kapubanner for mobile
Mészáros Etelka
Megjelent: 11 éve

Mi legyek, ha nagy leszek? - Életpálya Program a fiatalok segítésére

A fiataloknak tudniuk kell, milyen lehetőségek állnak előttük, és, hogy vannak, akik segítik őket a helyes életpálya kialakításában - hangzott el a MediaGo Alapítvány Életpálya Programjának záró konferenciáján. A rendezvényen felszólalók előadásukban a pályakezdő fiatalok életpálya tervezéséről, elhelyezkedési, foglalkoztatási lehetőségeiről valamint a hazai önkéntesség helyzetéről számoltak be.

images

images

A rendezvényt Béres Szilárd, a MediaGo Holding elnöke nyitotta meg, majd Gerzsényi Melinda az alapítvány kuratóriumi elnöke bemutatta az Életpálya program elmúlt egy évét, eredményeit. Bevezetőjében a fiatalok életpálya esélyeit, céljait ismertette. Kitért arra, hogy az elmúlt egy év alatt 64 iskolában jártak és 5000 diákot kérdeztek meg a középiskola befejezése utáni céljaikról. Az alapítvány munkáját igazolta, hogy a megkérdezett diákok közül 4800-nak nem volt határozott célja a jövőjét illetően. Az alapítvány éppen ebben segítette a fiatalokat, megismertette velük a lehetőségeiket, tanácsokat adott, tudatta velük, hogy rájuk támaszkodhatnak.

Egy jó mentor program csökkenti az elkallódás lehetőségét, önállóságra nevel - mondta Marczellné Szilágyi Eszter, a Zsigmond Király Főiskola docense. Beszámolójában a mentor program fontosságát emelte ki, miszerint a program elősegítette a szakmai és emberi tényezők kiteljesítését, valamint a fiatalok eligazítást kaphattak a mindennapi életükhöz, választ kaphattak a súlyosabb kérdéseikre is.

Az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezetője, F. Tóth András előadása kapcsolódott az új köznevelési törvényhez, miszerint 2016-tól csak azok szerezhetnek érettségi bizonyítványt, akik 4 év alatt legalább 50 óra úgynevezett közösségi szolgálatot teljesítenek. Véleménye szerint a rendelet alapos átgondolást és szervezést igényel, fontos, hogy hol tudnak majd a diákoknak önkéntes munkalehetőséget biztosítani. Lényegesnek tartja a fogadó intézmények megválasztását, hiszen ha jó tapasztalatot szereznek, akkor nagyobb eséllyel vállalnak majd a későbbiekben is hasonló feladatokat. Előadásában kitért arra, hogy az elmúlt 10 évben ugyan egyre pozitívabb az önkéntesség társadalmi megítélése, de a hagyományos önkéntes munka mellett megjelent az új típusú, a fogyasztói típusú önkéntesség. Manapság tudatosság jellemzi az önkéntes munkát, a hasznot hozó munkákat keresik és a fiatalokra jellemző, hogy nem tartanak ki hosszabb távon egy-egy szervezet mellett. Az önkéntes munkát végzők aránya a középkorúaknál a legmagasabb, 36 százalék, a 20 éven aluliaknál 30 százalék, míg a 21-30 éveseknél ez az arány 34 százalék. Tapasztalata szerint abban az esetben, ha jól és pontosan megfogalmazzák a célokat, valamint azt, hogy miért hasznos a tevékenység az önkéntesnek és a fogadó intézménynek, szívesebben végeznek önkéntes munkát a fiatalok.

Bogárdi-Mészöly Andrea, a Frissdiplomás.hu marketing menedzsere előadásában a különböző szakmák elhelyezkedési esélyeiről beszélt, megemlítette a legnépszerűbb foglalkozásokat. Jelenleg az informatikusok, mérnökök elhelyezkedési aránya a legjobb, de a közgazdászok is jó eséllyel el tudnak helyezkedni. Cégük kapcsolatot tart a főiskolákkal, egyetemekkel, együttműködik karrierirodákkal és diákszervezetekkel, ezzel is növelve a frissdiplomások elhelyezkedési esélyeit.

A Hilton szállodalánc tréning menedzsere, valamint Fenyvesi Beáta az OTP Bank Társadalmi kapcsolatok osztályának CSR vezetője a gyakornoki program fontosságát emelte ki. Tollas Attila marketing szakértő pedig a prezentációjában rávilágított, hogy miként lehet kitűnni egy jól megszerkesztett önéletrajzzal. Kifejtette és több példával illusztrálta, hogy a kreativitás, a megszokottól való eltérés sikerhez vezethet. Bemutatta Papp Ákos és Szloboda László nem mindennapi álláskeresési módszerét: a két fiatalember több cég mosdójában elhelyezett portfóliójával pályázott sikeresen.

A továbbiakban Benyó Balázs, a Széchenyi Programiroda regionális vezetője arról tartott előadást, hogy milyen pályázási lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon. Kiemelten foglalkozott előadásában a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásával. Részletezte, hogy miért indult el és milyen lépcsőkön keresztül lehet teljesíteni a programot. Először meg kell tanulni, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen szükség lesz a vállalkozás elindításakor, majd ez után lehet belevágni a vállalat elindításába. Bemutatta a Széchenyi Programirodát, beszélt arról, hogy miben tudnak segítséget nyújtani a pályázatokban részt vevőknek a projektek ideje alatt. Az előadás végén megemlítette, hogy meg lehet keresni őket és segítséget lehet kérni akár ezzel a programmal kapcsolatban is.

