Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Nyugdíjasok dolgoznak majd a boltokban

Hamarosan a kiskereskedelemben is megjelennek a nyugdíjas-szövetkezetek, ugyanis több kiskereskedelmi lánc is tett lépéseket az iránt, hogy nyugdíjasokat foglalkoztathassanak kedvező feltételekkel - írja a Magyar Idők.

images

Pontos adatok nincsenek arról, hogy hányan dolgoznak nyugdíjas szövetkezeti formában, de nyár óta már 70 szövetkezet alakult. A munkaadók ugyanakkor az egyénileg munkát vállaló nyugdíjasok kedvezményes járulékfizetésének bevezetését is javasolják - írja a lap.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Időknek elmondta, a szövetkezeti foglalkoztatás olyan kedvező járulékfizetést garantál, hogy a nagyobb kereskedelmi láncok érdekeltté váltak abban, hogy nyugdíjas munkavállalóikat ilyen formában dolgoztassák.

A nyugdíjas munkavállalóknak is megéri, mivel rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak, és a szövetkezetek segítik őket az álláshelyek felkutatásában.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője a munkaerőhiány miatt nem számít arra, hogy a nyugdíjasok az aktív munkavállalók elől vennének el pozíciókat, még akkor sem, ha foglalkoztatásuk kedvezményesebb.

"Rengetegen mentek nyugdíjba a Nők 40 kedvezménnyel a kereskedelemből, viszont sokan újra munkába állnának" - mondta Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. Szerinte ezért is nagyon fontos a nyugdíjas szövetkezetek munkaközvetítői szerepe, de azt is elmondta az egyéni munkavállalás lehetőségét is segíteni kellene. Emlékeztetett a COOP már szerződést kötött egy nyugdíjas szövetkezettel.

A héten az Országgyűlés elé kerül egy javaslat, amely lehetővé tenné, hogy a szövetkezeti modellben ne csak az öregségi ellátottak, hanem a korkedvezménnyel és korengedménnyel nyugdíjazottak is dolgozhassanak.

Fotó: Pixabay
Magyar Idők
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A tisztességtelen kölcsönző cégek kikoptak a piacról, ma már nem éri meg kockáztatni

A munkaerő-kölcsönzés ma már transzparens és szigorúan szabályozott tevékenység, ahol nem éri meg trükközni, a korábbi negatív tapasztalatokból... Teljes cikk

Egyre többen dolgoznak kölcsönzött munkaerőként

A legutóbbi kötelező adatszolgáltatás szerint Magyarországon több mint 800 munkaerő-kölcsönző cég létezik és közel 150 ezer fő dolgozott... Teljes cikk

Nyugdíjasokat ültetnének a kormányablakokba

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón elmondta felmerült, hogy a kormányablakoknál szeptembertől nyugdíjasokat... Teljes cikk