kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Mélyponton az új álláslehetőségek száma

Harmadannyi új munkahelyet jelentettek be 2013 februárjában mint egy évvel korábban. A regisztrált álláskeresők száma is nőtt - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Kiadta a 2013. februári munkaerő-piaci jelentését a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A zárónapon regisztrált álláskeresők száma 676 500 fő volt, januárhoz képest 4,3, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 4,6 százalékkal nőtt a létszámuk. Ugyanakkor 2008 óta csak 2011 januárjában voltak ennél rosszabbak az eredmények. A trend egyébként azt mutatja, hogy a foglalkoztatás szempontjából az első két hónap jelenti az év mélypontját.

A fiatalok helyzete nagyot romlott

A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők és a 25 éven aluliak száma is rekordot döntött, a számok 2008-ig visszanézve sohasem voltak ennyire rosszak. Az előző év februárjához képest 27 százalékkal nőtt az álláskereső pályakezdők, és 11,3 százalékkal a 25 éven aluliak létszáma. 2013. februárban a nyilvántartásban 77 500 pályakezdő szerepelt, a 25 éven aluli regisztráltak száma pedig 105317 volt, ez egyaránt 5 százalékos növekedést jelent a januári számokhoz képest.

A legtöbb fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Biharban regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A legalacsonyabb a pályakezdő álláskeresők aránya a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Zala megyékben.

Általában is a legtöbb álláskereső Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van: e két megye a teljes állomány csaknem negyedét adta.

A megváltozott munkaképességű regisztrált álláskeresők száma 8,2 százalékkal csökkent 2012 februárjához képest.

A Menedzsement Fórum kiemelte, hogy soha nem volt a 2013 februárinál több szakképzetlen álláskereső, a 344,5 ezer fő 15 ezer fős emelkedés eredménye havi szinten, ugyanakkor soha nem volt még ennyi állástalan, aki legalább egy éve nem talált volna magának állást.

Nagyságrendekkel kevesebb a betöltendő állás

Az újonnan regisztrált álláskeresők száma a trendnek megfelelően januárhoz képest csökkent, azonban a tavalyi év azonos időszakához képest kismértékben növekedett. Ugyanakkor a bejelentett új álláshelyek száma a tavaly februárinak mindössze harmada (43 866 álláshely), vagyis 64,8 százalékkal kevesebb az aktuálisan nyitott pozíció. Ennyire kevés új munkalehetőséget az elmúlt évben egyetlen egyszer sem jelentettek be, tavaly a havi átlag 75 902 üres álláshely volt. A Menedzsment Fórum cikke szerint a közfoglalkoztatás beindulásának késlekedése állhat az alacsony számadat mögött.

A legtöbb új munkaerőigény Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyéből érkezett, az e három megyében megjelenő új álláslehetőségek a teljes kínálat 37,3 százalékát tették ki.

Így összesen 2013. februárban 43 900 munkaerőigény kiközvetítése valósulhatott meg, amelyből a zárónapon mintegy 26 000 állás maradt betöltetlen. A legtöbb munkaerőigény a feldolgozóipar, a kereskedelem, gépjárműjavítás és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágból érkezett februárban.

11,2 százalékos a munkanélküliség

Az év második hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 15,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív munkanélküliségi szint pedig 10,2 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2012 novembere és 2013 januárja közötti időszakban 486 400 főt tett ki, amely 11,2 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma a zárónapon több mint 183 ezer volt, az összes állás nélkülihez viszonyított hányaduk egy hónap alatt 0,4 százalékponttal 27,1 százalékra csökkent, éves összevetésben ugyanakkor 6 százalékkal emelkedett.

A legkisebb arányú "tartós munkanélküliséget" Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében regisztrált az NMH.

Februárban 15 cég jelezte létszámcsökkentési döntését, mely 1146 munkavállaló munkahelyének megszűnését jelentette. Az előző hónaphoz képest 22,6 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 56,7 százalékkal mérséklődött a csoportos létszámleépítésben elbocsátandók létszáma.

Februárban az álláskeresőknek kevesebb mint a fele, körülbelül 325 000 fő volt jogosult pénzbeli ellátásra, egynegyedük álláskeresési, a többség pedig szociális támogatásban részesült.

MTI/Menedzsment Fórum/HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk