkölcsi kárként éli meg, hogy Székkutas önkormányzata figyelmeztetésben részesítette azért, mert kiment telefonálni a munkahelyéről. Állítja, hogy éppen Lázár Jánossal, a térség országgyűlési képviselőjével akart beszélni, hogy a közösségért tegyen, ráadásul munkaközi szünetben. Székkutas szerint Baté jogosan kapott figyelmeztetést, és a maga részéről lezárta az ügyet. Akkor lássuk, hogy jutottak el idáig.

Baté Szilveszter már húsz évvel azelőtt kulturális közmunkát végzett, hogy valaki kiötlötte ezt a státuszt. A 90-es évek elején összekuporgatott egy VHS kamerára, azóta 11 filmet forgatott Székkutasról és környékéről.

Munkája nélkül kevesebbet tudnánk a közel száz éve átadott fürdőről és a szanatóriumról, ráadásul ezt a filmet az önkormányzat megbízásából készítette.

A géplakatos végzettségű férfi jelenleg mezőgazdasági közmunkásként dolgozik a Hódmezővásárhely környéki faluban, és azzal fordult a HR Portalhoz, hogy segítsünk megítélni, jogszerűen jártak-e el vele 2017 áprilisában, amikor az ebédidő alatt egy a filmes munkájával kapcsolatos fontos ügyet szándékozott intézni. Állítja, telefonálni akart Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökség vezetőjének, a térség országgyűlési képviselőjének, ezért elhagyta az épületet, ahol a munkahelye van, és hazaindult a munkaközi szünetben.

Baté SzilveszterBaté Szilveszter krónikás és közmunkás


Ez az apró történet nem érdemelne szót, mert mindehhez joga van a munkaközi szünetben, Baté Szilveszter azonban azt állítja, hogy a munkahelyi vezetője utánament, és arra figyelmeztette, hogy jöjjön vissza.
Baté azt mondta nekünk, hogy visszament, így be se jutott a házába, ahová eredetileg el akart jutni. Hozzátette, hogy ledolgozta a munkaidejét, ezért értetlenül áll az előtt, hogy igazolatlannak vették az egész napját.

Valóban meglephette az, hogy az általa elmondottakhoz képest egészen más állt az írásbeli figyelmeztetésben, amit Székkutas Község Önkormányzatától kapott: „munkaidőben a munkavégzés helyéről engedély nélkül távozott az otthonába, ezt előzetesen nem jelezte a munkavezetőnek, csoportvezetőnek sem felettesének. Ezzel a munkaviszonyból származó kötelezettségeit megszegte, ezért írásbeli figyelmeztetésben részesítem ez a napja igazolatlan távollétnek minősül.” Azt is kilátásba helyezik neki, hogy újabb kötelezettség megszegése esetén szigorúbb szankciókat fognak alkalmazni.

Ezzel kapcsolatban a mezőgazdasági közmunkás arra hívta fel a figyelmet, hogy nem munkaidőben, hanem ahogy a figyelmeztetésben is áll, déli 12 óra után pár perccel, vagyis ebédidőben távozott. Rákérdeztünk erre az önkormányzatnál, amely a Baténak írott figyelmeztetéssel ellentétben azt írta lapunknak, amit maga Baté is mond, vagyis hogy a sztori munkaközi szünetben (ebédidőben) történt, viszont hangsúlyozza, hogy a közmunkás, állításával ellentétben, nem ment vissza a munkahelyére. Tehát Székkutas polgármestere merőben másként látja a dolgokat:

„A közfoglalkoztatott a munkaközi szünetben (ebédidőben) eltávozott, és a munkaközi szünet végén nem jelent meg a munkahelyén, a munkát nem vette fel, amit előzetesen nem jelzett feletteseinek, engedélyt nem kért, távolmaradását nem indokolta és utólag sem mentette ki, nem igazolta. A közfoglalkoztató, az alkalmazható szankciók közül, a legenyhébbet alkalmazva, az igazolatlan távollétért írásbeli figyelmeztetésben részesítette. Az igazolatlan távollét egyébként rendkívüli felmondási ok, amellyel foglalkoztatóként, az önkormányzat nem kívánt élni” - írta a HR Portalnak Szél István polgármester.

