Szerző: Berta László
Megjelent: 8 éve

Óriási bér és támogatás különbségek a sportágak között

Szabadfogású birkózás

A szombathelyi birkózásban nincs komolyabb szponzorpénz. Veréb István, a Haladás Vasutas Sportegyesület szabadfogású birkózó szakosztályának edzője, egyik vezetője, a polgármesterrel és a Haladás társadalmi elnökével nemrég osztotta meg, hogy jó lenne egyéni szponzort találni két birkózójának. A fejenként 1,5-2 millió forintból jutna táplálék kiegészítőkre és a megélhetésükre is. Mi tagadás, a két olimpiai induló, Ligeti Dániel és Hatos Gábor nagyon szerényen él. A 112 kilós Ligeti 60 ezer forintot kap egyesületétől - az összeg a Magyar Olimpiai Bizottság támogatása - és ebből korszerű táplálkozásra sem futja, pedig a 120 kilós óriások közötti eredményes szerepléshez még 8 kilót fel kellene szednie, amihez a legálisan használható táplálék kiegészítők segítséget jelentenek. Nem beszéltünk még arról, hogy miből futná autóra, telefonhasználatra, esetleg szórakozásra, ami más fiatalnak is fontos.

Az Európa- és világbajnokságokon indult 23 éves tehetségben edzője szerint még sok olimpia benne van. Veréb István szomorúnak tartja, hogy azok nem tudnak nyugodtan felkészülni, akik eredményt értek el: - Ha csak töredéke lenne a munka, nem szólnék, de ezek a gyerekek ötéves koruk óta napi három edzéssel töltik az életük, magaslati tábor, verseny, edzőtábor követi egymást szabadidő nélkül - sorolta. Hatos Gábornak, aki edzője szerint született erős ember, komoly eredményei vannak, igaz 2004-ben csak 25 ezer forint volt a fizetése, amit 45-re tornáztak fel az egyesületben, ma százezer forintot kap a sok világversenyen sikeres, Európa-bajnokságon 3. helyezett birkózó.
Minden az edzőre hárul, vagyis Veréb Istvánra, aki 21 év alatt 900 hétvégét töltött versenyeken a válogatott és a Haladás sportolóival.

Birkózóinak nincs menedzsere, szerinte a szponzorálást csak Szombathely vezetése tudná megoldani a városi cégeken keresztül. Helyzetükből nem tudnak, és úgy látszik, nem is akarnak ügyet csinálni, pedig versenyzőik érmeket, jó helyezéseket hoznak az európai és világversenyekről. - Túl csendben dolgozunk, én nem szeretek harcolni a pénzért, nem is lettem gazdag. De lehet, hogy így lehet jobb eredményt elérni, közben nem lehet a pénztárca megtöltésével foglalkozni - mosolygott az edző. Jogosan mondja, letettek annyit az asztalra, hogy megérdemeljék a juttatásokat. A szakember szerint még négyszer ennyi birkózónak is sikerülhetett volna a kvótaszerzés, olyan erős a mezőny. - Látni kellene, honnan jöttek ezek a fiúk.

A terembe beesett az eső, húszszor kértem, hogy kátrányozzák le, aztán megcsinálták, nyáron az olvadt kátrány lefolyt a szőnyegekre, az ablakok elrohadtak - folytatta az edző, majd felidézte, mennyire csodálkozott a náluk edző német birkózó válogatott, hogy ilyen körülmények között is eredményesek. Úgy tűnik, nem a 70-es évekből itt maradt erősítő gépeken múlik, hanem a fanatizmuson. - A tehetségek kiválasztása, fanatikus versenyzők és egy rosszabb edző kell hozzá - mondta nem kevés iróniával, szerinte az aranyhoz vezető utat talán saját korlátai miatt nem találta meg eddig versenyzőivel, de bízik abban, hogy Londonban felkerülnek a csúcsra. - Nem mindig a legtehetségesebb versenyzőből lesz bajnok, fontosabb, hogy nehezen tűrje a vereséget. Beteg, sánta emberből is neveltem már országos bajnokot, megcsinált mindent, amit feladatként kapott - osztotta meg velünk e furcsa történetet Veréb István, aki még nem tudja, hogy kiutazik-e versenyzőivel az olimpiára.

Kalapácsvetés

Főállásban a városi hetilap hirdetési vezetője, társadalmi munkában egy világhírű dobóiskola elnöke Horváth Vilmos. Ez a sorrend mintha nem lenne arányban a feladatok nagyságával, tudva azt, hogy a legendás Németh Pál, a Dobó SE alapítója kérte fel, álljon az egyesület élére. A szombathelyi birkózók esetét látva nem tévedünk azzal nagyot, ha megállapítjuk, rosszul értelmezi a magyar sport támogatására hivatott grémium, hol és mikor van szükség a pénzre (lásd keretes írásunkat), az ugyancsak szombathelyi, a Haladásból kivált Dobó SE példájából azok tanulhatnak, akik az önállóságot választják. Németh Pál edző munkásságát dicséri itt minden és mindenki, Horváth Vilmos is ezzel kezdi. Neki köszönhető, hogy ma az ország egyik legsikeresebb atlétika egyesületeként a két edző, Németh Pál fiai 60-70 fiatallal foglalkoznak, elsősorban kalapácsvetéssel.
Kevésbé szépek
A kevésbé szépek hoppon maradtak. Nem kaphatnak annyi pénzt a társasági adóból, mert nem annyira látványosak. A gazdasági kormányzat persze nem esztétikai jegyek alapján húzott vonalat, egyszerű önös érdekek mentén hozott rossz döntést. Nehezen követhető logika, hogy ha a kevesebb nézőt és támogatót vonzó sportágak eddig sem voltak képesek sikeresen megoldani szponzorációjukat, tehát nem volt sok pénzük, ezután se legyen, maradjanak ki a társasági adóval kedvezményezettek köréből, megérdemlik. Ciki lenne elismerni, hogy csak az élvez előnyt, aki labdával, koronggal bánik jól, mert a többiek nem olyan érdekesek, nem szeretik annyira őket. A döntéshozók elfelejtik, hogy pl. az olimpiai jó szereplés nem a labdajátékokon múlik, sokkal inkább az egyéni és csapateredményeken, amit az úszók, kajakosok, kenusok, ökölvívók, birkózók, dobók, tornászok, sportlövők stb. szállítanak. Akkor is kevesebbet érnek, amikor négyévente rajtuk múlik a haza becsülete? Nehezen cáfolható a cserbenhagyás ténye, amit csak a társasági adóval kedvezményezett sportágak körének kibővítése szüntetne meg. A feszültség már érezhető, a sport nem tűri az igazságtalanságot, ezért lehet rossz érzése annak a vízilabda edzőnek, akinek tízszer annyi a bére, mint úszóedző kollégájának. London után, az őszi parlament feladata tenni a sporttámogatás igazságáért.


Csúcsversenyzőjük, Pars Krisztián a kalapácsvetés londoni esélyesei közé tartozik, a világ idei két legjobb eredménye az övé. Horváth állítja, hogy az aranyért mennek ki, eddig pár centivel maradt le erről Pars a világversenyeken, és a sors visszaadhatja, amit eddig elevett, csak sérülés ne jöjjön közbe. A szombathelyi birkózókhoz hasonlóan Horváth is úgy látja, hogy elsősorban az önkormányzattól várható támogatás. Nem tartja magát menedzsernek, erre a posztra nincs szakemberük.

Változást vár, hogy a társasági adó az egyéni sportokat is érintse, sportolóik zöme fiatal, az utánpótlásért sokat tesznek. Pars nemzetközi versenyekre jár, Grand Prix résztvevő, ezért ezen a szinten már vannak bevételei a magyar forrásokon túl is, Horváthtól megtudjuk, hogy különben a havi fizetése 110 ezer forint. Most, az olimpia évében három cég támogatja, viszont az olimpiák közötti időszakban eltünedeznek a szponzorok. Pars edzőjével, Németh Zsolttal utazik Londonba, Horváth Vilmos még nem tudja, ott lesz-e a játékokon.

Érdekes, hogy a dobóiskola százmilliós fejlesztést hajtott végre az önkormányzat tulajdonában lévő telken, két fedett dobókörükkel egyedülálló lehetőséget teremtve a felkészüléshez. A társadalmi munka gyakori időtöltésük: az egyesület három mérnök tagja megtervezte, majd saját maguk ástak, hegesztettek, így lett 200 négyzetméteres könnyűszerkezetes edzőhelye a sportolóknak.

Kerékpár

Lovassy Krisztián országúti kerékpáros minél több versenykilométert szeretne gyűjteni az olimpiáig. Olasz klubja mögül nemrég kilépett a főszponzor, ezért gyorsan váltania kellett. Új csapata az erdélyi Tusnád Cycling Team, Románia egyetlen kontinentális kerékpárcsapata lett, melynek romániai, külföldi profi, junior és fogyatékkal élő versenyzőket foglalkoztat. A Tusnád Ásványvíz Rt. a csíkszeredai jégkorong klub mellett a kerékpárosok fő támogatója is. A klub első sorába fogadta Lovassy Krisztiánt, vagyis csapattársai támogatásával kerekezhet az európai versenyeken. Nagyra tartja a kényszerhelyzetben érkező gyors segítséget, bár havi fizetésben nem állapodtak meg, de a sportoló szerint most nem is ez a fontos. Jól érzi magát a nemzetközi versenyzőgárdában, gyorsan beilleszkedett korábbi riválisai közé. Csapattársa, Novák Károly Eduárd kerékpárversenyző világbajnok és világbajnoki ezüstérmes, Románia első érmet szerző paraolimpikonja.

Lovassy elmondta, hogy előző klubjához képest itt minden szervezettebben megy, nyugodtan készülhet az olimpiára. A csapat központja Csíkszeredán van, ahol ritkábban fordul meg, Magyarországon készül a versenyekre. - Az olimpia kvóta megszerzéséig 60 ezer forint támogatást kaptam a Magyar Olimpia Bizottságtól, ami 140 ezerre emelkedett a kvótaszerzés után, ez a táplálék kiegészítőkre elegendő. Figyelembe véve, hogy a sok verseny miatt a kvótaszerzésig van nagyobb szükség az anyagi befektetésre, nem lett volna elegendő ez az összeg. Főként a családom segítsége kellett az eredményhez és egyéb támogatások. Lovassy a BVSC versenyzője is, támogatást kap a zuglói önkormányzattól, illetve a csömöritől. - A BVSC szakosztályában Pataki Ibolya edző lát el minden feladatot, a menedzselésemet is ő intézi, az olimpiai kvótaszerzés után több lehetőség nyílt meg előttünk, reméljük, sikerül előrelépni - mondta el a versenyző, aki nagy eredménynek tartaná, ha az első 50 országúti kerékpáros közé kerülne Londonban.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter