Megjelent: 2 éve

Motiváltak, monotóniatűrők, alaposak - ezért alkalmazzon mongol munkaerőt

Nagy az érdeklődés a mongol munkavállalók iránt és már konkrét megrendelésekről is beszámolt Küzmös László, a Get Work Trend munkaerő-kölcsönző cég tulajdonosa. Megrendelés esetén a cég 60 napon belül kiválasztja és Magyarországra hozza az elvárásoknak megfelelő mongol munkavállalókat, minden adminisztrációt intéz, a megbízónál pedig kölcsönzöttként kezdenek el dolgozni. 

Küzmös László Get Work Trend tulajdonos-

Tavaly nyáron a magyar kormány - felismerve az egyre súlyosabb munkaerőhiányt - könnyített a külföldi munkavállalók behozatalán. Tizenegy országból minősített munkaerő-kölcsönző cégek gyorsított eljárásban toborozhatnak munkavállalókat magyar cégeknek kölcsönzés keretében. A Get Work Trend az elsők között kapott erre jogosultságot. A tizenegy ország között szerepel Mongólia is, amelynek munkavállalóiról a kölcsönző cég szakembereinek különösen jó tapasztalata van.

Magyar gyárakban már bizonyítottak

Nem teljesen ismeretlenek a mongolok a magyar munkaerőpiacon. A kilencvenes években egy államközi megállapodás alapján több százan érkeztek Magyarországra elsősorban különböző gyártási feladatokra, és a tendencia azóta sem szűnt meg. 1993-ban kaptak munkát a Get Work Trend mongol toborzásért felelős projektvezetőjének szülei is: az édesanya szövőgyárban, az édesapa az építőiparban dolgozott, ő hat éves korában került át Magyarországra, itt végezte iskoláit, anyanyelvi szinten beszél a mongol mellett magyarul is.

Milyenek a mongol munkavállalók? - kérdezzük tőle. “Motiváltak, bizonyítani akarnak, jól tűrik a monotóniát, alaposak, pénzt akarnak keresni maguknak, a családjuknak, ezért odateszik magukat. Ez adja azt a plusz tüzet, amiért érdemes őket alkalmazni. A beilleszkedést illetően nagyon jók a tapasztalataink, a visszajelzések alapján gyorsan és zökkenőmentesen alkalmazkodnak a hazai feltételekhez. ” - summázza tapasztalatait a projektvezető.

Vonzerőt jelent számukra a Magyarországon elérhető fizetés, ami többszöröse az otthoninak. Míg Mongóliában nagyjából 80-100 000 forintnak megfelelő tugrik (helyi fizetőeszköz) kereshető, addig Magyarországon 250-350 000 forint is elérhető. Mongóliában az élelmiszerek nem sokkal olcsóbbak, mint Magyarországon, így az ottani fizetés vásárlóértéke nem nagy. Vonzerőt jelent számukra az is, hogy Magyarországon az otthonival összevetve kevesebb a stressz, tisztább a levegő, kisebb a zsúfoltság - egyszóval jobbak az életkörülmények.

A fiatalok egy része már beszél angolul

1990-ben Mongóliában is volt rendszerváltás, a demokratizálódás pedig azt is hozta, hogy egyre többen kezdtek el nyugati nyelveket tanulni. Míg harminc évvel ezelőtt még az orosz volt az első idegen nyelv, addigra most már az angol, a fiatalok negyede beszéli. A Magyarországra keresett munkavállalóknál is szempont, hogy csoportonként, műszakonként legalább egyvalaki jól beszéljen angolul.

A Get Work Trend már gőzerővel toboroz az első megrendelések teljesítéséhez emellett egy közel 300 fős előszűrt jelöltlista is rendelkezésre áll a jövőbeni igények kielégítésére. Elsősorban a fővárosban, Ulánbátorban hirdetnek, ahol egyébként a 3,2 milliós mongol összlakosság közel fele - 1,4 millió - ember él, azaz nagy a merítés. A magyarországi hiányszakmákra fókuszálnak: betanított munkásokra, élelmiszeripari és építőipari szakmunkásokra (például hidegburkoló, ács, kőműves, hegesztő, lakatos), ám más szakmák esetén rugalmasan igazodnak a magyar céges igényekhez. 

Két hónapon belül a magyar cégnél a mongol munkavállaló

Küzmös László elmondta, a cégeknek csak azt kell megfogalmazniuk, milyen munkakörre, milyen elvárásokkal keresnek dolgozókat. Több száz vagy akár ezer munkavállalót is fel tudnak venni. Az átfutási idő 30-60 nap, azaz aki most aláírja a szerződést, ott március 20-a körül megérkezhetnek a mongol munkavállalók.

Ki kell-e menni Mongóliába az interjúkra? A Get Work Trend szakemberei szerint a helyi partnerek alaposan szűrnek tesztekkel, orvosi vizsgálaton is átesnek a kiválasztott pályázók és hatékony a videós állásinterjú is. “Ezen kívül minden leendő partnerünknek javasoljuk, hogy egyszer utazzon ki, hogy személyesen is szerezzen benyomásokat új munkavállalókról” - mondja Küzmös László.

Mi kell, hogy egy mongol munkavállaló jól érezze magát Magyarországon és a munkára tudjon koncentrálni? Elfogadható szállás, két, maximum három ágyas szobákban saját konyhával és vizesblokkal. Fontos a szálláson a főzési lehetőség, hogy a nemzeti ételt, a buuzt (tésztabundában főtt húsbatyu) el tudják készíteni . Kell még a nagy sávszélességű net is, hogy az otthon maradt családdal tudják tartani a kapcsolatot.

Nem jelentősek a magyar-mongol kulturális különbségek, az érkezők a fővárosból származnak vagy eddig ott dolgoztak, gyorsan be tudnak illeszkedni a magyar termelő környezetbe. A magyar vállalatnak elég a munkautasításokat angolra/mongolra lefordítani, a toborzók figyelnek arra, hogy minden műszakban/csapatban legyen angolul tudó. Igény esetén a Get Work Trend mongol tolmácsot is biztosít és lefordítja az anyagot a munkavállalók anyanyelvére. A vendégmunkások pedig bármilyen probléma esetén fordulhatnak hozzájuk, mongolul jól tudó kapcsolattartó támogatja őket.

Amennyiben bővebb információra van szüksége arról, hogyan és milyen feltételekkel toboroz mongol munkavállalókat a Get Work Trend, írjon a [email protected] email címre.

A nyitóképen Küzmös László

(támogatott tartalom)

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

Mire számítanak a munkaerő-kölcsönzők 2024-ben?

A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200.000 fő munkavállalót foglalkoztató... Teljes cikk

Átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat a januárban életbe lépett új szabályozás

2024. január 1-én lépett hatályba a kormányrendelet, mely több pontban is módosítja a külföldi munkavállalók kölcsönzésének jogszabályi... Teljes cikk