Megjelent: 13 éve

Minimálbér nélkül nem megy

A nemzetközi szereplőknek részt kell vállalniuk, hogy növekedjenek az idősebbek esélyei a tisztességes munka megszerzésére - áll egy EP-jelentésben.

"A tisztességes munka fogalma jóval túlterjed az alapvető munkaügyi normák védelmén: magában foglalja a produktív és szabadon választott munkát, a munkahelyi jogokat, a szociális biztonságot, a társadalmi párbeszédet, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőség előmozdítását" - kezdődik Marie Panaiotopoulosz-Kassziotou néppárti képviselő jelentése. Az Európai Parlament honlapja tovább idéz: "Manapság a tisztességes munka megbecsültségét az új, olcsó munkaerőpiacok megnyílása egyre jobban semmibe veszi, a képzettséget nem igénylő munkákat az Európában működő vállalatok gyakran más országokba helyezik át.

A semmilyen munkával nem rendelkező személyek tekintetében a munkanélküliség a valaha volt legmagasabb mértékét érte el, és világviszonylatban 192 millió személyt érint".

Anyák és idősek

A jelentés kitér rá, az egyik leggyakrabban hátrányosan megkülönböztetett foglalkoztatási csoport a nőké. A képviselők ezért felszólítják a tagállamokat és a vállalatokat, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket az anyaság védelme, valamint a terhes, gyermekágyas és szoptató nők egészségvédelmének és munkahelyi biztonságának növelése érdekében. Valamennyi nemzetközi szereplőnek részt kell vállalnia abban, hogy növekedjenek az idősebbek esélyei a tisztességes munka megszerzésére és megtartására, egyrészről az élethosszig tartó tanulási rendszerekhez való hozzáférésük fejlesztésével és új típusú munkákra való felkészítésükkel, másrészről megfelelő mértékű nyugdíj, orvosi ellátás és más szociális szolgáltatások és juttatások biztosításával - áll a szövegben.

A képviselők szorgalmazzák, hogy a fogyatékos munkavállalók egyenlő esélyekkel juthassanak munkahelyhez. A jelentés a gyermekmunkát kategorikusan elutasítja, a gyakornokok foglalkoztatásáról pedig azt írja, az ilyen státuszban dolgozók munkakörülményeinek meg kell egyeznie a hagyományos értelemben foglalkoztatottakéival. Az alternatív foglalkoztatási módokról szólva a jelentés megjegyzi, a részmunkaidőben történő foglalkoztatás gyakran nem a munkavállaló saját szabad akaratából történik, és a minimálbérnél alacsonyabb jövedelmet eredményezhet.

Kósáné Kovács Magda EP-képviselő kommentárjából kitetszik: Európa arcán szégyenfolt a szegénység, ezért a minimálbér-rendszer bevezetése minden tagországban elkerülhetetlen lesz. Bár a régi és az új tagállamok között - e téren - jelentős különbségek várhatók, mégis, ez az intézkedés hosszú távon a méltó emberi lét alatti szint megszűntetését jelenti.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk