Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 hónapja

Nem szeretik a nyári munkát az amerikai fiatalok

Drámaian csökkent a diákmunkások száma a tengerentúli munkaerőpiacon, és ez tendencia folytatódik a szakértők szerint.

images

images

A korábbi évtizedekben jellemző volt a diákmunka főkét a vendéglátás és a kiskereskedelem területén az Egyesült Államokban, ez azonban változóban van – írja a Figyelő. Míg 1978-ban a tinédzserek 72 százaléka megjelent a munkaerőpiacon, 2016-ra ez 43 százalékra csökkent, egy tavalyi mérés pedig további fogyatkozást mutatott, már csak a tinik 35 százaléka keresett pénzt a szünetben. A szakértők ugyanakkor nem tudják, hogy mi áll a háttérben. Az is fontos körülmény, hogy a mai fiatalok nincsenek úgy rászorulva a pénzre, mint szüleik az ő idejükben. Valamint árnyalja a képet, hogy az amerikai minimálbér megemelése láthatóan a fiatalokat mozdította el a munka világából.

A szokások változása mögött inkább a megváltozott munkavállalói szokások állhatnak és sokszor a tevékenység nem is követhető nyomon. Így például a szakértők szerint egy tini kezelheti a nagynénje vállalkozásának a honlapját vagy közösségi oldalait, tehát végez munkát, csak ez nem jelenik meg a statisztikai hivatal adataiban.
Másfajta megállapítás szerint az Amazon-effektus az oka annak, hogy eltűntek a fiatalok a munkaerőpiacrról, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amit eddig diákmunkások árultak, azt ma már a webshopokban szerzik be az emberek. A kis családi üzletek pedig valószínűleg nem szorulnak további munkaerőre, mondják a szakértők.

Egy másik vélekedés szerint a korábban klasszikusan tinimunkáknak számító szegmensben megjelentek az alulképzett bevándorlók és elvégzik ezeket a munkákat. Emellett komoly konkurenciát jelentenek a diákok számára saját korosabb szüleik és nagyszüleik. 2015-ben az 55 pluszosok arány 39 százalék volt a munkaerőpiacon, magasabb, mint a 16-19 éves korosztályé. A 65 évesnél idősebb munkavállalók száma negyven év alatt majdnem a duplájára nőtt.

Az idősek szívesen vállalnak részmunkaidős állásokat, a munkáltatók meg szívesen alkalmazzák őket, mert megbízhatóak, értik a csapatszellemet, jó a kommunikáció készségük, kiválóan szerveznek, rugalmasak. Ez pedig olyan versenyelőny, amit nem tudnak behozni a fiatalok, alulmaradnak a felvételi beszélgetéseken, hiába szeretnének dolgozni.
További magyarázat, hogy a diákokat inkább nyáron is képzésekre küldi a szülők egy része, mert a tanulás fontosabb, mint a pénzkeresés.

figyelo.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Borzalmas körülmények között dolgoztak a diákok

Az egyik diák édesanyja a Facebookon írta meg milyen embertelen körülmények között dolgoztatták a fiatalokat egy balatonlellei étteremben. Az anya... Teljes cikk

A kapunyitási pánikon segít a diákmunka

A most 18-23 évesek megküzdenek a kapunyitási pánikkal. A munka világára vetítve számos szektor és alszektor választás elé állítja őket, amikor... Teljes cikk

1200-1300 forintos átlagos órabérért dolgozhatnak a diákok

Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet cégvezetője azt mondta az M1 Summa című műsorában, hogy a tapasztalat hiánya a nyári diákmunkák... Teljes cikk