Megjelent: 3 éve

Toborzási bónuszt kapnak a vasutasok

A béremelés egyelőre nem hozta meg a várt sikert, így most toborzási bónusszal próbálkoznak a cégek. A MÁV-nál például 35 ezer forint jár annak a dolgozónak, akinek sikerül új munkavállalót beszerveznie a vállalathoz - írja a Magyar Idők.

images

A MÁV belső hírleveléből, melyet a lapnakküldött el, az derül ki, hogy akár 35 ezer forint pluszra is szert tehet az a munkavállaló, aki a jövőben munkaerőt toboroz. Ezt az ajánlási rendszert a hiányszakmáknál vezetik be, bármelyik dolgozó toborozhat ismeretségi köréből, ehhez egy ajánlószelvényt kell kitöltenie. A munkavállaló a toborzási bónuszt abban az esetben kapja meg, ha a jelöltet felveszik, lejár a próbaideje és az előírt hatósági vizsgát vagy más, a munkakörhöz kapcsolódó előírást sikeresen teljesíti. Jelenleg a vasútnál kilenc ilyen munkakört hirdettek meg.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta a lapnak, hogy a MÁV-nál továbbra is nagy probléma a munkaerőhiány. Ez részben amiatt van, mert a vasutasok többsége nyugdíj előtt áll, az utánpótlás-toborzás pedig nehéz.

A MÁV eddig is számos megállapodást kötött oktatási intézményekkel, állásbörzéken népszerűsíti a vasutas szakmákat, most pedig az ajánlási programmal tervezik feltölteni az üres pozíciókat.

A szakszervezet ezért további intézkedéseket kér: egészségmegőrző programba bevont munkakörök kiszélesítését, javítaná a munkavégzés körülményeit, valamint bértáblát alkalmazna a különböző munkaköröknél.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a magánszektorban is régóta bevált gyakorlat a toborzásért járó bónusz. Az eljárás nem ütközik a jogszabályokba még abban az esetben sem, ha máshonnan csábítják át az adott vállalathoz a munkavállalókat. Az ajánlási bónusz mértéke az ezt alkalmazó cégeknél több tízezer forint is lehet, olyan vállalatról is hallottunk, ahol a dolgozó akár a 40-60 ezer forintot is megkapja sikeres toborzásáért - mondta a lapnak az alelnök.

Fotó Pixabay
Magyar Idők
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter