Megjelent: 10 éve

Nem képzik magukat a munkanélküli nők

images

images

Míg a munkanélküli nők 15 százaléka ölbe tett kézzel várja, hogy a munkaügyi központ találjon helyette állást, addig ez a módszer a dolgozó hölgyeknél csupán 1 százalékban vezetett sikerre. Örvendetes ugyanakkor, hogy azt az összetett, alapos és követendő megoldást, mely szerint a munkaügyi központ segítségét vegyítik az önálló kereséssel, a munkanélküliek 71 százaléka követi! A fiatalabbak, illetve a nagyvárosban élők ritkábban kérnek segítséget munkakereséshez - derül ki a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány kutatásából.

Azon túl, hogy a munkaügyi központ támogatása mellett önmagunk is keresésbe bocsátkozunk, mozgósíthatjuk kapcsolatainkat, illetve képezhetjük magunkat. A munkakeresést megkönnyítendő a nők csak nagyon alacsony hányada adja tanulásra fejét, pedig számos képzési terület kínálkozik számukra: szakmai tovább-, vagy átképzés, személyiségfejlesztés, vezetői, női készségek elsajátítása, készségfejlesztés (pl. csoportmunka, konfliktuskezelés), beletanulhatnak más feladatkörökbe, valamint felmerül még az egyedül népszerűnek bizonyuló nyelvtanulás is. Számos képzés pedig ingyenesen igénybe vehető.

Melyek tényezők befolyásolják, hogy megkapunk-e egy munkát?

A LifeLong Learning Magyarország Alapítvány által megkérdezett hölgyek a szaktudást rangsorolták az első helyre - viszont az iskolapadban megszerzett tudást csak nyolcadikként jelölték meg, így nem szabad eltekinteni attól, hogy a gyakorlatban megszerzett tudás sokkal értékesebb annál, amit a középiskolában/egyetemen szerzünk.

A rangsorban másodikként az életkor következik, mely nem az évek során felgyülemlett tapasztalatok megbecsülésére utal, hisz a kutatásból kiderült az is, hogy a 45 feletti hölgyek vannak legnagyobb arányban munka nélkül. Bíztató viszont, hogy a fiatal nők csak nagyon kis hányada érzi korát hátráltató tényezőnek, azaz csak kevesen találkoztak azzal a diszkrimináló tényezővel, hogy fiatal nőket kevés tapasztalatuk, illetve a közeljövőben várható gyermekvállalásuk miatt nem alkalmazták szívesen.

A gyerekek száma is fontosnak bizonyul a 45 év alattiak körében ahhoz, hogy őket válasszák ki egy állásra. Ők ugyanis még többnyire vagy kis - betegségre fogékonyabb - gyermekkel/-ekkel rendelkeznek, vagy "félő", hogy gyermekvállalás miatt néhány évre elhagyják pozíciójukat. Megdöbbentő, hogy még a megnyerő külső sincs akkora súllyal jelen az interjún, mint a gyerekek száma.

A nyelvtudás, a kommunikációs készség, a bizonyítvány, a pontosság, vagy a terhelhetőség pedig mind csak ezen tényezők mögött kullognak - állapítja meg a kutatás.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk

Adatbázis készül a betöltetlen állami állásokról

Felmérik az állami vállalatok munkaerőigényét, ugyanis miközben az országon leépítési hullám söpör végig, számos közszolgáltatónál... Teljes cikk