kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Mennyit keresnek a projektmenedzserek?

Egy projektmenedzser éves szinten átlagosan közel 14 millió forintos javadalmazást is elérhet. A tapasztalat és a szakmai ranglétrán elért eredmények is differenciálják a béreket. A projektmenedzserek a jövőt is pozitívan látják bérezés tekintetében: több mint 50%-uk további növekedést vár, derült ki a PMI Magyar Tagozat és a Budapesti Corvinus Egyetem közös kutatásából.

Az összehasonlíthatóság érdekében a kutatás csak a Magyarországon dolgozó, teljes állásban projektmenedzserként foglalkoztatottak válaszait vette figyelembe, ahol minden esetben a bruttó bérre kérdezték rá, és az egyéb juttatások témakörénél is figyelembe vették a helyi sajátosságokat, mint például a közlekedés támogatása, de eltekintettek a fizetett szabadságok elemzésétől, hiszen az Magyarországon törvényileg szabályozott.

A Magyarországon dolgozó projektmenedzserek éves átlagos fizetése 12,4 millió Ft (medián: 12 mFt), amely a juttatásokkal együtt a 13,8 millió Ft-ot (medián 12,7 mFt) is elérheti.

projektmenedzserek fizetése


A fizetés alakulásában szerepet játszó tényezők között a kutatás megemlíti az átlagos munkatapasztalatot, mellyel a fizetés arányosan nő. Több, mint 20 év tapasztalattal az átlagfizetés 13,5 millió Ft, de az is szerepet játszik benne, hogy hány év projektmenedzsment tapasztalattal rendelkezik valaki. Ez esetben a legmagasabb átlagfizetést a 15-20 éve a szakmában dolgozó projektmenedzserek érték el (14,1 millió Ft).

A szakmai ranglétrán elért eredmények is befolyásolják a béreket, a senior projektmenedzserek átlagosan 30 %-kal keresnek többet (13,4 millió Ft) mint a kezdők (10,2 millió Ft), a programmenedzserek éves fizetése pedig még ennél is magasabb, átlagosan 14,3 millió Ft.

A kutatást a Budapesti Corvinus Egyetem szakemberei végezték, akik amellett, hogy követték a PMI módszertanát, igyekeztek a helyi sajátosságokat is figyelembe venni az adatok értékelése során. Ez a kutatás az egyik első közös projekt, amely a nemrégiben létrejött stratégiai együttműködés keretében valósult meg a PMI Budapest, Magyar Tagozat és a Budapesti Corvinus Egyetem között, amelyet több közös munka, így egy projektmenedzsment szak fejlesztése is követ.

Kremmer László, a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnöke elmondta, hogy ez a felmérés hiánypótló volt Magyarországon, mert ugyan a Project Management Institute (PMI) a világ számos országában elvégzi ezt a kutatást, Magyarországon ez az első alkalom, mivel a helyi szervezeteknek legalább 1000 fős tagsággal kell rendelkezniük ahhoz, hogy részt vehessenek a nemzetközi felmérésben. A PMI Budapest, Magyar Tagozat ezért felkérte az egyetemet a kutatás elvégzésére, amely nemcsak a tagságnak, hanem a többi projektmenedzsernek is hasznos információkkal szolgál.


A projektmenedzserek pozitívan látják a jövőt is a saját jövedelmi kilátásaik kapcsán, 57 százalékuk vár növekedést az következő egy évben, amit vélhetően arra is alapoznak, hogy az elmúlt 12 hónapban 63 százalékuknak nőtt a fizetése.

Technikai tapasztalat alapján legjobban az earned value projektmenedzserek keresnek, őket követik a project portfolió, valamint programmenedzserek, legkevebb jövedelemre pedig a process-based projektmenedzserek számíthatnak.

A kutatás megállapította, hogy az iparági vagy szakterületi sajátosságok kisebb hatással bírnak a fizetésre, addig a PMP minősítés a megszerzés évétől függően 14-31 százalékkal emeli az elérhető fizetést. A PMP minősítéssel rendelkezők átlagbére magasabb az átlagnál, 13,3 millió Ft, közöttük is azoknak a jövedelme a legmagasabb, 14,4 millió Ft, akik 5-10 éve rendelkeznek PMP minősítéssel.



Szakterületenként a legmagasabb átlagos fizetés a logisztikai projektekben várható, és a mérnöki projektekben a legalacsonyabb. Jelentős az összefüggés a projektcsapat mérete és költségkerete, valamint az elérhető jövedelem között.

A válaszadók 61 százaléka érzi úgy, hogy a projektmenedzsment területén formális karrierút áll előtte, de az is kiderül, hogy jelentős az eltérés a várt és a tényleges munkaidő között, a projektmenedzserek átlagosan 20%-kal több munkaóráról számoltak be, mint ami a szerződésükben szerepel.
A szabadúszó projektmenedzsere keresete jelentősen magasabb, de az összehasonlítás érdekében kutatás a teljes munkaidőben dolgozókat vette figyelembe.

Nyitókép: Ono Kosuki fotója a Pexels oldaláról
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk

Hogyan emeljünk fizetést?

Átlagosan 10 százalékos béremelések várhatóak Magyarországon, ám ez önmagában nem jelent semmit. A bérekről szóló vállalati döntések ennél... Teljes cikk