Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 hónapja

Megjárta Afganisztánt, most toboroz a katona - szakmák egy napja

Demkó Csaba húsz éve katona, most a szekszárdi toborzóirodában dolgozik. Nemcsak várja a beérkező, a katonai pálya iránt érdeklődőket, hanem iskolákban, falunapokon is népszerűsíti a szakmát. Sorozatunkban elmondta, hogyan zajlik egy napja.

Demkó Csaba fiatalon szerette a sportokat, kereste a kalandot és a kihívást. A rendőrség és a honvédség vonzotta. Hivatásos katona lett, a feladatok fogták meg és motiválták.

Mint mondta, egy munkanap jelentősen eltér azok számára, akik a honvédségnél is egy civil szakmához köthető tevékenységet végeznek - sofőrök, raktárosok vagy irodai munkán lévők -, és azoknak, akik a határon teljesítenek szolgálatot vagy éppen külföldi misszión fegyveres szolgálatot látnak el.

Aki keresi a kihívásokat, sok helyre eljuthat


Katonaként is sokféle lehetőség áll az egyén előtt, de a feladatokat keresni kell, és tenni kell értük, mondta Demkó Csaba. Aki keresi a kihívásokat az eljuthat érdekes helyekre, részt vehet tanfolyamokon, képzéseken, amelyek például egy misszióra felkészítenek. Neki mindkét munkában volt része: jelentkezett külszolgálatra, volt Afganisztánban, de aztán az élethelyzete változott és most a szekszárdi toborzóirodán dolgozik. Itt végeznek adminisztratív feladatokat, foglalkoznak érdekvédelemmel, katonai közigazgatási feladatokkal és toborzással.

Az iskolákat járják a megyében, ahol foglalkozásokat (ügyességi, állóképesség-fejlesztő) tartanak a fiataloknak, kadétoknak, tájékoztatják őket a katonai karrierről, foglalkoztatási osztályokra és rendezvényekre járnak. Mint mondja, ha valaki látja őket például egy falunapon, ahol szóba is lehet elegyedni a katonákkal, akkor már nem tűnnek olyan megközelíthetetlennek. Utána már könnyebben bemegy valaki a toborzóirodára, hogyha szeretné magát kipróbálni szerződéses vagy tartalékos katonaként, vagy azért, mert egyszerűen munkát keres.

Középiskolásokkal is foglalkozik


A nyáron egy iskolában tartottak éppen egy rendészeti osztálynak honvédelmi hetet, tulajdonképpen „napközis tábort”, ügyességi feladatokkal, menetgyakorlattal, történelmi oktatással. Ilyenkor, több kollégával együtt, reggel kiviszik a helyszínre a felszereléseket, megépítik az akadálypályát, berendezik a területet, míg valaki a gyerekeknek alaki foglalkozást tart. Bemelegítéssel kezdenek, aztán általában párban vagy csoportosan végzik a feladatokat (kúszás-mászás, lövészet, erőgyakorlatok, gumigörgetés, súlycipelés). Fontosnak tartja, hogy a fiatalok lássák a csoportban való munkát, megtanulják, hogy egymást kell segíteniük, hiszen egy katona nem katona. Egy körpályát kell adott idő alatt teljesíteniük. Aztán pedig értékelnek, lehetőség szerint meg is jutalmazzák a gyerekeket a végén. Mint mondja jó a kapcsolatuk az iskolákkal, a gyerekek általában érdekesnek tartják a feladatokat, szívesen vesznek részt rajtuk.

Ha befejeződnek a foglalkozások, a katonák visszaviszik a felszerelést a „céghez”. Ha olyan nap van, amikor munkanélkülieknek tartanak tájékoztatót, akkor a nap felépítése attól függ, hogy hová mennek a megyén belül. Az egyórás tájékoztatón igyekeznek a katonai szolgálat formáiról felvilágosítást adni, hogy kiket keresnek, milyen szakmákat van lehetőség a honvédségen belül is űzni, milyen harcoló, logisztikai vagy éppen támogató alakulatok vannak. Mik a lehetőségek szerződéses vagy tartalékos katonaként. Hivatásos katona általában továbbtanulással lehet valaki, így az egy kicsit más karrierutat jelent.

Így zajlik a külföldi misszió


Kül- vagy határszolgálat esetén kicsit másként alakulnak a feladatok. Felkészítés minden esetben attól függ, hogy kinek, mi lesz a feladata. Egy külföldi misszió általában fél évig tart. Ha ott valaki támogató szerepben dolgozik, akkor lehet, hogy ezen idő alatt el sem hagyja a bázist, ha harcoló feladatra jelentkezik, akkor az megint mást jelent. Mostanában a külföldi missziókon a helyi rendőrség, katonaság felkészítése, képzése a cél. Alap harcászati feladatokat, lövészetet tanítanak nekik, tábort őriznek stb. Ilyen esetekben a szolgálat egy pihenőnapon kívül folyamatos. Ráadásul rengeteg külső tényező befolyásolja. Ha távoli a misszió, akkor nem nagyon van benne szabadság, illetve ha fél évnél hosszabb időre küldenek ki valakit, akkor esetleg egy hét, tíz nap szabadság jár.

Demkó Csaba elmondta, egy kicsit a magánéletébe is bepillantást engedve, hogy három gyermeke van, akiket a több év szolgálatnak köszönhetően rendezett körülmények között tudnak nevelni, és a jövőjét is biztosítottnak érzi.

Hogy mennyit lehet keresni katonaként, arról itt találják cikkünket bértáblázattal.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így zajlik a munka a Coca-Cola gyárban

Ötéves kora óta hallgatta otthon Róbert, hogy milyen munkát végez az édesapja a Coca-Cola HBC dunaharaszti gyárában. 23 évvel később már ő maga... Teljes cikk

"Itt tanárként inkább egy jó fej segítő vagy" - szakmák egy napja

A tanév során testnevelő tanárként dolgozik, nyaranta gyerekeket táboroztat már 8 éve Pál Szandra: ezalatt 35 balatoni turnust csinált végig a... Teljes cikk

Mi kell ahhoz, hogy digitális szabadúszóként sikeres legyél?

Ugyan még csak 26 éves, mégis lassan évtizedes munkatapasztalat áll mögötte. Diákként a vendéglátásban kezdte egy mexikói étteremben, majd... Teljes cikk