kapubanner for mobile
Megjelent: 13 hónapja

Nem ütött be a ménkű, egyre optimistábbak a munkavállalók

Az elmúlt év pesszimista gazdasági előrejelzései, valamint a jelentős áremelkedés ellenére összességében stabilizálódni látszik a munkavállalók saját munkaerőpiaci helyzetükkel kapcsolatos megítélése. A félévvel, illetve negyedévvel ezelőtti időszakhoz képest érzékelhetően optimistábban ítélik meg az egzisztenciális helyzetüket: egyrészt bizakodóan tekintenek az őket foglalkoztató cég jövőbeli fennmaradására és a saját pozíciójukra, illetve úgy érzik, hogy ha el is veszítenék az állásukat, akkor is könnyen, vagy nagyon könnyen találnának maguknak új, a képzettségüknek megfelelő pozíciót - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

„Ha visszatekintünk az elmúlt három hónapra, illetve félévre, akkor azt tapasztaljuk, hogy némi javulás mellett alapvetően stabilizálódott a munkavállalók hangulata, ami annak is köszönhető, hogy ebben az időszakban érdemben nem változott a munkanélküliségi ráta” – mondta el a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója, Kiss Márk István.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a tartósan magas infláció és áremelkedés egyelőre nem befolyásolja a munkaerőpiaci folyamatokat.
 
Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók közel egyharmadának (31%) a háztartása 4 hónap és egy év közötti időszakot is tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén, ami a tavalyi első negyedévhez képest 5%-pontos emelkedést mutat.

A válaszadók 21%-a pedig több, mint egy évet is képes lenne átvészelni, amely 5%-pontos ugrást jelent az előző negyedévhez, illetve 3 pontos esést az előző év elejéhez képest.

A dolgozók 44%-a ugyanakkor legfeljebb három hónapot tudna átvészelni ilyen körülmények között, ami az előző negyedévhez képest 4%-pontos, az előző év hasonló időszakához képest 3%-pontos esést jelent.  
 
Az interjúalanyok 32%-a azt is elmondta, hogy valamilyen szinten aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami ugyan érzékelhető (6%-pont) csökkenést jelent az előző negyedévhez képest, de 4%-pontos emelkedést az előző év hasonló időszakához képest.
 
A BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián felmérése azt is vizsgálta, hogy az interjúalany milyen valószínűséggel kötne meg egy olyan típusú biztosítást, amely munkanélküliség esetén anyagilag kisegítené. Az eredmények alapján – az őszi adatokhoz hasonlóan – minden harmadik megkérdezett (33%) biztosan hajlandó lenne ilyen biztosítás megkötésére, közel minden negyedik (23%) interjúalany pedig már rendelkezik is ilyen típusú szerződéssel.
 
Az előző évi adatokkal összevetve ugyan 1 ponttal esett, az előző negyedévhez képest viszont 2 ponttal emelkedett a munkavállalók jelenlegi munkahelyük fennmaradásával kapcsolatos optimista percepciója, ami nagyjából a COVID-járvány idején mért adatokhoz közelít. A részeredmények alapján az interjúalanyok 73%-a vélte úgy, hogy a cég, ahol dolgozik - függetlenül a saját pozíciójától - még több mint öt évig biztosan megmarad. 

Azzal kapcsolatban azonban már kevésbé érzékelhető érdemi változás a válaszadók körében a megelőző évhez, illetve negyedévhez képest, hogy egy esetleges állásvesztés vagy felmondás esetén milyen könnyen találnának a képzettségüknek megfelelő új állást. Az elért a 62 pont 1 pontos esést jelent 2022 januárjához képest és 1 pontos emelkedést az előző negyedévhez képest.
 
Az elmúlt negyedévben nem változott a munkavállalók azzal kapcsolatos optimizmusa sem, hogy kifejezetten a jelenlegi pozíciójukat mennyire érzik biztosnak az adott cégen belül (75 pont), viszont a megelőző év hasonló időszakához képest 4 pontos esést látunk. Az erre vonatkozó részadatok szerint a válaszadók 55%-a azt gondolja, hogy az több mint öt évig biztosan meg fog maradni, ami 6%-pontos esést mutat az előző év hasonló időszakához képest.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk