Megjelent: 1 hónapja

Magyarország: 281 ezer munkanélküli eddig

Februárról márciusra 17 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, összesen 281 ezer ember keres állást - derül ki az NFSZ legfrissebb adataiból.

images

Egyelőre mérsékelt emelkedés tapasztalható a munkanélküliek számában, de már érezhetőek a koronavírus-járvány negatív hatásai.

Márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon, a februári adathoz képest ez 17 ezer fős növekedést jelent - írja a Portfolio a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett adatokra hivatkozva.

A leépítések tehát megkezdődtek, azonban az előző év azonos időszakához képest egyelőre csak mérsékelt emelkedést (3 ezer fős növekedést) mutatnak az adatok. Az álláskeresők aránya az aktív népességhez képest márciusban 6 százalékra emelkedett az előző havi 5,7 százalékról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még április elején 30-40 ezres növekedést prognosztizált márciusra. Akkor azt mondta, áprilisban naponta további 4000-rel emelkedik majd a munkanélküliek száma.

Az NFSZ most publikált statisztikái szerint majd minden korosztályt érintenek az elbocsátások, a legnagyobb, mintegy 5000 fős havi emelkedés azonban az 55 év feletti csoportban történt.

Ezúttal is főként az alacsony végzettségűek veszítették el az állásukat, esetükben mintegy 9000-rel nőtt a munkanélküliek tábora. A felsőfokú papírral rendelkezők közül egyelőre alig kerültek utcára.

Az ágazatok szerinti munkanélküliekre, illetve a tartósan és nem tartósan állástalanokra vonatkozó adattáblák és elemzés egyelőre nem elérhető.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkanélküliek száma 330 ezerre nőtt, felpörgött a bértámogatási program

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben. Március és április között 50 ezerrel... Teljes cikk

A Magyar Honvédség lesz a megoldás a munkanélküliségre?

Speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével segítené a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést a Magyar Honvédség... Teljes cikk

Drasztikusan csökkent az egészségügyi dolgozók jövedelme Magyarországon

Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést... Teljes cikk