Megjelent: 7 éve

Nyári diákmunka az USA-ban - így lehet kijutni

Múlt csütörtökön zajlott az amerikai nyári diákmunkára toborzó CCUSA első állásbörzéje. Hogy zajlik egy ilyen rendezvény? Kinek van esélye a 9 hetes gyermektábori munkára, ahol a gyermekek oktatása vagy a konyhai munka közben nyelvet is tanulhat? A börzén tájékozódtunk. Aki lemaradt, január 26-án, szombaton még részt vehet a második felvonáson. Ám előtte a www.ccusa.hu oldalon regisztrálnia kell és nyelvi teszten kell átesnie.

Lelkesen várakozó tömeg sorakozik az egyik pesti hotel csütörtök délutánra kibérelt különterme előtt. Ekkor kerül ugyanis sor az USA-beli nyári gyermektáborokba lassan negyedszázada diákmunkásokat toborzó CCUSA aktuális állásbörzéje. A termet is az alkalomhoz illően dekorálták. Az előtérben az Egyesült Államok zászlaja, a csoportos tájékoztató előtt pedig a delejes, misztikus amerikai Route 66 országút fotója köszön vissza a képernyőről kedvcsinálóként.

"Beszéljen mindenki bátran angolul"

Nincs is túl sok idő a környezettanulmányra, mert azonnal indul a pörgés - persze csak a csoportos tájékoztató után, ahol Rasovszky Miklós, a cég ügyvezetője bátorítja-buzdítja és vértezi fel a várakozókat pár praktikus tanáccsal még az interjúk kezdete előtt. "Az állásexpóra eleve csak azok jöhettek el, akik előzőleg sikeresen szerepeltek az angol szóbeli és írásbeli teszteken. Úgyhogy merjen csak mindenki bátran kommunikálni, itt már senkinek nem kell attól tartania, hogy esetleg az angoltudás miatt esik el a lehetőségtől. Az amerikai táborvezetőknek nagyon fontos a mosoly, a barátságos, nyílt kommunikáció, a talpraesett viselkedés. Legyetek bátrak és készségesen válaszoljatok azokra a kérdésekre is, amelyekre a válasz egyébként az adatlapotokról is megtudható lenne! Ma 17 nyári tábor 24 képviselője lesz itt, hogy diákmunkásokat válogasson a jelenlévők közül counselornak és support stuffnak. Okosan használjátok ki az időt - ha a kiszemelt standnál túl sokan vannak, interjúzzatok előbb másik cégnél is, hogy le ne maradjatok a lehetőségről!"- záporoznak sorban a praktikus tanácsok.

Hogy zajlik az interjú?

Rögtön a tájékoztató után a másik teremben már élesben folyik az állásbörze. A 17 amerikai nyári tábor asztalait közvetlenül a falak mellett helyezték el köröskörül a teremben, hogy a "tánctéren" a közel 100 érdeklődőnek bőven legyen hely. Asztalonként átlagosan 5-6 fiatal vár a sorára csoportosan: aki ügyes, pár perc után azonnal aláírt szerződéssel távozhat, miután a formanyomtatványon kitölti a személyi adatok rubrikáit.

Erre figyel a HR-es

Ann Rampulla az RDC (Rockwold-Deephaven Camps) képviseletében érkezett Magyarországra. A tábor pénzügyi és HR-vezetője reményei szerint a délután végére 10 magyar nyári diákmunkást tudhat majd soraiban az idei szezonban. Most főként a konyhára keresnek embereket. "Több dolgot is folyamatosan figyelek az interjú alatt - már ahogy a diák kezet fog, köszön és leül, az is sok mindenről árulkodik. A bátorság, a dolgozni akarás, a lelkesedés mindig jó ajánlólevél. A zárkózottság, a szégyenlősség, a gátlásosság, a rossz kommunikációs készség viszont már kizáró ok. De az is, ha a jelentkező nem beszél elég jól angolul, ha bizonytalan a nyelvtudása"- ad némi támpontot Ann Rampulla, aki hozzátette, rutinos toborzóként átlagosan 3-5 perc alatt el már tudja dönteni, ki jöhet és ki nem.

