Megjelent: 3 éve

Magasabb a bér, mégis kevés buszsofőr

Hiába magasabbak a bérek, ahogy a MÁV-nál, úgy a BKK-nál és a Volán-társaságoknál is problémát jelent a munkaerőhiány, főleg vidéken van kevés buszsofőr - írja a Magyar Nemzet.

Néhány napja számoltunk be róla, hogy hiába kaptak bérkorrekciót, akkora a munkaerőhiány a MÁV-nál, hogy jutalékot fizetnek, ha valaki olyan személyt ajánl be, aki végül munkába is áll.

A Magyar Nemzet információi szerint, a busztársaságoknál is kevesebb az ember, mint amennyire szükség lenne. A BKV-nál például legalább 150-200 sofőr hiányzik. Az érdekképviseletek itt 500 emberről beszélnek; más szakszervezeti képviselők szerint ekkora lehet a munkaerőhiány a vidéki Volán-társaságoknál is.

A lap úgy tudja míg egy kezdő BKV-sofőr 180-200 ezer forintot is megkeres egy hónapban, addig a vidéki buszvezetők átlagosan nettó 130-170 ezret kapnak.

A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a cégnél nettó 170 ezer forintot keresnek a sofőrök, ehhez jön havonta - átlagosan - 39 ezer forintos, üzemanyag-megtakarításért járó összeg, bruttó 40 ezer forint cafeteria, valamint háromszázalékos önkéntes nyugdíjpénztári támogatás. Szerepel a juttatási csomagban a családtagoknak adott kedvezményes utazási és üdülési lehetőség, valamint életbiztosítás.

A Volánnál saját képzéseikre akár már 20 éveseket is felvesznek, akik mire elvégzik a közel egy éves képzést, elérik a buszvezetéshez szükséges 21. életévet. Idén 13, jövőre 12, 2019-ben pedig 5 százalékos emelést ígér a vállalat.

Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint nemcsak a külföldi munka jelent alternatívát a sofőröknek, hanem gyakorlatilag bármi, ahol több pénzt kapnak. - Úgy véli, komoly probléma az is, hogy megszűnt a korkedvezményes nyugdíj, így ha egy 60 éves járművezető nem megy át az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, akkor ott áll munkanélküliként néhány évvel nyugdíjazása előtt.

A BKK-nál azt mondják, hogy a tapasztal sofőrök az átlagos 180-200 ezres fizetésnek a másfélszeresét is megkereshetik. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondása szerint ez csak a régóta a vállalatnál dolgozókra igaz, és ebben az összegben már - az éjszakai pótléktól kezdve a különféle juttatásokig - minden benne van.

A BKK tájékoztatása szerint nemcsak járművezetőből van kevés, hanem szakmunkásból és mérnökből is: intenzívebb hirdetéssel próbálják a létszámot feltölteni, de a fő céljuk a versenyképes jövedelmek elérése. Gulyás Attila szakszervezeti vezető a lapnak elmondta: mindenképpen két számjegyű bérnövekedést akarnak elérni, az erről szóló tárgyalások pedig a szokásoktól eltérően nem tavasszal, hanem már idén ősszel megkezdődhetnek. A tervek szerint 2018 januárjáig megállapodnak a bértarifarendszerről is, azután a fizetéseket a munkakör és a szolgálati idő alapján határozzák majd meg, így teljesen átlátható és kiszámítható rendszer jönne létre. Ugyanakkor az érdekképviseleti vezető elmondta, egyelőre az idei béremelés fedezete sincs biztosítva.

Fotó: Wikipedia
Magyar Nemzet
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A kormány 840 millió forintból emeli a külhoni lelkészek jövedelemkiegészítését

Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány - jelentette be Balog Zoltán református lelkész. Teljes cikk

Interjú távolról - hogyan ne romoljon a minőség?

A távkommunikáció használatának egyik, nem mellékes hatása, hogy lényegesen kevesebb információhoz jutunk a jelöltről: például nincs, vagy... Teljes cikk

Támogató vezetőkre, kreatív feladatokra és rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók

A hazai cégek felismerik ugyan a fiatal munkavállalók igényeit, de nem reagálnak megfelelően rájuk - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara... Teljes cikk