Megjelent: 14 éve

Miért diákmunka?

A nyár közeledtével egyre több cég számára okoz problémát alkalmazottai szabadságolása. Erre kínál megoldási lehetőséget diákok az Iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatása. Tapasztalataink szerint azonban talán még nem is hallott az Iskolaszövetkezetről és nincs tisztában a diákmunka előnyeivel, az Iskolaszövetkezet fogalmával. A következő cikkben ezekről ejtünk néhány szót.

images

images

A munkaerőpiac fontos kiegészítő szegmense a "diákmunka", mely a felsőoktatás tömegessé válásával, a kredit-rendszerű képzés elterjedésével illetve egyéb szociológiai jelenségek miatt már régen túllépett a "nyári munka" jellegen. Az iskolaszövetkezetek legfontosabb előnye, hogy a nappali tagozatos diákokat számos kedvezménnyel tudják foglalkoztatni. Így bizonyos esetekben, "főleg a rövid, de intenzív időtartamú, szezonális továbbá a nagy fluktuációjú munkahelyek esetén" mindenképpen költség-hatékony lehetőséghez juthatnak a szolgáltatást igénybe vevő cégek. A keresletet a diákmunka iránt tovább fokozza, hogy főleg Budapesten és környékén a cégek egyre nehezebben jutnak megfelelő munkaerőhöz, így az iskolaszövetkezetek szolgáltatásait igénybe vevők köre évről-évre bővül.

A megbízó cégek a gazdaság szinte minden területéről képviseltetik magukat, ahol hosszabb-rövidebb időszakokra kiegészítő munkaerőre van szükség. Tömegesen természetesen azokon a területeken alkalmazzák a diákokat, ahol nem számítható ki előre a szükséges létszám (pl. késik a szállítmány), illetve nagy az élőmunka igény, ugyanakkor elvárás a gyors és megbízható munkavégzés. Jellemző területe ennek a csomagolás, termék átcímkézés, borítékolás. Emellett számos cég veszi igénybe az Iskolaszövetkezetek segítségét irodai, adminisztratív területen, valamint az egyetemisták magas szintű tudására alapozva, komoly szakmai tudást igénylő feladatok megoldására is.


Kedvező feltételek

A megbízó cégek pénzt időt spórolhatnak meg azzal, ha iskolaszövetkezet által foglalkoztatott diákmunkaerőt alkalmaznak, hiszen diákmunkaerő költsége jóval kedvezőbb, mint a főállású alkalmazottaké, mivel az iskolaszövetkezetek kedvezőbb feltételekkel alkalmazhatnak nappali tagozatos hallgatókat, illetve vállalkozói díjuk költségként egy összegben elszámolható. Mivel a diákok az iskolaszövetkezet alkalmazottjai, így az adminisztrációs terhek, munkajogi kötelezettségek, egyaránt az iskolaszövetkezeteket terhelik. A megbízó cégek létszámigénytől függően 1-3 nap alatt kellő számú és képzettségű munkaerőhöz jutnak.

A MŰISZ Iskolaszövetkezet, 1996 áprilisában alakult meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az iskolaszövetkezet alakulásakor elsődlegesen a diákmunka szervezését tűzte ki céljául, mely szektorban - Budapestet területét tekintve - a mai napig piacvezető. Taglétszáma meghaladja a 15.000 főt, melyből aktívan havonta 800-1000 fiatal vállal munkát, a cég nagy gyakorlattal rendelkező alkalmazottainak koordinálása mellett.

Az iskolaszövetkezet 9 éves fennállása alatt nagy gondot fordított, arra, hogy taglétszáma a lehető legváltozatosabb szakterületen képesítést szerezni kívánó diákokból tevődjön össze. Ez lehetővé teszi a piaci igények széles körű kielégítését. Taglétszámának nagy részét az egyetemista, főiskolás diákok teszik ki, ami egyben garancia a minőségi munkavégzésre.


Betölthető munkakörök

A nyári szabadságolások ideje alatt a leggyakrabban a diákok irodai alkalmazása kerül előtérbe. Ezek közül is az asszisztensi, titkári, titkárnői, recepciós pozíciók betöltésére keresnek a legnagyobb arányban diákmunkaerőt. Előfordul, hogy a nyári hónapok alatt készítik elő bizonyos cégek az őszi, téli promóciójukat. Ilyenkor a nagy tömeget felemésztő betanított munkára (csomagolás, címkézés, borítékolás) keresnek kiegészítő munkaerőt.

Vannak viszont olyan megbízóink, akik előszeretettel alkalmaznak szakmai gyakorlaton lévő diákokat. Ők a magasabban kvalifikált , komoly szakmai tudással (szoftverfejlesztők, programozók, hálózati rendszergazdák, szakfordítók, tolmácsok, mérnökök) rendelkező munkaerőt keresik, aki a későbbiekben - esetlegesen a tanulmányai befejeztével - cégük dolgozóinak állományát bővítené.

Forrás: MŰISZ Iskolaszövetkezet
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter