Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nem elég felkészültek a friss diplomások

Hibás azok felfogása, akik a nyári gyakorlatokat vagy az utolsó fél-egy évet, amikor munkahelyi tapasztalatot kellene szerezniük, elmismásolják - mondta a Napi Gazdaságnak Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a Drake Beam Morin (DBM) Magyarország ügyvezető partnere. Úgy véli, azok is rosszul döntenek, akik visszautasítják az "alantas" munkaköröket; egy pizzafutári, felszolgálói vagy akár egy nagyáruházi polcrendezői munkából is lehet tanulni valamit, és az igazán nagy cégek belső karrierlépcsőjéhez sokszor csak innen vezet út. A szakember szerint elmúlt az a rendszerváltás utáni kivételes időszak, amikor a neves egyetemekről kijövő frissdiplomások használható nyelvtudással néhány év alatt topmenedzserekké, vállalatvezetőkké váltak.

Ma már legalább két nyelv - az egyik mindenképpen az angol - használható, kommunikációképes ismeretére van szüksége egy pályakezdő diplomásnak. Ez a tudás leginkább a műszaki területen végzetteknél hiányzik, pedig nekik továbbra is jók a lehetőségeik az álláspiacon. Kommunikáció szakról, agrár végzettséggel és tanári diplomával nehéz elhelyezkedni, a közigazgatás azonban nem zárult be teljesen a pályakezdők előtt.

A bankszektor és az egyre növekvő számú regionális szolgáltató központ is sok lehetőséget tartogat a friss diplomások, elsősorban a pénzügyesek számára, ezen a területen ugyanakkor egyre nehezebb felkészült munkaerőt találni: a tapasztalat szerint évről évre romlik a frissdiplomások tudásszintje, problémamegoldó képessége.

A karrier-tanácsadók nem ajánlják, hogy valaki közvetlenül államvizsga után másik egyetemre vagy esetleg MBA-képzésre jelentkezzen, úgy vélik, a munkapiaci versenyben ez nem segít előnyhöz egy pályakezdőt. Az egyetemi, főiskolai évek alatt külföldön folytatott tanulmányok vagy néhány hónap munka valamelyik nyugat-európai országban személyiségfejlesztő és kitűnő nyelvgyakorlási lehetőség. Az azonban mítosz, hogy egy magyarországi diplomával könnyű külföldön munkát találni; Nyugat-Európa több országában szintén túlképzés jellemzi a felsőoktatást - mondta Juhos Andrea.

Napi Gazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Karrier tanácsadás

A karrier tanácsadás során szakértő tanácsadó segít meghatározni és megvalósítani az álláskereső célját, életpályáját. A karrier... Teljes cikk

Emberi erőforrások

Az emberi erőforrások (human resources) alatt a munkavállalók összességét értjük. Emberi erőforrásoknak nevezhetjük például bármely gyár,... Teljes cikk

Karrier fogalma

A karrier a munkavállaló életpályán való érvényesülését, szakmai előmenetelét jelenti. Teljes cikk