Megjelent: 9 hónapja

Motiváltak, monotóniatűrők, alaposak - ezért alkalmazzon mongol munkaerőt

Nagy az érdeklődés a mongol munkavállalók iránt és már konkrét megrendelésekről is beszámolt Küzmös László, a Get Work Trend munkaerő-kölcsönző cég tulajdonosa. Megrendelés esetén a cég 60 napon belül kiválasztja és Magyarországra hozza az elvárásoknak megfelelő mongol munkavállalókat, minden adminisztrációt intéz, a megbízónál pedig kölcsönzöttként kezdenek el dolgozni. 

Tavaly nyáron a magyar kormány - felismerve az egyre súlyosabb munkaerőhiányt - könnyített a külföldi munkavállalók behozatalán. Tizenegy országból minősített munkaerő-kölcsönző cégek gyorsított eljárásban toborozhatnak munkavállalókat magyar cégeknek kölcsönzés keretében. A Get Work Trend az elsők között kapott erre jogosultságot. A tizenegy ország között szerepel Mongólia is, amelynek munkavállalóiról a kölcsönző cég szakembereinek különösen jó tapasztalata van.

Magyar gyárakban már bizonyítottak

Nem teljesen ismeretlenek a mongolok a magyar munkaerőpiacon. A kilencvenes években egy államközi megállapodás alapján több százan érkeztek Magyarországra elsősorban különböző gyártási feladatokra, és a tendencia azóta sem szűnt meg. 1993-ban kaptak munkát a Get Work Trend mongol toborzásért felelős projektvezetőjének szülei is: az édesanya szövőgyárban, az édesapa az építőiparban dolgozott, ő hat éves korában került át Magyarországra, itt végezte iskoláit, anyanyelvi szinten beszél a mongol mellett magyarul is.

Milyenek a mongol munkavállalók? - kérdezzük tőle. “Motiváltak, bizonyítani akarnak, jól tűrik a monotóniát, alaposak, pénzt akarnak keresni maguknak, a családjuknak, ezért odateszik magukat. Ez adja azt a plusz tüzet, amiért érdemes őket alkalmazni. A beilleszkedést illetően nagyon jók a tapasztalataink, a visszajelzések alapján gyorsan és zökkenőmentesen alkalmazkodnak a hazai feltételekhez. ” - summázza tapasztalatait a projektvezető.

Vonzerőt jelent számukra a Magyarországon elérhető fizetés, ami többszöröse az otthoninak. Míg Mongóliában nagyjából 80-100 000 forintnak megfelelő tugrik (helyi fizetőeszköz) kereshető, addig Magyarországon 250-350 000 forint is elérhető. Mongóliában az élelmiszerek nem sokkal olcsóbbak, mint Magyarországon, így az ottani fizetés vásárlóértéke nem nagy. Vonzerőt jelent számukra az is, hogy Magyarországon az otthonival összevetve kevesebb a stressz, tisztább a levegő, kisebb a zsúfoltság - egyszóval jobbak az életkörülmények.

A fiatalok egy része már beszél angolul

1990-ben Mongóliában is volt rendszerváltás, a demokratizálódás pedig azt is hozta, hogy egyre többen kezdtek el nyugati nyelveket tanulni. Míg harminc évvel ezelőtt még az orosz volt az első idegen nyelv, addigra most már az angol, a fiatalok negyede beszéli. A Magyarországra keresett munkavállalóknál is szempont, hogy csoportonként, műszakonként legalább egyvalaki jól beszéljen angolul.

A Get Work Trend már gőzerővel toboroz az első megrendelések teljesítéséhez emellett egy közel 300 fős előszűrt jelöltlista is rendelkezésre áll a jövőbeni igények kielégítésére. Elsősorban a fővárosban, Ulánbátorban hirdetnek, ahol egyébként a 3,2 milliós mongol összlakosság közel fele - 1,4 millió - ember él, azaz nagy a merítés. A magyarországi hiányszakmákra fókuszálnak: betanított munkásokra, élelmiszeripari és építőipari szakmunkásokra (például hidegburkoló, ács, kőműves, hegesztő, lakatos), ám más szakmák esetén rugalmasan igazodnak a magyar céges igényekhez. 

Két hónapon belül a magyar cégnél a mongol munkavállaló

Küzmös László elmondta, a cégeknek csak azt kell megfogalmazniuk, milyen munkakörre, milyen elvárásokkal keresnek dolgozókat. Több száz vagy akár ezer munkavállalót is fel tudnak venni. Az átfutási idő 30-60 nap, azaz aki most aláírja a szerződést, ott március 20-a körül megérkezhetnek a mongol munkavállalók.

Ki kell-e menni Mongóliába az interjúkra? A Get Work Trend szakemberei szerint a helyi partnerek alaposan szűrnek tesztekkel, orvosi vizsgálaton is átesnek a kiválasztott pályázók és hatékony a videós állásinterjú is. “Ezen kívül minden leendő partnerünknek javasoljuk, hogy egyszer utazzon ki, hogy személyesen is szerezzen benyomásokat új munkavállalókról” - mondja Küzmös László.

Mi kell, hogy egy mongol munkavállaló jól érezze magát Magyarországon és a munkára tudjon koncentrálni? Elfogadható szállás, két, maximum három ágyas szobákban saját konyhával és vizesblokkal. Fontos a szálláson a főzési lehetőség, hogy a nemzeti ételt, a buuzt (tésztabundában főtt húsbatyu) el tudják készíteni . Kell még a nagy sávszélességű net is, hogy az otthon maradt családdal tudják tartani a kapcsolatot.

Nem jelentősek a magyar-mongol kulturális különbségek, az érkezők a fővárosból származnak vagy eddig ott dolgoztak, gyorsan be tudnak illeszkedni a magyar termelő környezetbe. A magyar vállalatnak elég a munkautasításokat angolra/mongolra lefordítani, a toborzók figyelnek arra, hogy minden műszakban/csapatban legyen angolul tudó. Igény esetén a Get Work Trend mongol tolmácsot is biztosít és lefordítja az anyagot a munkavállalók anyanyelvére. A vendégmunkások pedig bármilyen probléma esetén fordulhatnak hozzájuk, mongolul jól tudó kapcsolattartó támogatja őket.

Amennyiben bővebb információra van szüksége arról, hogyan és milyen feltételekkel toboroz mongol munkavállalókat a Get Work Trend, írjon a [email protected] email címre.

A nyitóképen Küzmös László

(támogatott tartalom)

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fizetésemelést kérnének a fiatalok az SZJA mentesség lejárta után

25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében a 25.... Teljes cikk

WHC: Nincs tartalék a hazai munkaerőpiacban, számos hiányszakmában van szükség külföldiekre

Bár a magyar munkaerőpiac stabil, a munkaerőhiány egyre nagyobb kihívást okoz a magyarországi cégeknek. Teljes cikk

Szakértők szerint a gazdasági növekedéshez kulcsfontosságú a harmadik országbeli munkaerő

A Work Force tapasztalatai szerint legjobban a feldolgozóipar számít a harmadik országbeli munkaerőre. Teljes cikk