Megjelent: 4 éve

Mennyi az alkohol megengedett értéke a vérben?

Mindenki tisztában van azzal, hogy a közúti közlekedésben a zéró tolerancia elve érvényesül hazánkban. Lássuk, hogy mit tudunk az alkoholról és annak lebomlási idejéről.

Az alkohol kalkulátorok

Az Alkohol kalkulátor a rögzített ital tiszta etanol értékével számol, ami alapján kikalkulálja az adott itóka alkoholtartalmát a vérben. Az etanol a 100 százalékosan tiszta alkohol, más néven etil-alkohol. Ennek a figyelembevételével képes kiszámolni, hogy a bevitt adatok alapján aktuálisan mennyi alkoholt tartalmazhat a vér.

Mivel ahány ital, annyiféle alkoholtartalom, így pontos adatokat kell megadni a megfelelő eredmény érdekében, de még ez sem helyettesíti az alkoholszondát.

Hogy milyen adatok kellenek?
 

  • A fogyasztó neme, 
  • testsúlya, 
  • az elfogyasztott alkohol mennyisége és típusa.

Ennek a kiszámítására többféle szempont létezik, de a lényeg, hogy mind azt mutatja meg, hogy az adott ital szempontjából mikor várható a tökéletes józanság. Ez jellemzően akkor fontos, ha vezetni szeretne az ember, hiszen senki sem szeretne pár pohárka miatt balesetet okozni, vagy épp elveszíteni a jogsiját.

Hogy jelöljük a véralkoholszintet?

Nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk, hogy mind nemzetközi, mind európai szinten máshogy jelölik a vér alkoholtartalmát. Bár a jelölés más, de értékét tekintve tökéletesen megegyezik egymással.

Nemzetközi viszonylatban a százalékos jelölés van érvényben, ami azt mutatja meg, hogy 1 deci vérben mennyi tiszta alkohol van (%). Hazánkban az ezrelékes jelölés a bevett szokás, ami ugyanúgy a tiszta alkohol tartalmat mutatja meg, csak 1 liter vérben (%).

Mivel minden ember szervezete más, és nem reagál hasonlóan a bekerülő etanolra, így nagy valószínűséggel az alkohol lebontás is eltérő ideig tart. Maga a folyamat mindenkinél ugyanúgy történik, azaz a máj lebontja a szervezetbe került alkohol nagyjából 90 százalékát. A maradék is távozik persze, de az vizelettel vagy épp a kilégzés alkalmával.

Felszívódás-lebontás

Mikor elfogyasztunk egy bizonyos mennyiségű alkoholt, akkor elsőként a felszívódás kezdődik meg a szervezetben, ami attól függ, hogy mennyire edzett a testünk, ettünk-e ivás előtt, vagy épp nem üres-e a hasunk. Üres gyomorban ez akár percek alatt megtörténhet, míg jóllakottan akár órák múlva fejeződhet be.

A lebontás egy olyan folyamat, ami teljesen egyéni, így nehéz vele megfelelően kalkulálni. Nem véletlen, hogy a legtöbb alkohol kalkulátor meglehetősen pontos, de mégis ott szerepel, hogy csakis a saját tapasztalatra és egy alkohol szondára hagyatkozzunk 100 százalékosan.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter