Megjelent: 3 éve

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek megfelelően a barista divatos szakmává vált. Körképünkben annak jártunk utána, anyagilag mennyire számít megbecsültnek ez a hivatás napjainkban.


forrás: freepik

A barista szakma presztízse folyamatosan növekszik az utóbbi években. A felkapott nyugati kávézóláncok és a különleges kávéélményt ígérő specialty kávézók térhódításával a baristák is egyre keresettebbek. Ma már az igényesebb éttermek, kávézók esetében is elvárás, hogy valódi specialista készítse a kávét.

Ezzel összhangban munkavállalói oldalról is növekvő érdeklődés tapasztalható ez iránt a hivatás iránt. De vajon milyen fizetésre számíthat egy képzett barista? Körképünkben ennek jártunk utána.

Mennyit kereshet itthon egy barista?
fotó: freepik

Magyarországon különösen a nagyobb vidéki városokban és a fővárosban vannak üres álláshelyek baristák számára. A fizetések nagysága sok mindentől függ. Néhány befolyásoló tényező:

● a barista szakmai tudása,
● eddigi szakmai tapasztalatai,
● a kávézó, bár, étterem vagy szálloda kategóriája, földrajzi elhelyezkedése.

Egy kisebb településen, vagy fővárosi külső kerületben, egy alacsonyabb kategóriájú étteremben vagy kávézóban előfordulhat, hogy valójában inkább pultost keresnek. Ennek megfelelő bérezéssel - még akkor is, ha a pultos mellé a barista szót is beleírják a hirdetésbe.

Azokban az esetekben, amikor valóban barista pozíció betöltésére keresnek megfelelő embert, a fizetések viszonylag széles tartományban szóródnak. A Profession, Jobline, Jófogás, valamint hasonló internetes karrier- és apróhirdetés-oldalak információi alapján vizsgáljuk meg, milyen jövedelemre számíthat egy kezdő és egy több éves szakmai múlttal rendelkező barista.

Az álláshirdetésekből kiindulva a fizetések az 1200-1500 forintos órabérektől indulnak. Napi 8 óra munkával és heti 5 munkanappal számolva ez havi 190-240 000 forintos fizetést jelent. Itt találunk olyan ajánlatokat is, ahol pályakezdőket várnak, nyelvtudás nélkül. De vannak olyanok is, ahol a nyelvtudás és az 1-2 éves munkatapasztalat is feltétel.

A következő kategóriát a magasabb kategóriába tartozó kávéházak, neves, akár fine dining éttermek, ötcsillagos szállodák jelentik. Itt már 1600 forintnál kezdődnek az órabérek, ami az előbbi képletet követve havi 300 000 forint körüli nettó fizetéseket jelent. Ezeknél a pozícióknál viszont idegen nyelvtudás nélkül labádba sem lehet rúgni, ahogyan általában a több éves szakmai tapasztalat is elvárás. Sőt, sok esetben előfordul, hogy a kávéismeret és a kávékészítés mesterfogásai mellett italismeretet és bartender tudást is kérnek. Természetesen ebben az esetben a fizetés is magasabb.

Barista fizetések külföldön
fotó: pixabay

A baristák a többi vendéglátós szakmához hasonlóan szerencsések abban a tekintetben, hogy megfelelő nyelvtudással viszonylag könnyen vállalhatnak munkát külföldön. A bérezés itt is számos különböző tényező függvénye. Például nem mindegy, hogy egy nagyváros ötcsillagos szállodájában, esetleg egy folyami vagy egy óceánjáró hajó bárjában vállal munkát az illető.

Ugyanakkor bizonyos átlagos összegek jó közelítéssel megadhatók. Lássunk néhány olyan országban hogy alakulnak a barista fizetések, amelyek a magyar munkavállalók kedvelt célpontjai:

● Nagy-Britannia: 780 000 forint körüli összeg,
● Írország: 850 000 forint,
● Németország: 890 000 forint körüli havi fizetések,
● Ausztria: 700 000 forintnak megfelelő összeg.

Összességében tehát elmondható, hogy ezekben az országokban nagyjából onnan indulnak a fizetések, ahol Magyarországon végződnek.

Hogyan lesz valakiből képzett barista?Magyarországon gyakorlatilag bárkiből lehet barista, nincsen előzetes végzettséghez vagy egyéb feltételhez kötve ennek a szakmának a végzése. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárkiből lehet barista. Azok a munkáltatók, amelyeknél valóban fontos a minőségi kávé és az ehhez szükséges szakértelem, nagyon is megválogatják, kit vesznek fel egy ilyen állásba.

Elsősorban, hasonlóan más ágazatokhoz, az előző munkahelyeket, referenciákat veszik alapul. Emellett, különösen pályakezdők esetében azt nézik, hogy pontosan milyen képesítést szerzett az illető, illetve ezt milyen intézményben állították ki.


fotó: freepik

Itthon már több intézmény is foglalkozik baristaképzéssel, ám a színvonal korántsem egységes. Amikor barista képzést, tanfolyamot választunk, érdemes szemelőtt tartani néhány fontos szempontot.

Például:

● Mióta működik az iskola?
● Kik tanítanak?
● Vannak rejtett költségek?
● Segít-e az intézmény a képzés után az elhelyezkedésben?

A Bestmixer iskola Magyarország egyik legismertebb és legszínvonalasabb bártender és baristaképző intézménye. Miért érdemes őket választani? Íme, néhány szempont:

● Közel 10 éve működik, 15 városban.
● Magasan kvalifikált, komoly szakmai múlttal rendelkező oktatók.
● Kedvezményes árú, kombinált képzések a kezdőtől a haladóig és a különféle specializációkig.
● Náluk garantáltan minden diák egyenként elkészíti az összes italt.
● Az iskola munkaközvetítői engedéllyel rendelkezik.
● Dedikált munkaajánlatok az iskola partnereitől: óceánjáró és folyami hajókon, illetve több külföldi országban és Magyarországon is.
● Több ezer szakember került ki a Bestmixerből és helyezkedett el a szakmában több mint 90 különböző országban.
● A légkör a tanfolyamokon könnyed, laza, oldott, a hallgatók kellemes élményként számolnak be az elvégzett képzésekről - ez azonban sosem megy a tanulás rovására.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
45 évesen lett orvos az egykori cégvezető

Ficzere Ferenc 38 évesen jelentkezett az orvosi egyetemre és jelenleg háziorvosként praktizál. Mint mondja, sosem késő váltani. Teljes cikk

27 mobiltelefont lopott munkahelyéről

Takarítóként dolgozó munkatárs lopott 27 mobiltelefont egy debreceni cégtől. Teljes cikk

Fogvatartottak gyártanak környezetbarát burkolatokat Szegeden

A körforgásos gazdaságba illeszkedő, környezetbarát burkolatokat gyártó üzemet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben - közölte a... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek