Megjelent: 2 éve

Motiváltak, monotóniatűrők, alaposak - ezért alkalmazzon mongol munkaerőt

Nagy az érdeklődés a mongol munkavállalók iránt és már konkrét megrendelésekről is beszámolt Küzmös László, a Get Work Trend munkaerő-kölcsönző cég tulajdonosa. Megrendelés esetén a cég 60 napon belül kiválasztja és Magyarországra hozza az elvárásoknak megfelelő mongol munkavállalókat, minden adminisztrációt intéz, a megbízónál pedig kölcsönzöttként kezdenek el dolgozni. 

Küzmös László Get Work Trend tulajdonos-

Tavaly nyáron a magyar kormány - felismerve az egyre súlyosabb munkaerőhiányt - könnyített a külföldi munkavállalók behozatalán. Tizenegy országból minősített munkaerő-kölcsönző cégek gyorsított eljárásban toborozhatnak munkavállalókat magyar cégeknek kölcsönzés keretében. A Get Work Trend az elsők között kapott erre jogosultságot. A tizenegy ország között szerepel Mongólia is, amelynek munkavállalóiról a kölcsönző cég szakembereinek különösen jó tapasztalata van.

Magyar gyárakban már bizonyítottak

Nem teljesen ismeretlenek a mongolok a magyar munkaerőpiacon. A kilencvenes években egy államközi megállapodás alapján több százan érkeztek Magyarországra elsősorban különböző gyártási feladatokra, és a tendencia azóta sem szűnt meg. 1993-ban kaptak munkát a Get Work Trend mongol toborzásért felelős projektvezetőjének szülei is: az édesanya szövőgyárban, az édesapa az építőiparban dolgozott, ő hat éves korában került át Magyarországra, itt végezte iskoláit, anyanyelvi szinten beszél a mongol mellett magyarul is.

Milyenek a mongol munkavállalók? - kérdezzük tőle. “Motiváltak, bizonyítani akarnak, jól tűrik a monotóniát, alaposak, pénzt akarnak keresni maguknak, a családjuknak, ezért odateszik magukat. Ez adja azt a plusz tüzet, amiért érdemes őket alkalmazni. A beilleszkedést illetően nagyon jók a tapasztalataink, a visszajelzések alapján gyorsan és zökkenőmentesen alkalmazkodnak a hazai feltételekhez. ” - summázza tapasztalatait a projektvezető.

Vonzerőt jelent számukra a Magyarországon elérhető fizetés, ami többszöröse az otthoninak. Míg Mongóliában nagyjából 80-100 000 forintnak megfelelő tugrik (helyi fizetőeszköz) kereshető, addig Magyarországon 250-350 000 forint is elérhető. Mongóliában az élelmiszerek nem sokkal olcsóbbak, mint Magyarországon, így az ottani fizetés vásárlóértéke nem nagy. Vonzerőt jelent számukra az is, hogy Magyarországon az otthonival összevetve kevesebb a stressz, tisztább a levegő, kisebb a zsúfoltság - egyszóval jobbak az életkörülmények.

A fiatalok egy része már beszél angolul

1990-ben Mongóliában is volt rendszerváltás, a demokratizálódás pedig azt is hozta, hogy egyre többen kezdtek el nyugati nyelveket tanulni. Míg harminc évvel ezelőtt még az orosz volt az első idegen nyelv, addigra most már az angol, a fiatalok negyede beszéli. A Magyarországra keresett munkavállalóknál is szempont, hogy csoportonként, műszakonként legalább egyvalaki jól beszéljen angolul.

A Get Work Trend már gőzerővel toboroz az első megrendelések teljesítéséhez emellett egy közel 300 fős előszűrt jelöltlista is rendelkezésre áll a jövőbeni igények kielégítésére. Elsősorban a fővárosban, Ulánbátorban hirdetnek, ahol egyébként a 3,2 milliós mongol összlakosság közel fele - 1,4 millió - ember él, azaz nagy a merítés. A magyarországi hiányszakmákra fókuszálnak: betanított munkásokra, élelmiszeripari és építőipari szakmunkásokra (például hidegburkoló, ács, kőműves, hegesztő, lakatos), ám más szakmák esetén rugalmasan igazodnak a magyar céges igényekhez. 

Két hónapon belül a magyar cégnél a mongol munkavállaló

Küzmös László elmondta, a cégeknek csak azt kell megfogalmazniuk, milyen munkakörre, milyen elvárásokkal keresnek dolgozókat. Több száz vagy akár ezer munkavállalót is fel tudnak venni. Az átfutási idő 30-60 nap, azaz aki most aláírja a szerződést, ott március 20-a körül megérkezhetnek a mongol munkavállalók.

Ki kell-e menni Mongóliába az interjúkra? A Get Work Trend szakemberei szerint a helyi partnerek alaposan szűrnek tesztekkel, orvosi vizsgálaton is átesnek a kiválasztott pályázók és hatékony a videós állásinterjú is. “Ezen kívül minden leendő partnerünknek javasoljuk, hogy egyszer utazzon ki, hogy személyesen is szerezzen benyomásokat új munkavállalókról” - mondja Küzmös László.

Mi kell, hogy egy mongol munkavállaló jól érezze magát Magyarországon és a munkára tudjon koncentrálni? Elfogadható szállás, két, maximum három ágyas szobákban saját konyhával és vizesblokkal. Fontos a szálláson a főzési lehetőség, hogy a nemzeti ételt, a buuzt (tésztabundában főtt húsbatyu) el tudják készíteni . Kell még a nagy sávszélességű net is, hogy az otthon maradt családdal tudják tartani a kapcsolatot.

Nem jelentősek a magyar-mongol kulturális különbségek, az érkezők a fővárosból származnak vagy eddig ott dolgoztak, gyorsan be tudnak illeszkedni a magyar termelő környezetbe. A magyar vállalatnak elég a munkautasításokat angolra/mongolra lefordítani, a toborzók figyelnek arra, hogy minden műszakban/csapatban legyen angolul tudó. Igény esetén a Get Work Trend mongol tolmácsot is biztosít és lefordítja az anyagot a munkavállalók anyanyelvére. A vendégmunkások pedig bármilyen probléma esetén fordulhatnak hozzájuk, mongolul jól tudó kapcsolattartó támogatja őket.

Amennyiben bővebb információra van szüksége arról, hogyan és milyen feltételekkel toboroz mongol munkavállalókat a Get Work Trend, írjon a [email protected] email címre.

A nyitóképen Küzmös László

(támogatott tartalom)

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Százmilliárd forintok érhetők el álláskeresők munkába állítására

Ázsiai vendégmunkások behozatala előtt mozgassuk meg a 300 ezer fős magyar munkaerő-tartalékot. A kormány az utóbbi két hónapban több pályázatot... Teljes cikk

Ez kell a járműipar munkaerőigényének kiszolgálásához

A Magyarországon működő járműipari vállalatok, beleértve a nagy autógyárakat és azok széles beszállítói körét, számos kihívással... Teljes cikk

Aranyat érhet egy nyerő szakma

Győrfi Pál az egészségügybe csábított, pékek, cukrászok, szakácsok ételekkel csalogattak, miközben több tucat szakmában - testközelből... Teljes cikk