kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Nyelvtudás munkában - mit várnak el a cégek?

A nagy internetes állásportálok kínálatát böngészve gyorsan kiderül, nyelvtudás nélkül jelentősen beszűkülnek az álláskeresők lehetőségei. A megjelenő hirdetések körülbelül 70-80 százalékához kötődik valamilyen idegen nyelvi elvárás, ami a legtöbb esetben az angol, a második leggyakoribb pedig a német nyelv valamilyen szintű ismerete.

images

Pénteken kezdődik és vasárnap délutánig tart a Nyelvparádé kiállítás, amely a nyelviskolák, nyelvi szolgáltatók legnagyobb magyarországi seregszemléje. Az idei rendezvényen közel 100 kiállító mutatkozik be a budapesti Millenárison, ahová a belépés díjtalan. A rendezvény apropóján annak jártunk utána, milyen nyelvtudást várnak el a munka világában, és hogyan mérik a cégek az álláskeresők nyelvismeretét.

Az Audinál németet kérnek

Könnyebb helyzetben vannak a fizikai munkára pályázók, ahol csak külföldi munkavégzés esetén elvárás a nyelvismeret. Így van ez például a győri Audi Hungariánál, amely 2100 új munkatársat vesz fel. "Gyártósori munkakör esetén még nem kell németül beszélnie a jelentkezőnek, szellemi, diplomás munkáknál azonban ez elengedhetetlen. Például beszerzői, pénzügyi területeken vagy vezetői asszisztensi pozíciónál elvárás a tárgyalóképes német nyelvismeret. Bizonyos munkaköröknél, ahol a szakmai tudás áll az első helyen - például fejlesztőmérnök - a németet helyettesítheti az angol" - mondja Czechmeister Mónika kommunikációs menedzser.

Az autógyártó adott esetben telefonon is teszteli a nyelvtudást, de a személyes állásinterjún mindenképp sor kerül egy német nyelvű elbeszélgetésre is, ahol rögtön kiderül, hogy milyen szinten beszéli a nyelvet a pályázó" - teszi hozzá a vállalat képviselője.

Így tesztelnek shared service centerben

Különösen fontos a magas szintű nyelvismeret az idegen nyelvű ügyfélszolgálati központokban (angolul: shared service center), ahol a kiválasztás ennek megfelelően összetett. A mexikói hátterű Cemexnél a kommunikációs nyelv az angol, emellett még egy nyelvet kell ismerniük a munkatársaknak. "Az önéletrajzok előszűrése után telefonon keressük fel az alkalmasnak tűnő pályázókat, akik egy átlagosan 15 perces telefoninterjú keretében legtöbbször 5 perc erejéig bizonyíthatják angoltudásukat. A beszélgetés során a munkakörrel kapcsolatos elképzelések és motivációk mellett általában arra is rákérdezünk, mit vár az állástól, mi a hobbija. Emellett több, kötetlen téma is szóba jöhet"- mondta el Csiszár Orsolya, a cég HR business partnere.

Aki ezt sikerrel veszi, online nyelvi tesztet kap, amelynek kitöltésére 45 perc áll rendelkezésre. "Biztos tudással, megfelelő tempóban lehet csak jól teljesíteni ezt a kihívást, mert a rendszer az idő leteltével automatikusan lezárja a tesztírást. Irodai háttérmunkát végzőknek (back office) elég a 60 százalék, közvetlen ügyfélkapcsolattal járó munkánál ennél több kell. A harmadik körben a szakmai vezetővel beszél a pályázó, ebből 15-20 perc zajlik idegen nyelven" - mondja a HR-szakember.

Hangsúlyos a nyelvtudás ellenőrzése külföldi munkára jelentkezőknél is. Nyugat-Európai álláshirdetésre pályázóknál elterjedtebb a telefonos interjú, majd ennek sikere után a kinti személyes beszélgetés. Akad példa arra is, hogy a pályázókat videóinterjún tesztelik (például skype-on webkamera és mikrofon segítségével). Amerikai gyermektábori munkára (Camp Leaders program) jelentkezők állásinterjújáról videófelvételt készít a budapesti közvetítő szervezet, amelyet a pályázó önéletrajza mellé csatolva a lehetséges amerikai munkáltatók felé is továbbítanak.

Kell-e nyelvvizsga?

Miként lehet nyelvileg felkészülni a munka világára? Érdemes nyelvvizsgát tenni vagy egyszerűen gyakorolni kell a nyelvet? - tehetik fel az álláskeresők vagy a még tanulók a kérdést. A versenyszféra munkaadói közül nem találkoztunk olyannal (és nem is jellemző), amely nyelvvizsga-bizonyítványhoz kötötte volna a felvételt.

Ettől függetlenül vannak élethelyzetek és tanulói típusok, akiknek hasznos lehet a nyelvvizsga. A nyelvvizsgára készülés ugyanis motiváló hatású, a siker pedig erőt és önbizalmat ad a folytatáshoz. Köztisztviselőként ráadásul a havi fizetés srófolható feljebb, ugyanis sikeres nyelvvizsga esetén alanyi jogon nyelvpótlék jár. Felsőfokú angol, német vagy francia esetén bruttó 38 650 (pontosabban az illetményalap 100 százaléka), középfokúnál 23 190, míg alapfokúnál 5797 forint. Közalkalmazottként már szigorúbb a szabályozás: csak a munka jellegétől adható a juttatás és 10-20 ezer forint (a közalkalmazotti pótlékalap 50-100 százaléka).

Speciális készülés kell állásinterjúra

"Tapasztalataim szerint viszonylag friss - egy-két éve letett - nyelvvizsgával már jól lehet boldogulni a munkahelyen, ha valóban napi szintű a nyelvhasználat"- jegyzi meg Orzói Zsuzsanna, a Manhattan Nyelvstúdió oktatási vezetője. Azt azonban hozzáteszi, a nyelvtanfolyamon megszerzett tudást még finomítani kell. "Hiába az általános nyelvtanfolyamok hallásértési feladatai, sokaknak probléma a telefonos kommunikáció. Éppen ezért a munkahelyi tanfolyamokon párban szimulálunk ilyen feladatokat. Például megrendelések leadását, panaszkezelést, adategyeztetést, - és pontosítást." Nemzetközi cégeknél szintén nagy kihívás a más-más anyanyelvű, de angolul beszélő kollégák akcentusának megértése. A jelenségre ma már a legtöbb üzleti nyelvet tanító oktatóanyag szerkesztőbizottsága is felfigyelt és ilyen jellegű feladatokat is kidolgozott" - mondja a nyelvtanár.

A nyelvóra/nyelvvizsga tartalmi szempontból is más, mint a munkahelyi nyelvhasználat. Nyelvvizsgán bármit mondhatunk, ha az nyelvtanilag helyes, akkor rendben van. Munkahelyen, állásinterjún azonban a közlés tartalma is része az elbírálásnak.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk