Megjelent: 1 éve

Milyen az ideális projektvezető?

Ahogyan az informatikai fejlesztő, úgy a projektvezető is hiánycikk a munkaerőpiacon. Szűcs László több éves tapasztalattal a háta mögött blogot indított oldalunkon a projektvezetés műhelytitkairól. Első írásában a műszaki projektvezetői szakma ismérveit és kritikus képességeit mutatja be saját élményeit is felelevenítve.

images

"A projektvezetőt az acélhoz hasonlóan tűzben edzik. Évek óta lépten nyomon arról beszélnek, hogy milyen nehéz informatikai fejlesztőt felvenni. Azonban tapasztalatom szerint van még egy ennél is fehérebb holló a munkaerőpiacon, aki nem más, mint a fejlesztő főnöke, a műszaki projektvezető. Ez az a beosztás, ami garantálja, hogy a műszaki projekt a vasháromszög modell szerint megfelelő minőségben, határidőre és a büdzsét tartva elkészül. Nem is vitás, hogy kulcspozíció. A cikkben bennfentes információk vannak a projektvezetőről és a kompetenciákról, ami mögötte van.

Ki is a projektvezető?A projektvezető maga is műszaki ember, time management kompetenciatréner és problémaelhárító kiképzőtiszt. Technikai zsargonnal kifejezve a projektvezető az interfész a fejlesztők, a cég vezetői és az ügyfél igényei között. A szerteágazó feladatokhoz szerteágazó kompetenciák is dukálnak, hiszen magas szintű műszaki tudás (volt fejlesztőnek kell lenni, hogy átlássa a csapat munkáját), kiváló kommunikációs képesség (a csapat felé Al Pacino híres beszéde szintű lelkesítés, az ügyféllel sokszor túsztárgyalás, a vezetés felé pedig erőforrásokért fohászkodás) és magas szintű feladatfókusz kell. Emellett kell egy olyan szintű karakánság, hogy az ügyfélnek, a saját vezetésnek és a vele sokszor napi 12 órát együtt töltő csapatnak is nemet kell tudnia mondani.

Saját kickoff élmények a projektekkelNagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen pályafutásomat az IBM Magyarország kötelékében kezdtem el. Azonnal egy nagy projekt csapatába kerültem egy óriási vállalatirányítási rendszerintegrációnál. Akkori projektvezetőnk egy kiváló minta volt, mind műszakilag, mind emberileg kifogástalanul kezelte az ügyfél igényeit, panaszait és a csapatot is. Igazi kötéltáncnak láttam ezt annak idején. Az eredmények is visszaigazolták azonban a munkát. Amellett, hogy Magyarország akkori egyik legnagyobb sikeres IT projektje lett, az IBM globális referenciaként használta a projektet világszerte. A projektvezető ma már egy nagy műszaki cég ügyvezető igazgatója.

Projektvezető nélkül egészen elképesztő rémtörténetek is születnek. Itt olvasható egy weboldal készítés története, a miértje és az informatikai projektvezető hiányának következménye.

A projektvezető, mint a GDP szűk keresztmetszeteKésőbb aztán több cégcsoport vállalatirányítási (ERP) projekt bevezetésének projektmenedzsere, majd szponzora voltam az ügyfél oldalán. Az egyik megbeszélésen kíváncsian meginterjúvoltam a szoftvercég vezetőjét, hogy miért csak évente 15-20 rendszerbevezetést vállalnak, hiszen majdnem dobozos a termékük és sokkal nagyobb is lehetne a cégnek az árbevétele. A szoftveres cégvezető a kérdést biztos voltam benne, hogy nem először kapta meg. A cégvezető rám nézett, majd mély sóhaj után azt felelte, hogy nincs elég projektvezetőjük.

Más területek más módszertanokat és már kompetenciákat igényelnek, pl. az építőiparban és az informatikában is egyaránt fontos a projekt kézben tartása, de teljesen más a módszertan, amit használnak. Egy azonban közös, mindenhol óriási a projektvezetők iránti kereslet.
Projektvezetők hajtóvadászata állásportálon

Végeztem egy szűrést a tudomásom szerint legnagyobb hazai állásportálon és ma reggel 206 projektvezetői állásra lehetett jelentkezni. Csak személéltetésképpen a komplett építőipari szakma 283, a bank-biztosítás-bróker pedig 255 találatot adott. A nemzetközi helyzetet tekintve Kínából érkezik egy sokkoló adat, ami szerint 25 millió projektvezetői állás jött létre az elmúlt 2 évben. Egyre több a projekt és az utánpótlásra egyelőre nincs kiforrott megoldás.

