kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Miért fontos a teljesítményértékelés és hogyan hozzuk ki az embereinkből a legtöbbet?

A teljesítményértékelési rendszer nélkülözhetetlen információkat szolgáltat prémiumok elosztásához, visszajelzéshez, egyéni fejlesztési tervekhez és karriertervezéshez. Ezzel szemben egy rossz rendszer konfliktust, helyrehozhatatlan károkat, lemorzsolódást okoz!

A @CX-Ray eszközével a munkatársakkal közösen egyeztetett célok átláthatóak, mérhetőek, értékelhetőek lesznek.

A szervezeti célok a munkavállalók egyéni céljaikká válnak a rendszer használatával.

Emellett több HR folyamatot is automatizál, könnyen kezelhető, szakmai riportokat biztosító platformot kínál!

Miért fontos a teljesítményértékelés?

  • Egy bruttó 400.000 Ft-ot kereső munkavállaló pótlása számításaink szerint közel 1,5 millió forintba kerül.
  • A jól kialakított teljesítményértékelési-rendszerrel rendelkező vállalatok alkalmazottainak 83%-a azt állítja, hogy elégedett a helyzetével.
  • A munkavállalók 69%-a keményebben dolgozik, ha tudja, hogy értékelik a munkáját.
  • A jól működő teljesítményértékelési rendszerrel rendelkező vállalatoknál közel 50%-kal nő a munkavállalók elkötelezettsége.
  • A beosztottak 38%-a ritkán vagy soha nem kap visszajelzést a közvetlen felettesétől.
  • 22,4% egy éven belül elhagyja jelenlegi munkahelyét a világos egyéni és csapat célok, a közvetlen felettestől és a csapattól kapott visszajelzések hiánya miatt.

tér felépítése-CX-Ray Pr cikk

Mi kell ahhoz, hogy egy munkavállaló hatékonyan teljesítsen?

1. Legyenek világosan meghatározott céljai

2. Ezek a célok legyenek reálisak és motiválóak

3. A munkavállaló tisztában legyen ezekkel a célokkal

4. Kapjon visszajelzést az elért eredményeiről

Több szem jobban lát?

Minél több ember ítélkezik egymástól függetlenül egyazon dolog felől, annál nagyobb az esélye annak, hogy kijavítják egymás értékelésének hibáit, jobban mondva: érvényesítik egymás szubjektív meglátásait.

Egyszerre több értékelő személy alkalmazásával nemcsak a szociális kívánatosságnak való megfelelés igénye és egymás észlelésének torzítása előzhető meg, hanem lényegében bármilyen fizikai és pszichikai jelenség értékelhetővé tehető általa.

Esetünkben például a munkahelyi teljesítmény, a proaktivitás, az asszertivitás, a megbízhatóság, a kreativitás, az együttműködés vagy az alkalmazkodási képesség. Minden olyan kompetencia szóba jöhet tehát, amelyet objektíven is fel szeretnénk mérni az egyik vagy másik munkakör kapcsán. Nem véletlenül nyugszik ezeken az elméleti alapokon a 360 fokos értékelések módszertana!

A 360 fokos értékelés módszertana lehetővé teszi a szakmai és vezetői kompetenciák feltárását. Minden egyes értékelt munkatárs készségeinek feltérképezésébe több kollégát vonunk be vezetői, beosztottai és a hierarchiában vele egy szinten lévő alkalmazottak közül. Az önértékelés szintén a folyamat része. A CX-Ray eszköze testreszabható kompetenciaértékelést biztosít a szervezeti célok szerint. Átlátható, könnyen kezelhető vezetői riport ad a visszajelzésekhez.

Hogyan alakítsuk ki a célokat?

Első és legfontosabb lépés, hogy egy adott időszakra (általában egy év) meghatározott szervezeti célok transzparensen jelenjenek meg, minden munkavállaló számára érthető és elérhető módon.

Ezután a szervezeti célokat érdemes munkacsoportok, majd egyének szintjére lebontani, és mérhető formában megfogalmazni.

Ha a szervezet célkitűzéséhez nem illeszkednek az egyéni célkitűzések, akkor diszkrepancia alakulhat ki, hiszen a munkavállaló nem lesz képes hozzájárulni a szervezeti célokhoz, így nem fogja érteni a saját szerepének hozzájárulását a szervezethez, valamint a szervezet sem elégíti ki a munkavállalónak azt az igényét, hogy egyértelműen és tisztán kommunikálják felé a feladatait, céljait.

Egy megfelelően összeállított teljesítményértékelési rendszer nem csak arra ad lehetőséget, hogy egy adott munkavállaló adott időszakban nyújtott teljesítményét monitorozzuk, de arra is, hogy ellenőrizzük a kitűzött egyéni célok mennyire vannak összhangban a szervezeti célokkal.

Fontos az utánkövetés, hiszen ha a szervezet célja valamilyen oknál fogva változik, akkor lényeges, hogy az egyéni célokat is újra igazítsuk azokhoz.

Szívesen hallanál többet a témában? Csatlakozz HR szakembereknek szóló workshopunkhoz, amelyen bemutatásra kerülnek a legnagyobb hatású kutatások, a résztvevők elsajátíthatják egy teljesítményértékelési rendszer bevezetésének lépéseit, és megosztásra kerülnek a legjobb gyakorlatok.

Ismerd meg a legjobb eseteket, módszereket és stratégiákat és legyél Te is a teljesítményértékelés szakértője! Csatlakozz hozzánk 2022. október 13-án csütörtökön 9.00 -13.00 között! A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Miről lesz szó?

  • Szakmai újdonságok
  • Legjobb gyakorlatok
  • Bevezetéssel és működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok

platfoirm független megoldás

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek