Megjelent: 5 éve

Magasabb a bér, mégis kevés buszsofőr

Hiába magasabbak a bérek, ahogy a MÁV-nál, úgy a BKK-nál és a Volán-társaságoknál is problémát jelent a munkaerőhiány, főleg vidéken van kevés buszsofőr - írja a Magyar Nemzet.

images

Néhány napja számoltunk be róla, hogy hiába kaptak bérkorrekciót, akkora a munkaerőhiány a MÁV-nál, hogy jutalékot fizetnek, ha valaki olyan személyt ajánl be, aki végül munkába is áll.

A Magyar Nemzet információi szerint, a busztársaságoknál is kevesebb az ember, mint amennyire szükség lenne. A BKV-nál például legalább 150-200 sofőr hiányzik. Az érdekképviseletek itt 500 emberről beszélnek; más szakszervezeti képviselők szerint ekkora lehet a munkaerőhiány a vidéki Volán-társaságoknál is.

A lap úgy tudja míg egy kezdő BKV-sofőr 180-200 ezer forintot is megkeres egy hónapban, addig a vidéki buszvezetők átlagosan nettó 130-170 ezret kapnak.

A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a cégnél nettó 170 ezer forintot keresnek a sofőrök, ehhez jön havonta - átlagosan - 39 ezer forintos, üzemanyag-megtakarításért járó összeg, bruttó 40 ezer forint cafeteria, valamint háromszázalékos önkéntes nyugdíjpénztári támogatás. Szerepel a juttatási csomagban a családtagoknak adott kedvezményes utazási és üdülési lehetőség, valamint életbiztosítás.

A Volánnál saját képzéseikre akár már 20 éveseket is felvesznek, akik mire elvégzik a közel egy éves képzést, elérik a buszvezetéshez szükséges 21. életévet. Idén 13, jövőre 12, 2019-ben pedig 5 százalékos emelést ígér a vállalat.

Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint nemcsak a külföldi munka jelent alternatívát a sofőröknek, hanem gyakorlatilag bármi, ahol több pénzt kapnak. - Úgy véli, komoly probléma az is, hogy megszűnt a korkedvezményes nyugdíj, így ha egy 60 éves járművezető nem megy át az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, akkor ott áll munkanélküliként néhány évvel nyugdíjazása előtt.

A BKK-nál azt mondják, hogy a tapasztal sofőrök az átlagos 180-200 ezres fizetésnek a másfélszeresét is megkereshetik. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondása szerint ez csak a régóta a vállalatnál dolgozókra igaz, és ebben az összegben már - az éjszakai pótléktól kezdve a különféle juttatásokig - minden benne van.

A BKK tájékoztatása szerint nemcsak járművezetőből van kevés, hanem szakmunkásból és mérnökből is: intenzívebb hirdetéssel próbálják a létszámot feltölteni, de a fő céljuk a versenyképes jövedelmek elérése. Gulyás Attila szakszervezeti vezető a lapnak elmondta: mindenképpen két számjegyű bérnövekedést akarnak elérni, az erről szóló tárgyalások pedig a szokásoktól eltérően nem tavasszal, hanem már idén ősszel megkezdődhetnek. A tervek szerint 2018 januárjáig megállapodnak a bértarifarendszerről is, azután a fizetéseket a munkakör és a szolgálati idő alapján határozzák majd meg, így teljesen átlátható és kiszámítható rendszer jönne létre. Ugyanakkor az érdekképviseleti vezető elmondta, egyelőre az idei béremelés fedezete sincs biztosítva.

Fotó: Wikipedia
Magyar Nemzet
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákok és nyugdíjasok enyhíthetik a nyári munkaerőhiányt

A munkaerőpiacon a diákok és a nyugdíjasok foglalkoztatásában rejlő tartalékokra és lehetőségekre hívja fel a figyelmet Küzmös László, a Get... Teljes cikk

Felmérés készült, ezek jelenleg a vendéglátósok legfőbb problémái

A munkavállalói hivatástudat kialakítása, a gyorsabb alkalmazkodási képesség a koronavírus által okozott változásokhoz és a vezetők pénzügyi... Teljes cikk

Home office hiányában háromból ketten fel fognak állni

Nemzetközi szinten a dolgozók kétharmada fontolgatja, hogy felmond, ha legalább néhány napra nem maradhat home office-ban egy munkahéten. Teljes cikk

Facebook