Király László, Bolyai János Műszaki Szakközépiskola és Kollégium igazgatója tervezi a program rendszeresítését az iskolában. Bemutatta a diákok szerepvállalását a programban, valamint beszámolt arról, hogy a diákok akkor is végeztek önkéntes munkát, amikor nem volt kötelező. Több hasznos programon való részvételről beszélt, ezek közül kiemelte a "Szentendrei dobbanások" jótékonysági rendezvényt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatási Programok Főosztályának tervezési referense, Gerzsényi Ágnes arról tájékoztatott, hogy miként támogatják jelenleg a fiatalok munkahelyhez jutását, valamint az elhelyezkedés hazai és külföldi arányairól számolt be. 2013-tól a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében megvalósuló új intézkedések következtében minden 25 év alatti munkavállaló bruttó bére után a munkáltatói teher mértéke 14,5 százalékkal csökken, pályakezdők esetében két évig 27 százalékkal - mindez 100 ezer forintig. Kiemelte, hogy az új intézkedés összesen csaknem 200 ezer fiatalt érint, míg a pályakezdők kedvezményeit tartalmazó START-programban tavaly havonta átlagosan majdnem 28 ezer fiatalt foglalkoztató munkaadó részesült. Kitért a 25 év alatti pályakezdők munkatapasztalat-szerzését támogató "Első munkahely garancia"elnevezésű munkaerő-piaci programra, melyben ötmilliárd forint keretösszeggel mintegy 7 200 fő elhelyezkedését támogatják.

Vince Bodnár Andrea, Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának TÁMOP 1.1.4 projektvezetője a Központ szolgáltatásairól tartott előadást, főleg azokról, amik a fiatal pályakezdőket érinthetik. Leginkább a TÁMOP 1.1.4 programot emelte ki, ő is foglalkozott a fiatal vállalkozókkal, az őket segítő programokkal. Ismertetett ezen felül még olyan programokat is, amelyek a munkatapasztalat megszerzésében lehetnek a megcélzott korcsoport segítségére. Különböző alternatívákat mutatott arra, hogyan lehet igénybe venni a bérköltség támogatást, valamint további programokat is felsorakoztatott, amelyek a fiatal pályakezdők és rászorulók segítségére lehetnek, többek között a Virtuális Munkaerőpiac Portált, ami a munkavállalóknak és a cégeknek is a segítségére válhat.

A konferencia második napján Boér Tamás professional business coach, a Sikertervezés.hu weboldal megálmodója a sikeres életpálya tervezésről, a célkitűzésekről, azok megvalósításáról, és az akadályok leküzdéséről beszélt. Nem az a fontos, hogy minél gyorsabban elérjük a céljainkat - mondta, akár később is megvalósíthatjuk őket, csak az a lényeg, hogy soha ne adjuk fel. A "Ki vagyok én?" kérdésre is kitért, szerinte erre a kérdésre semmilyen internetes felület nem alkalmas, senki nem tudja helyettünk megválaszolni ezt a kérdést, magunkban kell erre megtalálni a választ. Amit az emberek gondolnak vagy mondanak rólunk, azok csupán címkék, amelyek nem befolyásolhatják az életünket, nem ezek alakítják ki a belső énünket - fejtette ki. Fontosnak tartotta elmondani, hogy munkahely keresés során nem feltétlenül kell elfogadni egy olyan állásajánlatot, amelyben érezzük, hogy nem lennénk boldogak. Sokkal inkább kell keresnünk egy olyan állást, amelyben jól érezzük magunkat.

A következő előadó a MediaGo Alapítvány önkéntes előadója, Tasi Andrea volt, aki a Kreatív Álláskeresési Workshopról tartott előadást. Kifejtette, hogy számukra nem volt annyira nehéz belegondolni, mit szeretnének a fiatalok, mert ők is azok voltak. 10+1 workshopot szerveztek, mindnek más volt a témája, így végig lehetett vezetni a fiatalokat a különböző álláskeresési praktikákon, hogy milyen a jó önéletrajz, milyennek kell lennie egy motivációs levélnek. A programot a Fiatalok Lendületben Programiroda pályázatának segítségével sikerült megvalósítani.

Végül Gerzsényi Melinda elmondta, hogy az Életpálya Program fenntartását hasonló részletességgel tervezték meg, mint magát a projektet. Fontosnak tartották, hogy a programjaik tovább éljenek, így mindig megkeresik azokat a módszereket, lehetőségeket, amik ezt lehetővé teszik. A visszajelzések is azt mutatják, hogy a program sikeres volt és mindenképp van rá igény. A fiatalok továbbra is kérdésekkel fordulnak hozzájuk, az utánkövetésből fakadóan pedig folyamatosan kapnak visszajelzést, hogy miként alakul életpályájuk, miben segített a megszerzett tapasztalat és tudás.

A program fenntartását nemcsak az Életpálya Napok későbbi megtartásában látják, igyekeznek azt úgy megvalósítani, hogy átvehető mintaként szolgáljon az oktatási intézményeknek, akár más civil szervezeteknek is. Úgy gondolják ebben áll a projekt eredményeinek kiszélesítése és multiplikálása.

A projekt során sikerült az Életpálya Napok teljes módszertanát átadni az iskoláknak. A záró konferencián is kiderült, van olyan intézmény, ahol mintegy hagyományt teremtve szeretnék évről-évre megismételni az Életpálya Napot. A továbbiakban is keresik a lehetőségeket, potenciális együttműködéseket, pályázati kiírásokat. Tervezik a program kiterjesztését más régiókra is, de ehhez mindenképpen meg kell találniuk a finanszírozási lehetőségeket.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szeptembertől a tanárok és az igazgatók is kapnak értékelést az alapján, hogy milyen munkát végeztek

Megjelent a Magyar Közlönyben az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a pedagógusok teljesítményértékeléséről, amely... Teljes cikk

Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk