Megjelent: 17 éve

Nyugdíjasként, részmunkaidősként a katedrán maradni?

A kecskeméti pedagógusok jó részének nehéz nyara lesz. Első ütemben, tavasszal az önkormányzati költségvetés elfogadása előtt már 87-en megkapták felmondásukat, június 28-án pedig további létszámleépítésről döntenek. Helyszíni körképünkből azt is megtudhatják, milyen lehetőségek közül választhatnak az állás nélkül maradt tanárok.

A város 2600 pedagógusának elvileg 10 százaléka kerülne utcára, csak a kötelező óraszámemelés miatt. Tovább rontja a helyzetet, hogy hét első osztállyal indul kevesebb ősztől, ami azt jelenti, hogy tanítói és napközis státuszok szűnnek meg. De az intézmény-összevonások miatt is kevesebb igazgatóhelyettesre lesz szükség.

Belső átszervezéssel mentik meg az állások egy részét

Hogy mégsem 260 fő marad munka nélkül, az annak köszönhető, hogy egyrészt az intézményeknél nem volt minden státusz betöltve, másrészt néhányan a nyugdíjazást választják, sőt, a prémiumévek igénybevételének köszönhetően további nyugdíjazási hullám várható. Ez előnyös az intézmény fenntartójának is, mivel az állam finanszírozza a nyugdíjazással járó költségeket, és előnyös a pedagógusnak is, mivel kevés munkát még végezhet nyugdíjasként - véli Sárközy István, az oktatásért felelős alpolgármester. Jónéhányan a részmunkaidős munkavállalást választják, hiszen a kevesebb óraszámért ugyan kevesebb fizetés jár, de legalább a munkahely megmenthető.

Az önkormányzat belső átszervezéssel is igyekszik intézményeiben álláshelyeket megmenteni. Egyrészt ahol megoldható, ott a túlórát csökkentik, másrészt jelenleg a megbízott vezetőknek az a feladata, hogy készítsék el a tantárgyfelosztást, és ez alapján nézzék meg, hogy hova tudják átirányítani az embereket. Ahol nem tudják biztosítani a kötelező óraszámot - ez főleg a szakos ellátásnál fordul elő -, ott a csoportokba tartozó iskolákban a szaktanár az egyik nap például Ménteleken tanít, másnap Kadafalván. Ezzel az integrációval álláshelyek menthetők meg - tartja az alpolgármester.

A munkaügyi központtól a munkaerő-közvetítő irodáig

Hogy milyen lehetőség vár a százegynéhány pedagógusra? Mint a többi diplomás állásnélkülire. Nem sok. Hiába a diploma - néhol több is, hiába a nyelvismeret, a versenyszféra mégis más. Ha nincs olyan kapcsolat a családi-, baráti körben, akik segítenek a gazdaság egyéb területein megvetni a lábat, az első út minden esetben a Munkaügyi Központhoz vezet. Itt továbbirányítják a diplomás munkaerő-közvetítő irodához, ahol személyre szabott tanácsadást kapnak. Megnézik, hogy a végzettségének megfelelően elhelyezhető-e a munkaerőpiacon, ami egy kémiatanár esetében valamelyik laborban például még el is képzelhető, de tanári állásra semmi esély.

Lehet választani: ügynöki munka, vállalkozás vagy magánoktatás

Ami folyamatosan rendelkezésre áll, az az ügynöki tevékenység, csak nem biztos, hogy ez lenne a tanárok álmainak netovábbja. Bár Bálint István kirendeltség-vezető szerint egyre színvonalasabb, nívósabb munkaadók jelentkeznek, hosszútávra tervezhető, elismert ügynöki tevékenységeket kínálva, nem feltétlen vállalkozói státuszban. Egyéni képességfelmérés után a tanácsadók segítenek megtalálni a helyet. Persze könnyebb egy nyelvtanárnak, egy informatikatanárnak állást találni, de mit tegyen egy énektanár vagy egy alsó tagozatos tanító? No itt teljes pályamódosítás szükséges. Vagy másoddiplomát kell szereznie, vagy ha nincs rá pénze, esetleg már nem érez rá affinitást, egy OKJ-s tanfolyamon kiegészítő szakképzést szerez.

A képzési lehetőség pedig széles skálán mozog. Akinek nem volt nyelvi képzése, az idegen nyelvet tanul. Vagy informatikai ismereteket lehet szerezni. Uniós forrásból is volt néhány képzés, non-profit menedzser, pályázatíró tanfolyamok indultak, amivel már könnyebben el lehet helyezkedni - véli Bálint István.

Az érintettek 300 ezer forintos átképzési támogatást is igénybe vehetnek az átképzéshez. (Csakhát estünkben a határidő lassan lejár, biztosan sokan lesznek, akik 28-án tudják meg a végleges döntést.) Olyan szakmát tanulhatnak, ami mögött van munkaerő-igény, kereslet. Hogy melyek ezek a szakterületek? Azt az egykori pedagógusnak kell megkeresni. Ha talál olyat, aki a kívánt képzettséggel felveszi, alkalmazza, viszi az ígérvényt, és megkapja a támogatást. Ha nem él ezzel a lehetőséggel, akkor a munkaügyi kirendeltség által finanszírozott képzésen vehet részt, ahol ilyen ígérvény-kötelezettsége nincs. Elméletileg a kirendeltség olyan tanfolyamokat indít, amelyekkel van elhelyezkedési lehetőség.

Kecskeméten a tanfolyamok túlnyomó többségét, mintegy háromnegyed részét a Kecskeméti Regionális Képző Központ bonyolítja. Szinte nincs olyan képzés, amit ne tudnának megszervezni - mondja Bálint József. A többit olyan képzők tartják, akik szűk területre, (pénzügy, idegen nyelv, pályázatíró tréning, vagy egészségügy) szakosodtak.

De a pedagógus vállalkozhat is. Vagy többedmagával társasvállalkozást indít, vagy egyénileg próbálkozik. Mindkettőre lehet pályázati úton támogatást kérni, amiben természetesen a kirendeltség is segítséget nyújt. Így könnyebben elvállalhat egy ügynöki munkát, saját óvodát nyithat, gyermekfelügyeletet, magánoktatást vállalhat.

Egy biztos: aki ragaszkodik a pedagógus diplomájához, és pedagógusként kíván elhelyezkedni, az a közeljövőben nem fog dolgozni Kecskeméten.

Váradi Piroska, HR Portal
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2023-ban nőtt a munkanélküliek és a foglalkoztatottak száma is

2023-ban - az év egészét tekintve - a munkanélküliek átlagos száma 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra nőtt - közölte pénteken... Teljes cikk

Fordulópont jöhet: visszaesett a munkaerő-felvétel

Az elmúlt néhány évben könnyen tudtak az amerikaiak egyik állásról a másikra vándorolni – így kikényszerítve a magasabb fizetést és... Teljes cikk

Van értelme a nagy beruházásoknak, ha a munkaerő-igény nem biztosítható?

A GKI vezérigazgatója szerint a gőzerővel épülő akkumulátorgyárak csak papíron javítják majd a magyar gazdaság helyzetét. Molnár László a... Teljes cikk