kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Mennyit keresnek a katonák? - itt a bértáblázat

A Magyar Honvédség kommunikációs referensétől kaptunk egy részletes kimutatást, mennyi pénzt kereshetnek azok az álláskeresők, akik katonának állnak. Érdemes az összegekhez hozzászámolni a cafeteriát is, ami legénységi katonáknál ingyenes szállást is jelent.

images

images

Előző cikkünkben Demkó Csaba munkáját mutattuk be "Szakmák egy napja" című sorozatunkban. Ő húsz éve katona, most a szekszárdi toborzóirodában dolgozik. Nemsokkal a cikk publikálása után kaptunk egy részletes bértáblázatot a katonai illetményekről a Magyar Honvédségtől, melyet ezúton közlünk.

A kezdő illetmény (fizetés) összegei 2020-ban


1.) A szerződéses altiszt és tiszt minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft) a kezdő rendfokozatokban:
Bérek a Honvédségnél

a) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente bruttó 2.676 Ft-tal) és meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (altisztek esetében bruttó 4.460 Ft és bruttó 11.150 Ft között, tisztek estében bruttó 6.690 Ft és bruttó 13.380 Ft között). Ez utóbbit nevezzük horizontális karrierútnak.

b) A nettó illetmény számításába a gyerekek számát nem vették bele. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik ugyanazon bruttó illetmény alapul vételével.

Ahogyan a fenti táblázatban is látható egy őrmester (altiszt) nettó 226 ezer forintot vihet haza, míg egy hadnagy (tiszt) 274 ezer forintot.

2.) A szerződéses legénységi állományú katona által minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft)


Bérek a Honvédségnél

a) A szerződéses legénységi állományú katona az első évben közkatonaként teljesít szolgálatot, ezt követően az általa betöltött beosztáshoz rendszeresített rendfokozatnak megfelelően alakul az illetménye.

b) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente bruttó 2676 Ft-tal), és a szolgálati viszonytól kezdődően meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (bruttó 4460 Ft és bruttó 8920 Ft között).

c) A legénységi kiegészítő illetmény a legénységi állomány Magyar Honvédség iránti elkötelezettségének anyagi elismerési formája. Ez biztosítja, hogy az érettségivel vagy annál magasabb iskolai végzettséggel legénységi katonáknak legalább bruttó 244.443 Ft-os összilletménye legyen. Annak a legénységi katonának pedig, akinek érettséginél alacsonyabb az iskolai végzettsége, beosztási szinttől függően, emelkedő mértékben legalább bruttó 200.000-244.443 Ft közötti összilletmény kerüljön megállapításra.

Ezen összegeken felül a legénységi állomány is egyedi munkaerő-piaci pótlékra jogosult bruttó 33 450 - 37 910 Ft közötti összegben.

d) A nettó illetmény számítása során gyermekszám nem került figyelembe vételre. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik.

Ahogyan a fenti táblázatból kiderül a szerződéses legénységi állományú katonák nettó bére 169 ezer és 204 ezer között mozog (cafeteria és gyerekek után igénybe vehető kedvezmények nélkül).

Béren kívüli juttatások: Szép Kártya, ingyenes szállás, utazási támogatás


A legfontosabb plusz juttatások: minden hivatásos és szerződéses katonát megillet 12 ezer Ft Szép kártya hozzájárulás, a legénységi katonáknak ingyenes laktanyai elhelyezést tudnak biztosítani, az altisztek/tisztek pedig jogosultak albérleti támogatásra. Ezenkívül utazási költségtérítés és különböző családtámogatások is megilletik a katonákat.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk

Hogyan emeljünk fizetést?

Átlagosan 10 százalékos béremelések várhatóak Magyarországon, ám ez önmagában nem jelent semmit. A bérekről szóló vállalati döntések ennél... Teljes cikk