Megjelent: 12 éve

Minimálbér nélkül nem megy

A nemzetközi szereplőknek részt kell vállalniuk, hogy növekedjenek az idősebbek esélyei a tisztességes munka megszerzésére - áll egy EP-jelentésben.

"A tisztességes munka fogalma jóval túlterjed az alapvető munkaügyi normák védelmén: magában foglalja a produktív és szabadon választott munkát, a munkahelyi jogokat, a szociális biztonságot, a társadalmi párbeszédet, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőség előmozdítását" - kezdődik Marie Panaiotopoulosz-Kassziotou néppárti képviselő jelentése. Az Európai Parlament honlapja tovább idéz: "Manapság a tisztességes munka megbecsültségét az új, olcsó munkaerőpiacok megnyílása egyre jobban semmibe veszi, a képzettséget nem igénylő munkákat az Európában működő vállalatok gyakran más országokba helyezik át.

A semmilyen munkával nem rendelkező személyek tekintetében a munkanélküliség a valaha volt legmagasabb mértékét érte el, és világviszonylatban 192 millió személyt érint".

Anyák és idősek

A jelentés kitér rá, az egyik leggyakrabban hátrányosan megkülönböztetett foglalkoztatási csoport a nőké. A képviselők ezért felszólítják a tagállamokat és a vállalatokat, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket az anyaság védelme, valamint a terhes, gyermekágyas és szoptató nők egészségvédelmének és munkahelyi biztonságának növelése érdekében. Valamennyi nemzetközi szereplőnek részt kell vállalnia abban, hogy növekedjenek az idősebbek esélyei a tisztességes munka megszerzésére és megtartására, egyrészről az élethosszig tartó tanulási rendszerekhez való hozzáférésük fejlesztésével és új típusú munkákra való felkészítésükkel, másrészről megfelelő mértékű nyugdíj, orvosi ellátás és más szociális szolgáltatások és juttatások biztosításával - áll a szövegben.

A képviselők szorgalmazzák, hogy a fogyatékos munkavállalók egyenlő esélyekkel juthassanak munkahelyhez. A jelentés a gyermekmunkát kategorikusan elutasítja, a gyakornokok foglalkoztatásáról pedig azt írja, az ilyen státuszban dolgozók munkakörülményeinek meg kell egyeznie a hagyományos értelemben foglalkoztatottakéival. Az alternatív foglalkoztatási módokról szólva a jelentés megjegyzi, a részmunkaidőben történő foglalkoztatás gyakran nem a munkavállaló saját szabad akaratából történik, és a minimálbérnél alacsonyabb jövedelmet eredményezhet.

Kósáné Kovács Magda EP-képviselő kommentárjából kitetszik: Európa arcán szégyenfolt a szegénység, ezért a minimálbér-rendszer bevezetése minden tagországban elkerülhetetlen lesz. Bár a régi és az új tagállamok között - e téren - jelentős különbségek várhatók, mégis, ez az intézkedés hosszú távon a méltó emberi lét alatti szint megszűntetését jelenti.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter