Megjelent: 6 hónapja

Még mindig be lehet csatlakozni OKJ-s képzésekbe

Ugyan idén január 1-jén az OKJ-t felváltotta az új szakképzési és felnőttképzési rendszer, néhány - még futó - OKJ-s tanfolyamra be lehet csatlakozni. Megvan a gépkezelői képzések új keretrendszere, szigorodott a felnőttképzési hitel felvétele és drágábbak lettek a vizsgadíjak is. Az újdonságokról számol be Darvas Mária, a Dekra Akademie felnőttképzési tanácsadója.

images

Ugyan 2021. január 1-től már nem lehet OKJ-s képzést indítani, tanulóként azonban még lehet csatlakozni. Akadnak ugyanis olyan, 2020 végén - last minute - indított tanfolyamok, amelyek “lassabb ütemben” haladnak és az oktató cégek fogadnak új hallgatókat. A feltétel csupán az, hogy legkésőbb 2022. december 31-ig le kell vizsgázni, pótvizsgára, javító vizsgára sincs további lehetőség. A Dekránál elsősorban a mezőgazdasági és egyes ipari képzések tartoznak ide. Az OKJ-ba frissen becsatlakozóknak fontos hír, hogy a minimálbér 200.000 forintra történő január 1-ji emelése a vizsgáztatási és ezzel párhuzamosan a vizsgadíjakat is megnöveli, utóbbiakat 15-17 százalékkal, mivel a vizsgáztatás díja a mindenkori minimálbérhez kötött.

Másrészt azonban felállt az új rendszer: alapszakmát (ezt a Szakmajegyzék tartalmazza) csak állami szakképző intézmények oktathatnak. Versenyszférás felnőttképzőknek részszakképesítésre és programkövetelményes képzésre van jogosultságuk.

Megvan az OKJ-s Gépkezelő képzés “utódja”

A legkeresettebb képzések közé tartozó gépkezelő képzésben is fontos változás történt az év végével. A megszűnő OKJ-s Gépkezelő képzések kiváltására megjelent az 54/2021. (XI.5.) ITM rendelet, melynek értelmében szaktanfolyami képzés és vizsgáztatás fogja felváltani a már megszokott rendszert. A rendelet végrehajtását a KAV (Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont) 2021. november 19-én megjelent Tantervi és Vizsgakövetelmények „ A közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelésére jogosító képesítésre felkészítő szaktanfolyamok számára” címmel tartalmazza. A leírásban a vizsgakérdések is megtalálhatóak. Fontos változás, hogy a képzés és a vizsgáztatás a korábbi 32-ről 82 féle géptípusra bővült. Minden géptípushoz kötelező elméleti és gyakorlati minimális óraszámok tartoznak. Az elméleti képzésre előírt óraszámok minden géptípusra azonosak, viszont a gyakorlati képzési óraszámok géptípustól függően eltérőek. A már korábban megszerzett OKJ-s bizonyítvánnyal vagy jogosítvánnyal rendelkezők különféle képzési időről szóló mentességet kaphatnak. Mivel a géptípusok száma jelentősen megváltozott, ezért a mentességeket egyedileg kell elbírálni. A szaktanfolyamok vizsgaszervezője a KAV. Képzésre és vizsgára jelentkezni a képzési engedéllyel rendelkező képzőnél lehet.

Drágább lett a vizsga az új rendszerben

Jelenleg a programkövetelményes képzéseket követően még mindig csak az Innovatív Képzéstámogató Központon (IKK) keresztül lehet vizsgáztatni és vizsgázni, annak ellenére, hogy már vannak akkreditált vizsgaszervező intézetek. Utóbbiak azért nem vizsgáztathatnak, mert a központi informatikai rendszer nem működik.

Ami még nagy problémát jelent, hogy az IKK vizsgaszervezésében a képző gyűjti össze a vizsgára jelentkezőket és gyűjti be a vizsgadíjakat is. A képzők - mivel nincs jogosultságuk a vizsgaszervezésre - ezt a tevékenységet mint közvetített szolgáltatást végzik, ami áfaköteles. Ezzel az új rendszerben a vizsgadíj jelentősen, 27 %-kal drágult.

Több a feltétel a felnőttképzési hitelhez

Az idén nyáron elindult felnőttképzési hitel felvételének feltételrendszere az első hónapok tapasztalata alapján szigorúbb lett és erősebb a kontroll is. Az új feltételek: büntetlen előélet, köztartozás-mentesség, legalább 180 nap társadalombiztosítási jogosultság a hitelkérelem benyújtása előtti 2 évben – kivéve hallgatói jogviszonnyal rendelkezők vagy gyermekek mellett otthongondozási, ápolási díjban részesülők, a jogosultságot ellenőrizhetik, a szakképző intézménytől, felnőttképzőtől, vagy magától a résztvevőtől külön tájékoztatást, adatokat kérhetnek.

Hatósági jogkörbe áttett képzések

A 34/2021. (VII.26.) ITM rendelet (Egyes ipari és kereskedelmi tevékenységekhez szükséges képesítések) néhány műszaki biztonság szempontjából fontos programkövetelményes képzést áttett hatósági jogkörbe. Ilyenek például: Villamos biztonsági felülvizsgáló, Gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló, Nyomástartó edény gépész stb.

A képzéseket és a vizsgákat csak a hatósági engedéllyel rendelkezők végezhetik. A képzés és a vizsga ebben a formában is teljesen különválik. A képzők csak képezhetnek, a vizsgaszervezők csak vizsgáztathatnak. A képzők és vizsgaszervezők listája a hatóság honlapján elérhetőek.

A rendelet ismerete mind a munkaadóknak és mind a munkavállalóknak fontos, mert vannak olyan képesítő képzések, amelyekkel a tevékenységek már jóformán csak az új előírt feltételrendszerben vagy csak az új szakképesítésekkel gyakorolhatóak, ám erről sokan nem tudnak. Ilyen például az Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó, a Kazán és kemencekőműves. Csak ezekkel a szakképesítésekkel lehet az újonnan telepített és a meglévő égéstermékek elvezetőit szerelni, javítani, karbantartani.

Nyitókép: ThisIsEngineering fotója a Pexels oldaláról

 

  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt az OKJ-t leváltó szakképzési rendszer

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket, melyek közül az utolsók is hamarosan véget érnek. Az új rendszer ugyanakkor... Teljes cikk

Már nem csak a targoncához kell jogosítvány - változtak a gépkezelő képzések

2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem... Teljes cikk

Hol lehet HR-t tanulni? (3.) - a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző képzés

Sorozatunk harmadik részében a felsőoktatási szakok után most egy középfokú képzést mutatunk be. Az új felnőttképzési rendszerben tavaly jelent... Teljes cikk