Az önkormányzat lapunknak küldött levelének tartalmáról tájékoztattuk Batét, aki hevesen reagált:

„A figyelmeztetésben az áll, hogy munkaidőben mentem haza, a polgármester azt közli önnel, hogy munkaközi szünetben, ezzel ellenmondásba keverte önmagát. Az, hogy a munkaközi szünet végé nem jelentem meg a munkahelyemen, nem igaz, hiszen az napomat végigdolgoztam. Tehát a 2017. 04. 26-án, a munkabefejezés utolsó percében kaptam meg a figyelmeztetésről szóló iratot.”

„Egyébkén dr. Lázár Jánosnak is elmondtam ezt az ügyet, volt benne nemtetszés, mivel épp ővele szerettem volna telefonálni, a kakasszéki betegeknek egy előadással kapcsolatos megbeszélésünk lett volna. De ezt a munkahelyi vezető meghiúsította” - írta a HR Portalnak Baté Szilveszter, Székkutas mezőgazdasági közmunkása. Egy programot szeretett volna létrehozni a kakasszéki szanatórium gyógyulni vágyó betegeinek saját készítésű dokumentumfilmje levetítésével.

Baté Szilveszter a saját verzióját védendő megkérdezet lapunkat is, hogy mi a helyzet. Kéri Ádám, a HR Portal jogi szakértője ezt a választ írta:

„A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni. Telefonálni tehát természetesen lehet, és a munkahelyét is elhagyhatja, feltéve, hogy visszaér a munkaközi szünet végéig. Javasolom, hogy egyeztessen a munkáltatójával az ügyben.”

Baté Szilveszter többször elmondta nekünk, hogy az emberi oldalt hiányolja. Az anyagi mellett erkölcsi kárként éli meg a büntetését, miközben sokat küszködik Székkutasért, és szeretne beszélni a polgármesterrel, de eddig nem járt sikerrel.

A közmunkásnak ez a véleménye:

„Sajnos nálunk a közmunkások csak valami eszköz, tárgy, nem vagyunk emberek. Engem egyébként nagyon meglepett a polgármester cinikussága, és nem tiszteli a törvényeket, ő úgy gondolja felette áll a törvényeknek” - írta lapunknak Baté Szilveszter.

Úgy tűnik, a mindent tisztázó beszélgetésre nem kerül sor, mert kérdésünkre válaszolva egy újabb levelében azt írta az önkormányzat, hogy Baté valótlanságokat állít. Az ügyet maguk részéről lezártnak tekintik, ha Baté Szilveszter sérelmesnek tartja a közfoglalkoztató eljárását, úgy a Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordulhat.

Ezen maga Baté is elgondolkodott már: „Nagyon gondolkozom azon, hogy a munkaügyi bírósághoz fogok fordulni, és el fogom indítani a pert, mert valószínű, hogy precedens értéket fog képviselni. Meg kell tanulni ezeknek a vezetőinknek, hogy a közmunkást is nagyon meg kell becsülni, mert nem vagyunk kapcarongy ennek a társadalomnak.”
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gyűjthet-e a munkáltató egészségügyi adatot? - Adatvédelmi szabályok a koronavírusra tekintettel

A világon és most már hazánkban is rendkívüli gyorsasággal terjedő koronavírus (COVID-19) miatt kialakult járványügyi válsághelyzet kapcsán... Teljes cikk

Elévülés a munkajogban

Mi pontosan az elévülés? Komolyabb jogelvi fejtegetések helyett közelítsük meg a fogalmat praktikus oldalról! Ahogy a romlandó árucikkek... Teljes cikk

Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan

Tegnap délután a miniszterelnök bejelentette az első gazdasági intézkedéscsomagot, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik ellensúlyozni.... Teljes cikk