"Ha meg tud nevettetni, nyert ügye van"

A tengerentúli táborvezetők között olyan is akad, akit leginkább a humorral lehet meggyőzni az állásinterjún. "Fontos, hogy a jelentkező első ránézésre is tevékeny, motivált legyen, hogy jókedvűen tegye a dolgát. Erről egyébként az interjú is árulkodik: ha megvan az összhang, ha meg tud nevettetni vagy legalábbis elmosolyodom, máris nyert ügye van"- magyarázza Marcus Whitehurst, a pennsylvaniai Camp Cayuga táborvezetője, aki épp 22 főnyi konyhai dolgozóra vadászik. Az is kiderül, a magyar diákok eddig mindig jól dolgoztak, a sporttáborból senkit nem kellett még elbocsátani.

Miért jár kirúgás?

"Csak akkor küldenék el embereket a táborból, ha nem dolgoznának rendesen, indoklás nélkül nem jelennének meg az adott munkanapon vagy veszélybe sodornának másokat. Szerencsére sosem volt még rá példa." Szemben bizonyos amerikai gyermektáborokkal, itt még a dohányzásért sem jár elbocsátás a diákmunkásnak, habár a kijelölt helyet kell használniuk erre a célra.

Orvosság honvágy ellen

Katherine Daviesnek, a Connecticut-i YMCA Camp igazgatójának sem kellett még soha, senkit sem kirúgnia a táborból: olyan diáklány viszont már volt, aki a turnus és a rászabott munkaidő letelte előtt önként távozott. "Volt rá példa, hogy valaki a honvágy miatt inkább hazament, szerencsére ez nagyon ritka. Ha valakire rátör, inkább bátorítjuk, megvigasztaljuk, beszélgetünk vele egy jót és ez általában viszonylag hamar megoldja a problémát." Az YMCA főprofilja a sport - úszás, vitorlázás, vízilabda, de még horgászat is akad a szabadidős tevékenységek között - így aztán itt főként counselorokra vadászik a táborvezető. "Szakmai tapasztalat, oktatói előélet nem feltétlenül szükséges a munkához: de nagyon fontos, hogy barátságos, felelősségteljes, gyermekszerető fiatal foglalkozzon a gyerekekkel, aki könnyen megtalálja velük a hangot"- sorolja a főbb kritériumokat a táborvezető.

Mennyibe kerül a kimenetel?

A jelentkezési díj 395 euró, amely többek közt magában foglalja az oda-vissza repülőjegy, a 3 hónap biztosítás és a szállás ellátás díját. (az anyagiakat tekintve hozzá kell tenni, még egy díjat, a 160 dollár vízumdíjat is kell majd fizetni és hogy 9 hetes, 54 munkanapos munkaszerződésre 1100 dollár zsebpénzt kapnak a diákok).

Nem a CCUSA az egyetlen cég, amely a nyári munka-külföldi út-nyelvtanulás kombinációval csábítja külföldre a diákokat egy-egy nyári szezon vagy akár egy teljes iskolaév erejéig. A Camp Leaders programja például 10 ezer forintért plusz 422 dollárért 63 amerikai munkanapot garantál a fiataloknak, a kisegítő személyzet tagjaként 1150, míg gyermekfelügyelőként 8-900 dolláros (kéthavi) fizetésért cserébe.

A főként a strand partik, a medencék és a Baywatch vízi mentők világát kedvelőknek már az U.S. Adventure kínál lehetőséget jellemzően lifeguard munkakörökbe. A programdíj január 25-ig 75 ezer forint, utána már 80 ezer forint. A jelentkezőknek ezeken felül további 440-450 dollár (450 USD 10 dolláros többlete itt is január 25-e után) vízumszponzori díjat, 160 USD vízumdíjat és várhatóan a mintegy 140-180 ezer forintos repülőjegyek árát kell kifizetniük. A visszatérőket ez a cég is honorálja: a hűség jutalma itt 15 százalék kedvezmény a programdíjból.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter