kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Mennyire hatékonyak a vezetők?

Mennyire hatékonyak cégedben a vezetők? Vajon tudják ezek a vezetők, hogyan lehetnének jobbak?

Egyszerű kérdések, melyeket nehéz megválaszolni, mivel sok esetben nem nyilvánvaló, hogyan lehet mérni az igazgatóság, a vezérigazgató, ügyvezető igazgató, és/vagy a felsővezetők hatékonyságát. A teljesítmény különböző mérőszámai és a pénzügyi mutatók fontosak, de önmagukban nem adnak képet az illető szervezet vezetői kultúrájáról, és az egyes csúcsvezetők hatékonyságáról, vezetői potenciáljáról, melyek döntően meghatározzák az egész szervezet működését és eredményességét.

Ezek a kérdések kulcsfontosságúak, amikor valamilyen szervezeti változás következik be, új vezetés vagy egy új vezérigazgató érkezik a vállalathoz. Felsővezetői körökben ismert a mondás, hogy minél magasabb szintű vezetőről van szó, annál hosszabb időre, sokszor akár egy évre is szükség lehet, amíg kiderül, hogy az új vezető valóban beválik-e és hozza az elvárt eredményeket.

Ezért körültekintően kell eljárni vezető keresésnél, csúcsvezető pozíció betöltésénél pedig még ennél is fontosabb, hogy a legmegfelelőbb pályázót válasszák ki. Az elmúlt évtizedben az executive search iparágon belül is egyre jelentősebb hangsúlyt kapott az Executive Assessment és Leadership Effectiveness (Csúcsvezető Értékelés és Vezetői Hatékonyság) fejlesztése.

Mi, a Stanton Chase-nél pedig a legkorszerűbb vezetés értékelő eszközökkel és módszerekkel egészítjük ki a hagyományos interjúkat és referencia vizsgálatokat, valamint támogatjuk a kiválasztott vezetők beválását transition coaching-val vagy -igény esetén- cross-cultural coaching-val is a szokásos egy éves garancia, és nyomon követési szolgáltatásokat kiegészítve.

A Stanton Chase az elmúlt 25 évben globálisan a tíz legnagyobb executive search és -assessment szolgáltatással foglalkozó tanácsadó céggé fejlődött, aki 40 országban közel 70 irodában nyújt világszínvonalú szolgáltatást ügyfeleinek.

A budapesti iroda 2010-ben alakult meg és eddig főként executive search szolgáltatást nyújtott, mely továbbra is kulcstevékenységének számít, de a globális trendnek megfelelően és a helyi igények mind jobb kiszolgálása miatt 2018 harmadik negyedévétől Board- and Executive Assessment üzleti szolgáltatásokkal egészít ki. Az új terület vezetésével a kompetencia tesztek és vezető értékelés iparág egyik ismert szakemberét, Deák Zsoltot bízta meg.

Executive Assessment & Leadership Effectiveness (Csúcsvezető Értékelés és Vezetői Hatékonyság)



A Stanton Chase szolgáltatásaival támogatja a csúcsvezetőket, hogy magabiztosan válaszolhassanak a vezetői kihívásokra és megfelelő üzleti döntéseket tudjanak hozni. A Csúcsvezető Értékelés és Vezetői Hatékonyság fejlesztése segít a vezető számára a vezetői önismeret fejlesztésében, a vezetői szerep tudatosításában és integrálásában a szervezeti stratégiával összhangban, hogy a vezető szakmai tudását, képességeit és vezetői potenciálját a legjobban használhassa a szervezeti célok megvalósításában. Mivel egy VUCA világban élünk, és a vállalatok egy folyamatosan változó és bizonytalan üzleti környezetben működnek, ezért fontos, hogy a vezetés az emberi tényezővel is rendszeresen számoljon, és meghatározott időszakonként foglalkozzon a vezetők állapotfelmérésével és fejlesztésével.

