Megjelent: 3 hete

Mennyit keresnek a katonák? - itt a bértáblázat

A Magyar Honvédség kommunikációs referensétől kaptunk egy részletes kimutatást, mennyi pénzt kereshetnek azok az álláskeresők, akik katonának állnak. Érdemes az összegekhez hozzászámolni a cafeteriát is, ami legénységi katonáknál ingyenes szállást is jelent.

images

Előző cikkünkben Demkó Csaba munkáját mutattuk be "Szakmák egy napja" című sorozatunkban. Ő húsz éve katona, most a szekszárdi toborzóirodában dolgozik. Nemsokkal a cikk publikálása után kaptunk egy részletes bértáblázatot a katonai illetményekről a Magyar Honvédségtől, melyet ezúton közlünk.

A kezdő illetmény (fizetés) összegei 2020-ban


1.) A szerződéses altiszt és tiszt minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft) a kezdő rendfokozatokban:
Bérek a Honvédségnél

a) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente bruttó 2.676 Ft-tal) és meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (altisztek esetében bruttó 4.460 Ft és bruttó 11.150 Ft között, tisztek estében bruttó 6.690 Ft és bruttó 13.380 Ft között). Ez utóbbit nevezzük horizontális karrierútnak.

b) A nettó illetmény számításába a gyerekek számát nem vették bele. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik ugyanazon bruttó illetmény alapul vételével.

Ahogyan a fenti táblázatban is látható egy őrmester (altiszt) nettó 226 ezer forintot vihet haza, míg egy hadnagy (tiszt) 274 ezer forintot.

2.) A szerződéses legénységi állományú katona által minimálisan elérhető havi összilletmény adatai (Ft)


Bérek a Honvédségnél

a) A szerződéses legénységi állományú katona az első évben közkatonaként teljesít szolgálatot, ezt követően az általa betöltött beosztáshoz rendszeresített rendfokozatnak megfelelően alakul az illetménye.

b) A honvédelmi szolgálati díj a szolgálati idő előrehaladtával (kétévente bruttó 2676 Ft-tal), és a szolgálati viszonytól kezdődően meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében növekszik (bruttó 4460 Ft és bruttó 8920 Ft között).

c) A legénységi kiegészítő illetmény a legénységi állomány Magyar Honvédség iránti elkötelezettségének anyagi elismerési formája. Ez biztosítja, hogy az érettségivel vagy annál magasabb iskolai végzettséggel legénységi katonáknak legalább bruttó 244.443 Ft-os összilletménye legyen. Annak a legénységi katonának pedig, akinek érettséginél alacsonyabb az iskolai végzettsége, beosztási szinttől függően, emelkedő mértékben legalább bruttó 200.000-244.443 Ft közötti összilletmény kerüljön megállapításra.

Ezen összegeken felül a legénységi állomány is egyedi munkaerő-piaci pótlékra jogosult bruttó 33 450 - 37 910 Ft közötti összegben.

d) A nettó illetmény számítása során gyermekszám nem került figyelembe vételre. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény tartozik.

Ahogyan a fenti táblázatból kiderül a szerződéses legénységi állományú katonák nettó bére 169 ezer és 204 ezer között mozog (cafeteria és gyerekek után igénybe vehető kedvezmények nélkül).

Béren kívüli juttatások: Szép Kártya, ingyenes szállás, utazási támogatás


A legfontosabb plusz juttatások: minden hivatásos és szerződéses katonát megillet 12 ezer Ft Szép kártya hozzájárulás, a legénységi katonáknak ingyenes laktanyai elhelyezést tudnak biztosítani, az altisztek/tisztek pedig jogosultak albérleti támogatásra. Ezenkívül utazási költségtérítés és különböző családtámogatások is megilletik a katonákat.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Valójában pályázni kell a pedagógusoknak az egyszeri juttatásként bejelentett félmillióra

Nem egyszeri juttatás a pedagógusoknak szánt, Kásler Miklós által bejelentett bruttó 500 ezer forint, hanem feladathoz kötött - európai uniós... Teljes cikk

Emelkedik a csecsemőgondozási díj összege 2021-ben

Összességében több mint egyhavi fizetésnek megfelelő összeggel emelkedik 2021 júliusától a hat hónapon át járó csecsemőgondozási díj (csed) -... Teljes cikk

Mennyit keresnek a katonák? - itt a bértáblázat

A Magyar Honvédség kommunikációs referensétől kaptunk egy részletes kimutatást, mennyi pénzt kereshetnek azok az álláskeresők, akik katonának... Teljes cikk