Mi fán terem a projektvezető?A projektvezetővé válás útja nem egyértelmű, nincs bevált recept és főleg nem elérhető átfogó képzés rá. A különböző intézetek egy eszköztárat és a terminológiát képesek átadni a résztvevőknek. Úgy oldják meg minőségbiztosítást, hogy a projektvezetői tanúsítványt eredményező vizsgákra többéves igazolt projektvezetői gyakorlat kell.

A projektvezetőt azonban, ahogy a bevezetőben is említettem, tűzben edzik. Vannak különböző irányelevek pl. hogy komplex műszaki projekteknél legyen tapasztalata. A jó projektvezető általában először jó követő és a csapatban segíti a projektet. Ha azonban a tulajdonságait viszgáljuk, akkor szerintem 5 ismérve van egy jó projektvezetőnek:

1. FeladatfókuszSzerintem a feladatfókusz hangsúlyosabb egy jó projektvezetőnél, mint a humán beállítottság. A projektvezető célja elsősorban az adott projekt sikerre vitele, így a feladat elvégzése az elsődleges motivációja. A Philips kapitány című film “TŰZ” parancsát kiadó katona egy példa a projekt profi végrehajtására. Érdekes összefüggés, hogy az angol “execution” végrehajtási és kivégzést is jelent.

2. FelelősségvállalásAmikor az ideális projetmenedzserről beszélünk, nekem sokszor a katonaság ugrik be, nagyon hatékony az a katonai vezetés, amit pl. Jocko Willink a volt SEAL katona tanít az Extreme Ownership c. könyvében. Tehát, a projektmenedzser felelősséget kell, hogy vállaljon az egész csapat munkájáért, valamint a külső befolyásoló tényezők kezeléséért is.

3. Ne vesszen el a részletekbenAki nagyon részletesen szeret a szakmába belelátni és alkotni, abból általában nehezebben lesz projektvezető, mert itt óhatatlanul el kell távolodni a kódtól, az acélszerkezet hideg érintésétől vagy a puskapor szagától a fenti területek példáival élve.

4. Kommunikál, kommunikál, kommunikálA munka több, mint 80%-a kommunikáció. Ennek megfelelően szóban és írásban is a kommunkáció feketeöves mesterének kell lenni. Több szinten kell az embereket motiválni és kezelni.

5. Érti a szakmátA projektmenedzsment intézetek szerint a módszertanok ismerete fontosabb, mint az adott szakmáé. Ugyanakkor azt érdemes figyelembe venni, hogy nekik érdekük ezt kommunikálni. Szerintem egy jó projektvezető a projektcsapatnak is értékes tagja volna, hiszen szakmailag is ért a témához, legalábbis a nagyobb puzzledarabok összefüggéseit látja, ha nem is bitek szintjén.

ÖsszefoglalásA fenti leírás és lista 10 év műszaki projektvezetői tapasztalata alapján születtek. Ha egy cég biztosítani akarja a projektet, akkor egy jó projektvezető a garancia rá. Ez pedig a HR szakmában a címben szereplő hajtóvadászatot szítja tovább az elkövetkező években is. A projektvezetők iránt mutatkozó növekvő igények kielégítésére nincs képzés és nincs bevált recept sem. Átképzésekre lesz szükség, hiszen a tapasztalt jelöltek nincsenek elegen. A fenti kompetenciák figyelembe vétele, ha nem is garantálja, de valószínűsíti az ügyfelek áhított csapatainak feltöltését egy kulcsemeberrel, a majdani projektvezetővel."

Szűcs László blogposztja itt érhető el a HR Blogon.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Űrhajós kerestetik: felvételt hirdet az Európai Űrügynökség

11 év után most először toboroz széles körben űrhajósokat az Európai Űrügynökség (ESA). Alacsony Föld körüli pályára és a Holdra irányuló... Teljes cikk

Sofőr feladatai

A sofőr feladatai a gépjárművezetőével, gépkocsivezetőével megegyeznek. Hozzájuk hasonlóan személygépkocsit vagy tehergépjárművet vezetnek... Teljes cikk

Már gyerekként az ügyvédi irodába ment „haza” - így telik egy nemzetközi ügyvéd egy napja

Koppány Olivér, ügyvéd tavaly tért vissza az Egyesült Államokból Magyarországra, mert úgy érezte felkészült a feladatra, hogy néhány éven... Teljes cikk