Megjelent: 9 hónapja

Mennyit keresnek a katonák? - itt a bértáblázat

A Magyar Honvédség kommunikációs referensétől kaptunk egy részletes kimutatást, mennyi pénzt kereshetnek azok az álláskeresők, akik katonának állnak. Érdemes az összegekhez hozzászámolni a cafeteriát is, ami legénységi katonáknál ingyenes szállást is jelent.

images

images

Előző cikkünkben Demkó Csaba munkáját mutattuk be "Szakmák egy napja" című sorozatunkban. Ő húsz éve katona, most a szekszárdi toborzóirodában dolgozik. Nemsokkal a cikk publikálása után kaptunk egy részletes bértáblázatot a katonai illetményekről a Magyar Honvédségtől, melyet ezúton közlünk.

A kezdő illetmény (fizetés) összegei 2020-ban


1.) A szerződéses altiszt és tiszt minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft) a kezdő rendfokozatokban:
Bérek a Honvédségnél

a) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente bruttó 2.676 Ft-tal) és meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (altisztek esetében bruttó 4.460 Ft és bruttó 11.150 Ft között, tisztek estében bruttó 6.690 Ft és bruttó 13.380 Ft között). Ez utóbbit nevezzük horizontális karrierútnak.

b) A nettó illetmény számításába a gyerekek számát nem vették bele. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik ugyanazon bruttó illetmény alapul vételével.

Ahogyan a fenti táblázatban is látható egy őrmester (altiszt) nettó 226 ezer forintot vihet haza, míg egy hadnagy (tiszt) 274 ezer forintot.

2.) A szerződéses legénységi állományú katona által minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft)


Bérek a Honvédségnél

a) A szerződéses legénységi állományú katona az első évben közkatonaként teljesít szolgálatot, ezt követően az általa betöltött beosztáshoz rendszeresített rendfokozatnak megfelelően alakul az illetménye.

b) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente bruttó 2676 Ft-tal), és a szolgálati viszonytól kezdődően meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (bruttó 4460 Ft és bruttó 8920 Ft között).

c) A legénységi kiegészítő illetmény a legénységi állomány Magyar Honvédség iránti elkötelezettségének anyagi elismerési formája. Ez biztosítja, hogy az érettségivel vagy annál magasabb iskolai végzettséggel legénységi katonáknak legalább bruttó 244.443 Ft-os összilletménye legyen. Annak a legénységi katonának pedig, akinek érettséginél alacsonyabb az iskolai végzettsége, beosztási szinttől függően, emelkedő mértékben legalább bruttó 200.000-244.443 Ft közötti összilletmény kerüljön megállapításra.

Ezen összegeken felül a legénységi állomány is egyedi munkaerő-piaci pótlékra jogosult bruttó 33 450 - 37 910 Ft közötti összegben.

d) A nettó illetmény számítása során gyermekszám nem került figyelembe vételre. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik.

Ahogyan a fenti táblázatból kiderül a szerződéses legénységi állományú katonák nettó bére 169 ezer és 204 ezer között mozog (cafeteria és gyerekek után igénybe vehető kedvezmények nélkül).

Béren kívüli juttatások: Szép Kártya, ingyenes szállás, utazási támogatás


A legfontosabb plusz juttatások: minden hivatásos és szerződéses katonát megillet 12 ezer Ft Szép kártya hozzájárulás, a legénységi katonáknak ingyenes laktanyai elhelyezést tudnak biztosítani, az altisztek/tisztek pedig jogosultak albérleti támogatásra. Ezenkívül utazási költségtérítés és különböző családtámogatások is megilletik a katonákat.
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mennyit keresnek a gyártásban dolgozó mérnökök? - itt a lista

Bár a mérnökök jelenleg is jól keresnek, a koronavírus-járvány első hulláma alaposan megtépázta ezt a szektort. A fizetésemelések és bónuszok... Teljes cikk

Öt százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1388 forint volt idén az első negyedévben, 5 százalékkal magasabb az... Teljes cikk

Júliusban újabb minimálbér-emelés jöhet

Ha a szochó ismét csökken, a minimálbér 169 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 221 ezer forintra növekedhet. Teljes cikk