Megjelent: 7 hónapja

Mennyit keresnek a katonák? - itt a bértáblázat

A Magyar Honvédség kommunikációs referensétől kaptunk egy részletes kimutatást, mennyi pénzt kereshetnek azok az álláskeresők, akik katonának állnak. Érdemes az összegekhez hozzászámolni a cafeteriát is, ami legénységi katonáknál ingyenes szállást is jelent.

images

images

Előző cikkünkben Demkó Csaba munkáját mutattuk be "Szakmák egy napja" című sorozatunkban. Ő húsz éve katona, most a szekszárdi toborzóirodában dolgozik. Nemsokkal a cikk publikálása után kaptunk egy részletes bértáblázatot a katonai illetményekről a Magyar Honvédségtől, melyet ezúton közlünk.

A kezdő illetmény (fizetés) összegei 2020-ban


1.) A szerződéses altiszt és tiszt minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft) a kezdő rendfokozatokban:
Bérek a Honvédségnél

a) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente bruttó 2.676 Ft-tal) és meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (altisztek esetében bruttó 4.460 Ft és bruttó 11.150 Ft között, tisztek estében bruttó 6.690 Ft és bruttó 13.380 Ft között). Ez utóbbit nevezzük horizontális karrierútnak.

b) A nettó illetmény számításába a gyerekek számát nem vették bele. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik ugyanazon bruttó illetmény alapul vételével.

Ahogyan a fenti táblázatban is látható egy őrmester (altiszt) nettó 226 ezer forintot vihet haza, míg egy hadnagy (tiszt) 274 ezer forintot.

2.) A szerződéses legénységi állományú katona által minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft)


Bérek a Honvédségnél

a) A szerződéses legénységi állományú katona az első évben közkatonaként teljesít szolgálatot, ezt követően az általa betöltött beosztáshoz rendszeresített rendfokozatnak megfelelően alakul az illetménye.

b) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente bruttó 2676 Ft-tal), és a szolgálati viszonytól kezdődően meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (bruttó 4460 Ft és bruttó 8920 Ft között).

c) A legénységi kiegészítő illetmény a legénységi állomány Magyar Honvédség iránti elkötelezettségének anyagi elismerési formája. Ez biztosítja, hogy az érettségivel vagy annál magasabb iskolai végzettséggel legénységi katonáknak legalább bruttó 244.443 Ft-os összilletménye legyen. Annak a legénységi katonának pedig, akinek érettséginél alacsonyabb az iskolai végzettsége, beosztási szinttől függően, emelkedő mértékben legalább bruttó 200.000-244.443 Ft közötti összilletmény kerüljön megállapításra.

Ezen összegeken felül a legénységi állomány is egyedi munkaerő-piaci pótlékra jogosult bruttó 33 450 - 37 910 Ft közötti összegben.

d) A nettó illetmény számítása során gyermekszám nem került figyelembe vételre. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik.

Ahogyan a fenti táblázatból kiderül a szerződéses legénységi állományú katonák nettó bére 169 ezer és 204 ezer között mozog (cafeteria és gyerekek után igénybe vehető kedvezmények nélkül).

Béren kívüli juttatások: Szép Kártya, ingyenes szállás, utazási támogatás


A legfontosabb plusz juttatások: minden hivatásos és szerződéses katonát megillet 12 ezer Ft Szép kártya hozzájárulás, a legénységi katonáknak ingyenes laktanyai elhelyezést tudnak biztosítani, az altisztek/tisztek pedig jogosultak albérleti támogatásra. Ezenkívül utazási költségtérítés és különböző családtámogatások is megilletik a katonákat.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jelentősen csökkenhet a béremelkedés üteme idén

A gazdaság teljesítményéhez képest különösen dinamikus volt tavaly a bérek emelkedése, de az idén érzékelhetően lassulhat az ütem, amit már a... Teljes cikk

Több mint 6 százalékkal nőtt a reálkereset 2020-ban

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete tavaly decemberben 449 400 forint volt, 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel... Teljes cikk

Kiderült, mennyi a mediánbér Magyarországon!

Tíz év alatt nagyot nőtt Magyarországon az átlagbér és a medián bér is, előbbi 2019-ben 367 800 forint, utóbbi 292 300 forint volt. Teljes cikk