Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nem elég a két százalékos béremelés, nem írják alá

A Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSz) elutasítja a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) által kötött bérmegállapodást, így nem írja azt alá - közölte az érdekképviselet. Ezt azzal indokolják, hogy a béremelés 2 százalék alatti maradna.

A PVDSz közleménye szerint a megállapodás eredményeként a vasutas bruttó keresetek idei növekedése, a vasutasnapi egyszeri bérkifizetéssel együtt, várhatóan 2 százalék alatt marad, tovább rontva a vasutasok relatív, más ágazatokhoz viszonyított bérhelyzetét.

A béremelés egységes, 2,4 százalékos, július 1-jétől történő emelése - ellentétben az országos bérajánlással - az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban nem biztosítja a keresetek reálértékének megőrzését.

Emellett a PVDSz szerint a munkabéke 2014. június 30-áig történő vállalásával eleve lemondanak egy 2014 első felében végrehajtható béremelésről.

A szakszervezet úgy látja, hogy a megállapodás egyetlen pozitív eleme a munkáltató lemondása a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásáról.

Az érdekképviselet részletes indoklása szerint a MÁV Zrt. munkavállalóinak bruttó átlagkeresete 2013. első félévében, nagyrészt a munkajogi változások miatt, 0,5 százalékkal csökkent, miközben országosan 3,4 százalékkal nőttek a keresetek. A megállapodásban foglalt 2,4 százalékos béremelés július 1-jétől éves szinten mindössze 1,2 százalékkal növeli a kereseteket. Ez a hozzávetőleg 0,8 százalékos hatású, vasutasnapi egyszeri kifizetéssel együtt lényegesen alatta marad az ország más ágazataiban megvalósuló bérnövekedésnek.

A MÁV-nál augusztus 22-én született meg a bérmegállapodás. A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő VASZ így nem tartotta meg az augusztus 23-ára tervezett demonstrációját sem. A megállapodás szerint a vasutasok 2013. július elsejéig visszamenőlegesen 2,4 százalékos alapbéremelést kapnak, amelyet a szeptemberi bérekkel, október 10-ig fizet ki a cég. A munkáltatók vállalták, hogy 2014. június 30-ig a munkavállalók jövedelmi helyzetét hátrányosan befolyásoló intézkedéseket nem hoznak, csoportos létszámcsökkentést nem hajtanak végre.

A megállapodást a MÁV Zrt., a MÁV-Start Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., MÁV-Gépészet Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt. írta alá. A MÁV Zrt. ugyanakkor vállalta, hogy a MÁV Vagyonkezelő Zrt., a MÁV Ingatlankezelő Kft., a MÁV FKG Kft., a Záhony-Port Zrt., a MÁV KFV Kft., a MÁV KERT Kft., a MÁV Vasútőr Kft. munkavállalói körében is ezzel megegyező elvek alapján és mértékben hajtják végre a bérfejlesztést.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szja-bevallás: így alkalmazható az alacsonyabb szociális hozzájárulási adó

Az adóhatóság útmutatója egyértelműsíti: bár a szociális hozzájárulási adó mértéke 2019. július 1-jétől csökkent 17,5%-ra a korábbi... Teljes cikk

1 millió forint fölé emeli az ALDI a kezdő menedzseri fizetéseket

A minimálbér hétszeresének megfelelő juttatást fizet az ALDI Magyarország a betanulási időszak után a kezdő menedzsereknek - írják közleményükben. Teljes cikk

Mire ügyeljenek a vállalkozások most, hogy beüt a brexit?

Három és fél éve tartó bizonytalan helyzet ért véget azzal, hogy január közepén világossá vált: február elsejétől szűnik meg az Egyesült... Teljes cikk