Megjelent: 2 éve

Már a katából való kilépéshez is rengeteg adminisztációt kell elvégezni

A megnövekedett adminisztrációs terhek elvégzéséhez egyszerűen nincsen elegendő könyvelő az eleve szakemberhiánnyal küzdő könyvelői szakmában.

kata átalakítás adminsiztráció könyvelő -

A közel 450 ezer katás közül 40-120 ezren lehetnek, akik az átalakított adónemben maradhatnak a Minősített Könyvelők Egyesületének elsődleges adatai szerint.
Sok egyéni vállalkozó nehéz helyzetbe kerül, és nem csak az adó emelkedése miatt. A megnövekedett adminisztrációs terhek elvégzéséhez egyszerűen nincsen elegendő könyvelő az eleve szakemberhiánnyal küzdő szakmában. 

A július 12-én benyújtott jogszabálytervezet augusztus végével lényegében megszüntette azt az adózási módot, amit minden tizedik magyar használt. A módosítások után lényegében lehetetlen a legtöbb adózónak a kata módosított szabályainak megfelelni, hiszen csakis magánszemélytől származó bevételekre alkalmazható az adózási forma.

Ez a katás vállalkozók több, mint háromnegyedét érinti, akiknek jelentős része új adózási formát kell keressen. Azonban bármilyen megoldást is választ a vállalkozás, az az adminisztrációs terher növekedésével jár.

„A kata fő előnye az egyszerűsége volt, és több százezer egyéni vállalkozó megnövekedett adminisztrációs terheinek elvégzéséhez egyszerűen nincsen elegendő könyvelő az eleve szakemberhiánnyal küzdő szakmában” – mutat rá egy kevéssé ismert nehézségre Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke.

A könyvelői szervezetnél úgy látják, nagy az esélye annak is, hogy egy ilyen intézkedés hatására az amúgy is túlterhelt, egyre fogyatkozó számú könyvelők egy része befejezi a tevékenységét, így tovább csökken a szakemberek száma. Az egyéb adózási formákban már nem csak évi, hanem havi bevallásokat kell készíteni, sokkal szigorúbb nyilvántartásokat kell vezetni, a törvényes működéshez sokkal több feltételt kell figyelni a könyvelőknek.

Mindez a vállalkozásoknak többletköltséget, a könyvelőknek többletmunkát jelent, és ezzel tovább bonyolítja és drágítja a módosítás az adórendszert.
A szakemberek szerint félő, hogy az intézkedéseknek nem az lesz a hatása, hogy több adót fizetnek az egyéni vállalkozók, hanem ismét a feketegazdaság irányába fognak sokan váltani.

Élő szerződések esetén kihívásos annak kezelése, hogyan lehet például olyan bevételeket kezelni, amiket egy szeptemberben már megszűnő egyéni vállalkozó kap. Ez a megrendelők számára is többletmunkát, adminisztrációt jelent. Több százezer szerződést kell a nyári szabadságolások alatt átírni, ésszerű lett volna a 2023-as év elejét megvárni a változásokkal.

A felkészülés az egyeztetésre a könyvelővel most fontosabb, mint bármi:

  • A MINKE szerint most az a legfontosabb, hogy minden vállalkozás egyeztessen a könyvelőjével, adótanácsadóval, az időpontról, hogy mikor tudják áttekinteni a választási lehetőségeket. Cégek esetében nagyon fontos, hogy az adónem-váltás miatt könyvvizsgálatra lesz szükségük.
  • A konkrét egyeztetéssel pedig ajánlott várni pár napot, a törvény hivatalos megjelenését követően, mert a teendők nagyban függenek attól is, hogy a NAV milyen tájékoztatót fog közzétenni az átállás módjáról és a könyvelőnek is tájékozódni kell a lehetőségekről. 
  • A leghasznosabb, amit minden a katából kieső vállalkozó addig is tehet, hogy felkészül a könyvelővel, adótanácsadóval, könyvvizsgálóval folytatandó beszélgetésre, mert konkrétumok nélkül a szakemberek sem tudnak konkrét tanácsot adni. Nézze át és írja le milyen költségei vannak, melyek a vállalkozásával kapcsolatban merülnek fel. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen adózási módot érdemes választani. Például van-e kocsija, amire költséget lehet elszámolni, mennyi az anyag- és árubeszerzés költsége, egyéb vállalkozási költségei.
  • Emellett gondolja át, hogy mennyi bevétele várható még augusztus 31-ig a vállalkozásnak. Ugyanis például a kata-alanyiság megszűnésének utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont a kata-alanyiság időszakára esik. Tehát az a kisadózó, aki már 2022 januárjában is katás volt, és a katásságát 2022. szeptember 1. nappal szünteti meg, az idén 12 millió Ft-ig nem fizet különadót.

A Minősített Könyvelők Egyesülete a törvény megjelenése után további tájékoztató anyagokkal, az új adózási forma kiválasztását segítő kalkulációs táblákkal fogja segíteni a vállalkozókat és könyvelőket.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk