Megjelent: 1 éve

Milyen igazolás kell, ha felmentéssel szeretném megszüntetni a munkaiszonyom nyugdíj előtt?

Szeretném megtudni, jogos-e a munkáltatóm kérése, miszerint felmentéssel csak akkor mehetek 40 évvel nyugdíjba, ha a nyugdíj hatóságtól kérek egy igazolást, miszerint betöltöttem a 40 év munkaviszonyt. Ha csak azt a levelet miben kiszámolták hány év nap van meg X időben akkor csak közös megegyezéssel tudnak elengedni. Nekem sokkal előnyösebb a felmentés. Szerintük kár is ilyen igazolást kérnem úgysem adnak mert senki sem kapott még. Nekem 8 hónap járna szerintük. Egyáltalán ha senkinek ilyet nem adnak akkor aki megkapja 8 akàr kevesebbet de megkapja, azok mi alapján? Mit kell még beszereznem? Milyen igazolás kell a nyugdíj hatóságtól,ha felmentéssel szeretném megszüntetni a munkaiszonyom 40 éves nyugdíj előtt? Ha a 40 évből az utolsó 4-et másik intézményben dolgoztam, mennyi felmentési idő jár?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Felmentési idő csak a közalkalmazotti, köztisztviselői, kormánytisztviselői vagy hasonló közszolgálati jogviszony megszüntetése esetén járhat. (Munkaviszony esetén felmondási időről beszélhetünk.)

Ha Ön közszolgálati jogviszonyban dolgozik és igényeli kívánja a nők kedvezményes nyugdíját, akkor a munkáltatója köteles felmentéssel megszüntetni e jogviszonyát, mégpedig úgy, hogy a felmentési ideje utolsó napjára essen a 40 éves jogosító idő megszerzésének a napja. Ehhez a nyugdíjmegállapító hatóság az Ön kérelmére kiadja a szükséges hatósági bizonyítványt, amelyet a munkáltatója köteles elfogadni.

Más a helyzet a munkaviszony esetén, mert ez esetben a munkáltató nem köteles felmondással megszüntetni a nők kedvezményes nyugdíját igénylő dolgozója munkaviszonyát (bár ezt nem is tiltja a Munka Törvénykönyve). Ha a munkáltató nem hajlandó felmondani, akkor a munkaviszony megszüntethető közös megegyezéssel vagy a dolgozó felmondásával is. Ha munkaviszonyban dolgozik, akkor egyébként már nem kell megszüntetnie e jogviszonyát ahhoz, hogy igényelhesse a nők kedvezményes nyugdíját, vagyis megtarthatja az állását és kaphatja a nyugdíját is, ez előnyös Önnek is (a nyugdíj mellett fenntartott munkaviszonyban szerzett keresetét csak 15% szja terheli, semmi más) és a munkáltatójának is (a nyugdíjas munkaviszonyban történő alkalmazása esetén teljes szocho- és szakképzési hozzájárulás alóli mentességben részesül).

Részletek a nők kedvezményes nyugdíjáról szóló összefoglalómban.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meddig éri meg nyugdíj mellett dolgozni?

64 éves leszek idén. 1980. szeptember 1-óta dolgozom közalkalmazottként. Gyesen voltam 3 gyerekkel. Munkahelyemen beadtuk a továbbdolgozási kérelmemet,... Teljes cikk

Mit veszíthetek, ha alkalmatlannak találnak munkára?

40 éves munkaviszonnyal megyek nyugdíjba, de kértem a 8 hónap elengedését egészségügyi problémára hivatkozva. Alkalmassági vizsgálatra küldtek.... Teljes cikk

Kérhetek-e méltányossági nyugdíjemelést?

Barátnőm biztatom, adja be a kérelmet méltányossági nyugdíjemelés ügyében, mert 75 ezer Ft semmi, éhen halni sok, megélni nem lehet belőle. Kettő... Teljes cikk