Stratégiai Szervezeti Változás és Fejlesztés


A szervezeti átszervezéseknél a vállalatvezetésnek stratégiai változásokat kell figyelembe vennie, amelyek magukban foglalják a munkatársak mozgását, a munkakörök átcsoportosítását, új vezetési szintek meghatározását, az új profilokban a szükséges képességek meghatározását, és a megfelelő munkatársak azonosítását. Ez a folyamat esetenként bonyolult, a vezetés bevontsága miatt nehezen átlátható, és sokszor személyes konfliktusokkal is terhelt, ezért a megoldás a külső tanácsadó megbízása lehet. A Stanton vezetési tanácsadói biztosítják a megfelelő szakértelmet és objektivitást ezekben a felmérésekben, és támogatják a vállalatvezetést a fontos szervezeti és személyzeti döntések előkészítésben.

Vezetői Utódlás Tervezés



A fenntartható szervezeti növekedés és a munkatársak belső mobilitásának biztosítása kulcsfontosságú a vállalat növekedési életciklusában. Ennek érdekében érdemes a szervezeten belül feltérképezni és azonosítani azokat a munkatársakat, akik megfelelő vezetői potenciállal rendelkeznek ahhoz, hogy a jövőben vezetői munkakörökben szerepet vállaljanak. Ezt úgy érhetjük el, hogy a belső kiválasztás során feltérképezzük a vezető potenciálokat, a jelenlegi képességeiket, és összehasonlítjuk a szervezeti célokhoz, a jövőbeni vezetői munkakörök követelményeihez képest. Értékelésünkkel feltérképezzük a vezetési képességeket és potenciálokat a jelenlegi és jövőbeni kompetenciáknak megfelelően.

Fenntartható Csúcsvezető keresés és kiválasztás


A Stanton Chase Executive Assessment (Vezetői Értékelése) elfogulatlan, objektív és pontos felmérés, ami megmutatja, hogy a kiválasztott vezető képességei mennyire teszik lehetővé a szervezet rövid, közép- és hosszú távú stratégiai és működési céljainak megvalósítását, és növeli a vezető beválásának és hosszabb távú megtartásának esélyét. Függetlenül attól, hogyan került a csúcsvezető a vállalathoz, egy harmadik féltől származó, külső, professzionális és alapos értékelés csökkenti az új vezető alkalmazásával járó kockázatokat.

Vezetői tehetségfejlesztés

A szervezet azon képessége, hogy azonosítsa a felsővezetők fejlődési potenciálját valószínűleg az egyetlen módja annak elősegítése, hogy mind a szervezet, mind a vezetők maximálisan kihasználják a növekedési lehetőségüket. Ha ez nem történik, akkor az szervezeti szinten stagnáláshoz vezet vagy a vezetők ugyanazt az eredményt fogják évről évre produkálni. A Stanton Chase növekedési, fejlesztési, potenciál riportjai valamennyi részét képezik az Executive Assessment Megoldásnak, segítenek a vezetőknek olyan belátást szerezni, amely magasabb szintű működéshez szükséges.
Deák Zsolt, Board & Executive Assessment igazgató

Deák Zsolt jungi analitikus, pszichológus és OD szakember. MBA tanulmányokat végzett az Acadia Egyetemen Kanadában és a budapesti Nemzetközi Menedzsment Központban (jelenleg CEU-Business School). Két évig élt és tanult a kaliforniai San Francisco Bay Area-ban, ahol az ITP-n (jelenleg Sofia Egyetem) Ph.D. fokozatot szerzett pszichológiából. 25 éve dolgozik az emberi erőforrás-gazdálkodás különböző szegmenseiben. Pályafutása elején vezetési tanácsadó volt nemzetközi executive search cégeknél, majd egy üzleti informatikai vállalat HR igazgatójaként dolgozott. 2001-től 2018 augusztusáig a Captain Hungary ügyvezető partnere volt és a CAPTain online kompetencia tesztekkel foglalkozott. 2018 szeptember óta a STANTON CHASE globális executive search cégnél helyezkedett el, ahol a Board & Executive Assessment területet igazgatja.

Deák Zsolt

[email protected]

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk