Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 8 éve

Na de mit keres a burkoló a megrendelő kádjában?

Villanyszerelő, víz-gáz-fűtésszerelő, burkoló, festő, kőműves, ács, asztalos - szakismeretük nélkülözhetetlen. Mesteremberekre szükség van, mivel olyan tudás birtokában vannak, amilyennel a legtöbb ingatlantulajdonos nem rendelkezik. Hiszen például nem szívesen nyúlunk az elromlott villanykapcsolóhoz, és a tetőre se megyünk ki, ha nem muszáj. Folyamatos igény van a mesteremberek munkájára, szolgáltatásukra mégis sok a panasz. A HR Portál egy megbízót és egy mesterembert megszólaltatva járta körül a témát.

A mesteremberek világával kapcsolatban két érintettet kérdeztünk meg: egy festő-mázoló mestert és egy ingatlanok felújításával foglalkozó vállalkozót. A vélemények, tapasztalatok jobb összehasonlíthatósága érdekében az egyes témákkal kapcsolatos válaszaikat külön pontokba szedtük.


Mesterekkel, megrendelőkkel szembeni elvárásokMegrendelő-vállalkozó: "A legfontosabb elvárásom a megbízhatóság, ami alatt előre megbeszélt időpontok, határidők betartását értem. A beépített anyagok minősége is ide tartozik, például ha egy drágább csemperagasztót kérünk, akkor ne az olcsóbb, gyenge minőségűt használja a kivitelező. További elvárás a jó ár-érték arány is, a munka egészét illetően. Inkább sajnos negatív tapasztalataink vannak. Van természetesen két olyan cég, amelyekkel meg tud valósulni az együttműködés, de ez részünkről így is folyamatos kontrollt igényel, különben elcsúsznak a dolgok."
"Mikor újracsempéztettük a konyhát, a burkoló a munkanap végén törölközőt kért tőlünk és bement a fürdőszobába. Azt hittük, megmossa a kezét és az arcát, de a legnagyobb megdöbbenésünkre lezuhanyozott."

Mesterember: "Azoknak szeretek dolgozni, akikkel mindent meg lehet beszélni, és partnerként tekintenek az emberre. Akik tudják, mit szeretnének, és nem közben találják ki az újabb ötleteket, mert akkor időben és pénzben sem az elején megbeszéltek szerint alakulnak a dolgok - aminek persze nem örülnek a megbízók. A megbízó ne a hibát keresse a munkában, a végén fizesse ki a megbeszélt összeget, és ne kezdjen el alkudozni."


Kivitelező cég vagy szabadúszó mesterMegrendelő-vállalkozó: "Próbálkoztunk "szabadúszókkal", de nem váltak be. Általában cégeket bízunk meg, ahol valaki mindig felel a munkáért, illetve mindig van egy ember, akit el lehet érni bármilyen probléma esetén. Kivitelező céggel a munka megszervezése is egyszerűbb, hiszen nem a mi dolgunk, ki mikor jöjjön elvégezni a feladatot."

Mesterember: "Szerintem szabadúszóként jobb dolgozni, mert különben mindenki leveszi a részét és annak marad a legkevesebb, aki valóban dolgozott rajta. Úgy tapasztaltam, kivitelező cégnél az utolsó bőrt is lehúzzák az emberről."


Óra- vagy teljesítménybérMegrendelő-vállalkozó: "Tapaszatalataink szerint a teljesítménybéres szakmunkás gyorsabb, és sokszor jobb minőségű munkát végez, mint akinek a munkaideje után fizetünk."

Mesterember: "Ha valaki szabadúszó, akkor természetesen teljesítménybért jobb kapni, ha viszont alkalmazottként dolgozik, akkor az órabér jobb."


Ár-érték arányMegrendelő-vállalkozó: "Nem mondhatnám, hogy egységes árakat kapunk, sokszor két vagy akár két és félszeres szorzó van azonos munkára, más-más cégtől. Természetesen ekkora különbségek a minőségben nem lehetnek."

Mesterember: "Ellenben Nyugat-Európával, itthon a munkások nincsenek megfizetve. Minden megbízó gyors, olcsó, de minőségi munkát szeretne."


Szakismeret, munka minőségeMegrendelő-vállalkozó: "Ha nem figyelünk oda a munkásokra, mindig elúsznak, elsősorban időben. A minőség szintén kényes kérdés, ott kell lenni, hogy érezzék a figyelmet, de még így is előfordulnak problémák. A szakmai tudásban szintén nagy a szórás. Nehéz itthon jó szakembert találni, mert aki talpraesett, már külföldön dolgozik háromszor vagy négyszer annyiért, mint itthon."

Mesterember: "Ma Magyarországon nincs normális szakmunkásképzés, a fiataloknak kevés a szakmai ismerete. Ami a munka elvégzésének idejét illeti, nem szeretem a határidőket, mert a munka minőségének rovására megy. Általában körülbelüli időpontot mondok, amit tudok tartani. Közben folyamatosan tájékoztatom a megbízót arról, hogyan haladok, a száradás és egyéb felmerülő munkálatok függvényében."


MunkamorálMegrendelő-vállalkozó: "Eddigi tapasztalataink szerint sok mesterembernek rossz a munkához való hozzáállása: sokszor isznak, dohányoznak a lakásban, nem dolgoznak, ha nem kéred számon őket. Ezért szerintem sokkal jobb cégekkel együttműködni, ahol ezek a vezető problémái."

Mesterember: "Ha felújításnál különböző mestereknek kell együttműködnie, hozzáállás kérdése, kivel mennyire lehet megbeszélni a munkamenetet. Sokszor zavarják egymást a különböző szakmák képviselői, főleg szűkös helyen. A munkaadónak kellene beosztani, kit mikor hív dolgozni, hogy ne hátráltassák egymást, illetve ne tegyenek kárt a másik munkájában. Volt már arra példa, hogy festés után lettek odahívva a villanyszerelők, akik kivésték a falat a vezetékeknek."


GaranciavállalásMegrendelő-vállalkozó: "Cégek esetében, ahol folyamatos együttműködést és további munkát remélnek a megbízóktól, működik a garancia. Minden más esetben nehezen érvényesíthető. Természetesen, ha jó szerződést köt a megbízó a kivitelezővel, ilyen esetben is jól jöhet. A gyakorlati tapasztalat azonban az, hogy ilyen írásos megállapodások ritkán születnek."
Felcsiszoltattam és újrarakattam a parkettát, néhány héttel később azonban felpúposodott. A kivitelezők készségesen eljöttek, és ingyen kicserélték laminált padlóra. Az anyag árának felét viszont nekem kellett fizetnem."

Mesterember: "Változó és személyiségfüggő is. Nálam alap, hogy garanciát vállalok, természetesen visszamegyek, ha valami probléma merül fel vagy javítani kell."


Mesterember kiválasztásaMegrendelő-vállalkozó: "Megbízhatóság és ár-érték arány alapján választunk mesterembereket."

Mesterember: "A legjobb reklám szájról szájra terjed. Visszahívnak és ajánlanak másoknak. Igyekszem a megbízóim megelégedésére pontos, megbízható és alapos munkát végezni. A munkám az ajánlólevelem."
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
Így ösztönözhetik a vezetők a dolgozókat az év végén

Az infláció emelkedésével a fizetések reálértéke egyre csökken – ennek ellensúlyozására pedig kevés eszköze van a cégeknek akkor, amikor... Teljes cikk

Tizedik alkalommal adták át Az Év Családbarát Vállalata díjat

Az Év Családbarát Vállalat fődíj nyertese nagyvállalat kategóriában a Criterion Csoport készpénzlogisztikai vállalat, középvállalati... Teljes cikk

Szaunamesterek versenyeznek Zalakaroson

A hétvégén Zalakaroson rendezik meg a Sauna Herbal Cup nemzetközi szaunamester-verseny magyarországi fordulóját - közölte a Magyar Fürdőszövetség. Teljes cikk