Megjelent: 11 éve

Melyik diploma ér a legtöbbet?

Műszaki, informatikai és gazdaságtudományi diplomával lehet frissdiplomásként a legtöbbet keresni, a legalacsonyabb fizetésre pedig a pedagógusok számíthatnak. A legjobban és legrosszabbul kereső pályakezdő diplomások jövedelme között csaknem 100 ezer forintos az eltérés. Ugyanakkor az is látszik, hogy megéri felsőfokú végzettséget szerezni, a hazánkban dolgozó frissdiplomások átlagjövedelme közel nettó 160 ezer forint, ami 18 ezer forinttal meghaladja a magyarországi átlagkeresetet. Többek között ezek derülnek ki az Educatio Nonprofit Kft. által készített, Frissdiplomások 2012 című tanulmányból.

2012 tavaszán 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerzett végzettjeiről. A különböző egyetemek és főiskolák összesen csaknem 25 ezer frissdiplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról. Ezekből az adatokból áll össze a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatbázisa, melynek feldolgozásából készült a Frissdiplomások 2012 című tanulmány.

A felmérés szerint a Magyarországon dolgozó frissdiplomások átlagjövedelme 159 700 forint. A KSH 2012 január-májusában nemzetgazdasági szinten 142 700 forintos nettó havi keresetet mért. A két adatot összevetve elmondható, hogy a diploma megléte egyértelmű jövedelemtöbbletet jelent a munkaerőpiacon.

Jelentős jövedelmi különbségek

Az Educatio tanulmánya képzési területi bontásban is megvizsgálta a pályakezdők jövedelmét: a legjobban jövedelmező diplomák között a műszaki, informatikai és gazdaságtudományi képzésterületen szerzett végzettségek szerepelnek. Az informatikai képzési terület végzettjei 212 ezer, a műszaki területen diplomázók 190 ezer, a gazdaságtudományi diplomával rendelkezők pedig 183 ezer forintos keresetről számoltak be. (ld.: 1. ábra)

A jövedelmi lista végén a művészeti, a sporttudományi, valamint a pedagógus diplomával rendelkező pályakezdők találhatók. Ez utóbbiak a valamivel több mint 116 ezer forintos fizetésükkel majdnem 100 ezer forinttal maradnak el a jövedelem szempontjából legjobbnak tekinthető informatikai képzési terület végzettjeitől. (ld.: 1. ábra)

A frissdiplomás jövedelmi különbségek nemcsak képzési területi, hanem a nemek közti viszonyban is megjelennek. A Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a női diplomásoknál.

A mesterdiploma többet ér

A Frissdiplomások 2012 tanulmányban megkérdezettek visszajelzései szerint a hagyományos egyetemi, illetve a mesterképzési diplomához társul magasabb fizetés. Míg az alapképzésben részt vetteknél 142 ezer forintos nettó fizetés mérhető, addig mesterdiplomával ez az összeg közel 165 ezer forint.

1. ábra: Frissdiplomás havi nettó átlagjövedelmek képzési terület szerinti bontásban
(Magyarországon foglalkoztatottak körében)
Önbevalláson alapuló összegek, havi nettó ezer forint
N=15009




(kattintson az ábrára)

Forrás: Frissdiplomások 2012 - Educatio Nonprofit Kft.

A válaszok alapján úgy tűnik, a diplomások fizetése a végzés évétől távolodva növekszik. Jól látszik a foglalkoztatási helyzetükben, karrierjükben rejlő fejlődési lehetőség, tekintve, hogy a 2011-ben végzettek 147 ezer forint, a 2009-ben diplomázók 157 ezer forint, és a legtöbb éve a munkaerőpiacon lévő, 2007-ben kilépett frissdiplomások már 177 ezer forint átlagjövedelemmel számolhatnak.

Mely ágazatok fizetnek a legjobban?

Ágazati szempontú megközelítésben a legmagasabb frissdiplomás fizetéseket az energia-, pénzügyi-, info-kommunikációs szektorok kínálják. A legalacsonyabb Magyarországon szerzett jövedelmek az oktatás, egészségügy, vendéglátás és művészeti ágazatokban tapasztalhatók. Az alábbi, 2. számú ábra részletesen megmutatja a frissdiplomások válaszai alapján az egyes szektorokra jellemző kereseti lehetőségeket.

2. ábra: Frissdiplomás havi nettó átlagjövedelmek a foglalkoztatottak ágazata szerinti bontásban (Magyarországon foglalkoztatottak körében)
Önbevalláson alapuló összegek, havi nettó ezer forint
N=15027




(kattintson az ábrára)

Forrás: Frissdiplomások 2012 - Educatio Nonprofit Kft.

Mitől függhet még a jövedelem?

A felmérés arra is rámutatott, hogy vannak olyan tanulmányi és egyéb háttér-tényezők, amelyek esetlegesen kihathatnak a későbbi jövedelmekre, ilyen például a külföldi tanulmány beiktatása. Az adatok szerint ugyanis azok a végzettek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben, Magyarországon elhelyezkedve átlagosan 179 ezer forintot; ezzel szemben a külföldi tanulmányokat nem folytatók 157 ezer forintot keresnek.

Ugyancsak növelő tényezőként hathat a későbbi jövedelemre a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat: a gyakorlattal rendelkezők 168 ezer forintos átlagfizetést jeleztek vissza, akik azonban nem tudtak munkatapasztalatot felmutatni, 22 ezer forinttal kevesebb jövedelemről számoltak be.

Az átlagnál jobb tanulmányi eredményeket elérőknek is nagyobb esélyük lehet a magasabb fizetésre. A Frissdiplomások 2012 tanulmányban megkérdezettek válaszaiból az derült ki, hogy az átlagnál lényegesen jobban teljesítőknek magasabb a jövedelmük a többieknél. A relatíve kissé gyengébb tanulmányi eredmény azonban nem feltétlenül párosul alacsonyabb átlagfizetéssel. A legalacsonyabb fizetési átlagok a lényegesen alulteljesítőket és az átlagos tanulmányi eredményűeket jellemzik.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk