Megjelent: 4 éve

Munkahelyi egészségnap a Rossmannál

Az utóbbi években hazánkban is egyre hangsúlyosabbá válik az egészségtudatosság a cégek életében. A vállalatok éves egészségprogramokat vagy rendszeres egészségnapokat szerveznek a dolgozók számára. De mitől lesz sikeres és eredményes egy ilyen program? Interjú Gigler Anitával, a Rossmann Magyarország Kft. HR vezetőjével.

Miért fontos az Önök számára a munkavállalók egészsége?

Elsősorban azért, mert egy egészséges munkavállaló tud csak jól teljesíteni, jókedvűen bejönni dolgozni. Végül is az időnk jó részét a munkahelyen töltjük, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban. Ugyanakkor hiszünk abban is, hogy a munkatársakkal való törődés megtérül: ha úgy érzik, fontosak számunkra, minden bizonnyal elkötelezettebbek lesznek cégünk felé, így hosszú távon számíthatunk rájuk.

Mely programok voltak a legnépszerűbbek?

Kétségkívül a melanoma-szűrés volt a legnépszerűbb a programok közül. A legtöbben csak akkor mennek orvoshoz, ha panaszuk van, az éves ellenőrzéseket pedig rendszerint halogatjuk. Örülök, hogy tudtuk biztosítani a kollégáknak ezt a szűrést, és spórolni nekik egy kis időt a szabadidejükhöz. Gyorsan beteltek az időpontok a szívstressz-mérésre és az allergiavizsgálatra is. A mozgásszervi szűrésre ugyan az utolsó pillanatig voltak még szabad helyek, de az első tájékoztató után, ahol a szakemberek elmondták, mi minden derülhet ki egy ilyen mérésből, gyorsan beteltek az időpontok.

A mozgásszervi megbetegedések kiemelt kockázatot jelentenek az ülőmunka esetén. Hogyan lehet hatékonyan segíteni ezen a területen?

Az egészségnapot megvalósító partnerünk a munkahelyi ergonómiára és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére egy átfogó és új megközelítésen alapuló programot dolgozott ki, amely komplex egészében méri fel a kollégákat, majd a feltárt rizikókra egyéni mozgásprogramot biztosít.

Az első hallásra talán nem olyan csábító szűrés utáni eredmények azonban még napokig foglalkoztatták a munkatársainkat. Ahogy hallottam, sokan elgondolkodtak azon, mit lenne érdemes változtatniuk az életmódjukon, hogy hosszú távon egészségesek és mozgékonyak maradjanak. Egy elismert sportszakembert is elhívtunk, hogy tartson előadást a mozgás fontosságáról, és a helyes táplálkozásról. Azt reméltük, hogy egy ismert személyiség, és sportember szavai elég hitelesek lesznek ahhoz, hogy hatást gyakoroljanak a kollégákra.

Nyilvánvalóan nem tudunk lépéseket tenni a kollégák helyett, de fontos, hogy segítsünk őket információkhoz jutni annak érdekében, hogy változtatni tudjanak az életmódjukon, ha szeretnének. Segítséget jelenthet a kollégák számára az is, hogy közel egy éve van vibrációs platformunk is, amit a központi dolgozók munkaidőben használhatnak. Így ha közös sportolást nem is tudunk szervezni, ez a lehetőség segíthet a fittség megtartásában.

- Mi volt az egészségnap célja és hogyan sikerült ezt teljesíteni?

A rendezvény egyik célja az, hogy a szűrésekkel segítsük az egészségmegőrzést, a másik pedig, hogy olyan információkat adjunk a kollégáknak, melyek segítik őket az egészségesebb életmód kialakításában.

Azt fogalmaztuk meg, hogy ha csak egy-két kolléga kezd egy kicsit tudatosabban élni, változtatni a táplálkozási szokásain, elkezd mozogni, vagy rendszeres elmegy szűrésekre, már megérte.

Mi volt a munkavállalók reakciója az egészségnap gondolatára?

Első alkalommal is nagy volt az érdeklődés és a lelkesedés, harcok folytak a szűrésekre való jelentkezésekért. 2016-ban, a második egészségnapunkon pedig már konkrét igényeket kaptunk, mit szeretnének legközelebb.

Azt gondolom, nagy igény van az ilyen programokra, hiszen mindaddig sokadik az egészség a sorban, amíg nem jelentkezik valamilyen probléma. Ha viszont van lehetőség az egészséggel foglalkozni, mindenkit érdekel, akár csak kíváncsiságból is, milyen eredményeket kap.

- Milyen visszajelzések érkeztek az egészségnapot követően?

Dolgozóink nagyra értékelték, hogy a cég áldoz erre időt és pénzt.

Hogyan érdemes hozzákezdeni egy egészségnap megszervezéséhez?

- Ha valaki először szervez ilyen programot, biztosan beleesik abba a csapdába, hogy mindent szeretne egyszerre - első alkalommal ezt mi is elkövettük. Azt tanácsolnám másoknak, hogy érdemes valamilyen célt kitűzni, és a köré szervezni a rendezvényt, hiszen a kevesebb sokszor több.

Tapasztaltunk szerint, nagyobb az érdeklődés a szűrések, mint az előadások iránt, de egy-két neves előadóval oda lehet vonzani a figyelmet, és meg lehet erősíteni egy-egy téma fontosságát.

Miasnikov Tímea
E-Négyzet wellness egészségnapok
Egészségprogramok szakmai vezetője

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mire figyeljünk, amikor elhagyjuk otthonunkat a járvány idején?

Kövesse a Doktor24 orvosszakértőjének praktikus tanácsait egészsége védelmében! Teljes cikk

Tavaszi fáradtság vagy kiégés?

Kiégés - ha azonnali válaszra van szükség. Már csak azért is, mert jobb félni, mint megijedni: abból baj még soha nem lett, ha valaki megelőző... Teljes cikk

Az emberközpontú világítás kialakítása erős eszközé válik a HR kezében

A jó fény javítja a teljesítményt, és erősíti a munkavállalók és a munkáltató közötti kapcsolatot. Teljes cikk