Megjelent: 8 hónapja

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek megfelelően a barista divatos szakmává vált. Körképünkben annak jártunk utána, anyagilag mennyire számít megbecsültnek ez a hivatás napjainkban.


forrás: freepik

A barista szakma presztízse folyamatosan növekszik az utóbbi években. A felkapott nyugati kávézóláncok és a különleges kávéélményt ígérő specialty kávézók térhódításával a baristák is egyre keresettebbek. Ma már az igényesebb éttermek, kávézók esetében is elvárás, hogy valódi specialista készítse a kávét.

Ezzel összhangban munkavállalói oldalról is növekvő érdeklődés tapasztalható ez iránt a hivatás iránt. De vajon milyen fizetésre számíthat egy képzett barista? Körképünkben ennek jártunk utána.

Mennyit kereshet itthon egy barista?
fotó: freepik

Magyarországon különösen a nagyobb vidéki városokban és a fővárosban vannak üres álláshelyek baristák számára. A fizetések nagysága sok mindentől függ. Néhány befolyásoló tényező:

● a barista szakmai tudása,
● eddigi szakmai tapasztalatai,
● a kávézó, bár, étterem vagy szálloda kategóriája, földrajzi elhelyezkedése.

Egy kisebb településen, vagy fővárosi külső kerületben, egy alacsonyabb kategóriájú étteremben vagy kávézóban előfordulhat, hogy valójában inkább pultost keresnek. Ennek megfelelő bérezéssel - még akkor is, ha a pultos mellé a barista szót is beleírják a hirdetésbe.

Azokban az esetekben, amikor valóban barista pozíció betöltésére keresnek megfelelő embert, a fizetések viszonylag széles tartományban szóródnak. A Profession, Jobline, Jófogás, valamint hasonló internetes karrier- és apróhirdetés-oldalak információi alapján vizsgáljuk meg, milyen jövedelemre számíthat egy kezdő és egy több éves szakmai múlttal rendelkező barista.

Az álláshirdetésekből kiindulva a fizetések az 1200-1500 forintos órabérektől indulnak. Napi 8 óra munkával és heti 5 munkanappal számolva ez havi 190-240 000 forintos fizetést jelent. Itt találunk olyan ajánlatokat is, ahol pályakezdőket várnak, nyelvtudás nélkül. De vannak olyanok is, ahol a nyelvtudás és az 1-2 éves munkatapasztalat is feltétel.

A következő kategóriát a magasabb kategóriába tartozó kávéházak, neves, akár fine dining éttermek, ötcsillagos szállodák jelentik. Itt már 1600 forintnál kezdődnek az órabérek, ami az előbbi képletet követve havi 300 000 forint körüli nettó fizetéseket jelent. Ezeknél a pozícióknál viszont idegen nyelvtudás nélkül labádba sem lehet rúgni, ahogyan általában a több éves szakmai tapasztalat is elvárás. Sőt, sok esetben előfordul, hogy a kávéismeret és a kávékészítés mesterfogásai mellett italismeretet és bartender tudást is kérnek. Természetesen ebben az esetben a fizetés is magasabb.

Barista fizetések külföldön
fotó: pixabay

A baristák a többi vendéglátós szakmához hasonlóan szerencsések abban a tekintetben, hogy megfelelő nyelvtudással viszonylag könnyen vállalhatnak munkát külföldön. A bérezés itt is számos különböző tényező függvénye. Például nem mindegy, hogy egy nagyváros ötcsillagos szállodájában, esetleg egy folyami vagy egy óceánjáró hajó bárjában vállal munkát az illető.

Ugyanakkor bizonyos átlagos összegek jó közelítéssel megadhatók. Lássunk néhány olyan országban hogy alakulnak a barista fizetések, amelyek a magyar munkavállalók kedvelt célpontjai:

● Nagy-Britannia: 780 000 forint körüli összeg,
● Írország: 850 000 forint,
● Németország: 890 000 forint körüli havi fizetések,
● Ausztria: 700 000 forintnak megfelelő összeg.

Összességében tehát elmondható, hogy ezekben az országokban nagyjából onnan indulnak a fizetések, ahol Magyarországon végződnek.

Hogyan lesz valakiből képzett barista?Magyarországon gyakorlatilag bárkiből lehet barista, nincsen előzetes végzettséghez vagy egyéb feltételhez kötve ennek a szakmának a végzése. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárkiből lehet barista. Azok a munkáltatók, amelyeknél valóban fontos a minőségi kávé és az ehhez szükséges szakértelem, nagyon is megválogatják, kit vesznek fel egy ilyen állásba.

Elsősorban, hasonlóan más ágazatokhoz, az előző munkahelyeket, referenciákat veszik alapul. Emellett, különösen pályakezdők esetében azt nézik, hogy pontosan milyen képesítést szerzett az illető, illetve ezt milyen intézményben állították ki.


fotó: freepik

Itthon már több intézmény is foglalkozik baristaképzéssel, ám a színvonal korántsem egységes. Amikor barista képzést, tanfolyamot választunk, érdemes szemelőtt tartani néhány fontos szempontot.

Például:

● Mióta működik az iskola?
● Kik tanítanak?
● Vannak rejtett költségek?
● Segít-e az intézmény a képzés után az elhelyezkedésben?

A Bestmixer iskola Magyarország egyik legismertebb és legszínvonalasabb bártender és baristaképző intézménye. Miért érdemes őket választani? Íme, néhány szempont:

● Közel 10 éve működik, 15 városban.
● Magasan kvalifikált, komoly szakmai múlttal rendelkező oktatók.
● Kedvezményes árú, kombinált képzések a kezdőtől a haladóig és a különféle specializációkig.
● Náluk garantáltan minden diák egyenként elkészíti az összes italt.
● Az iskola munkaközvetítői engedéllyel rendelkezik.
● Dedikált munkaajánlatok az iskola partnereitől: óceánjáró és folyami hajókon, illetve több külföldi országban és Magyarországon is.
● Több ezer szakember került ki a Bestmixerből és helyezkedett el a szakmában több mint 90 különböző országban.
● A légkör a tanfolyamokon könnyed, laza, oldott, a hallgatók kellemes élményként számolnak be az elvégzett képzésekről - ez azonban sosem megy a tanulás rovására.
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! - Ingyenes A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Akár Barbadosról is dolgozhat távmunkában

Turistáknak ajánl 12 hónapra munkavállalói vízumot Barbados. Így akár a trópusi szigetről is lehet távmunkában dolgozni, és ott átvészelni a... Teljes cikk

Bicikliflottával könnyítik a dolgozók visszatérését

Ajándék kerékpárokkal ösztönzi a budapesti iroda dolgozóit a biztonságos és környezettudatos közlekedésre Balogh Levente, a Szentkirályi... Teljes cikk

Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek