Szerző: Szarka Dóra Megjelent: 5 éve

Na de mit keres a burkoló a megrendelő kádjában?

A mesteremberek világával kapcsolatban két érintettet kérdeztünk meg: egy festő-mázoló mestert és egy ingatlanok felújításával foglalkozó vállalkozót. A vélemények, tapasztalatok jobb összehasonlíthatósága érdekében az egyes témákkal kapcsolatos válaszaikat külön pontokba szedtük.

Mesterekkel, megrendelőkkel szembeni elvárások

Megrendelő-vállalkozó: "A legfontosabb elvárásom a megbízhatóság, ami alatt előre megbeszélt időpontok, határidők betartását értem. A beépített anyagok minősége is ide tartozik, például ha egy drágább csemperagasztót kérünk, akkor ne az olcsóbb, gyenge minőségűt használja a kivitelező. További elvárás a jó ár-érték arány is, a munka egészét illetően. Inkább sajnos negatív tapasztalataink vannak. Van természetesen két olyan cég, amelyekkel meg tud valósulni az együttműködés, de ez részünkről így is folyamatos kontrollt igényel, különben elcsúsznak a dolgok."
"Mikor újracsempéztettük a konyhát, a burkoló a munkanap végén törölközőt kért tőlünk és bement a fürdőszobába. Azt hittük, megmossa a kezét és az arcát, de a legnagyobb megdöbbenésünkre lezuhanyozott."

Mesterember: "Azoknak szeretek dolgozni, akikkel mindent meg lehet beszélni, és partnerként tekintenek az emberre. Akik tudják, mit szeretnének, és nem közben találják ki az újabb ötleteket, mert akkor időben és pénzben sem az elején megbeszéltek szerint alakulnak a dolgok - aminek persze nem örülnek a megbízók. A megbízó ne a hibát keresse a munkában, a végén fizesse ki a megbeszélt összeget, és ne kezdjen el alkudozni."

Kivitelező cég vagy szabadúszó mester

Megrendelő-vállalkozó: "Próbálkoztunk "szabadúszókkal", de nem váltak be. Általában cégeket bízunk meg, ahol valaki mindig felel a munkáért, illetve mindig van egy ember, akit el lehet érni bármilyen probléma esetén. Kivitelező céggel a munka megszervezése is egyszerűbb, hiszen nem a mi dolgunk, ki mikor jöjjön elvégezni a feladatot."

Mesterember: "Szerintem szabadúszóként jobb dolgozni, mert különben mindenki leveszi a részét és annak marad a legkevesebb, aki valóban dolgozott rajta. Úgy tapasztaltam, kivitelező cégnél az utolsó bőrt is lehúzzák az emberről."

Óra- vagy teljesítménybér

Megrendelő-vállalkozó: "Tapaszatalataink szerint a teljesítménybéres szakmunkás gyorsabb, és sokszor jobb minőségű munkát végez, mint akinek a munkaideje után fizetünk."

Mesterember: "Ha valaki szabadúszó, akkor természetesen teljesítménybért jobb kapni, ha viszont alkalmazottként dolgozik, akkor az órabér jobb."

Ár-érték arány

Megrendelő-vállalkozó: "Nem mondhatnám, hogy egységes árakat kapunk, sokszor két vagy akár két és félszeres szorzó van azonos munkára, más-más cégtől. Természetesen ekkora különbségek a minőségben nem lehetnek."

Mesterember: "Ellenben Nyugat-Európával, itthon a munkások nincsenek megfizetve. Minden megbízó gyors, olcsó, de minőségi munkát szeretne."

Szakismeret, munka minősége

Megrendelő-vállalkozó: "Ha nem figyelünk oda a munkásokra, mindig elúsznak, elsősorban időben. A minőség szintén kényes kérdés, ott kell lenni, hogy érezzék a figyelmet, de még így is előfordulnak problémák. A szakmai tudásban szintén nagy a szórás. Nehéz itthon jó szakembert találni, mert aki talpraesett, már külföldön dolgozik háromszor vagy négyszer annyiért, mint itthon."

Mesterember: "Ma Magyarországon nincs normális szakmunkásképzés, a fiataloknak kevés a szakmai ismerete. Ami a munka elvégzésének idejét illeti, nem szeretem a határidőket, mert a munka minőségének rovására megy. Általában körülbelüli időpontot mondok, amit tudok tartani. Közben folyamatosan tájékoztatom a megbízót arról, hogyan haladok, a száradás és egyéb felmerülő munkálatok függvényében."

Munkamorál

Megrendelő-vállalkozó: "Eddigi tapasztalataink szerint sok mesterembernek rossz a munkához való hozzáállása: sokszor isznak, dohányoznak a lakásban, nem dolgoznak, ha nem kéred számon őket. Ezért szerintem sokkal jobb cégekkel együttműködni, ahol ezek a vezető problémái."

Mesterember: "Ha felújításnál különböző mestereknek kell együttműködnie, hozzáállás kérdése, kivel mennyire lehet megbeszélni a munkamenetet. Sokszor zavarják egymást a különböző szakmák képviselői, főleg szűkös helyen. A munkaadónak kellene beosztani, kit mikor hív dolgozni, hogy ne hátráltassák egymást, illetve ne tegyenek kárt a másik munkájában. Volt már arra példa, hogy festés után lettek odahívva a villanyszerelők, akik kivésték a falat a vezetékeknek."

Garanciavállalás

Megrendelő-vállalkozó: "Cégek esetében, ahol folyamatos együttműködést és további munkát remélnek a megbízóktól, működik a garancia. Minden más esetben nehezen érvényesíthető. Természetesen, ha jó szerződést köt a megbízó a kivitelezővel, ilyen esetben is jól jöhet. A gyakorlati tapasztalat azonban az, hogy ilyen írásos megállapodások ritkán születnek."
Felcsiszoltattam és újrarakattam a parkettát, néhány héttel később azonban felpúposodott. A kivitelezők készségesen eljöttek, és ingyen kicserélték laminált padlóra. Az anyag árának felét viszont nekem kellett fizetnem."

Mesterember: "Változó és személyiségfüggő is. Nálam alap, hogy garanciát vállalok, természetesen visszamegyek, ha valami probléma merül fel vagy javítani kell."

Mesterember kiválasztása

Megrendelő-vállalkozó: "Megbízhatóság és ár-érték arány alapján választunk mesterembereket."

Mesterember: "A legjobb reklám szájról szájra terjed. Visszahívnak és ajánlanak másoknak. Igyekszem a megbízóim megelégedésére pontos, megbízható és alapos munkát végezni. A munkám az ajánlólevelem."
Follow hrportal_hu on Twitter