Megjelent: 2 éve

Összeköltöztetik a betegeket akkora a nővérhiány Győrben

Akár 50-60 főt azonnal feltudnának venni a győri Petz-kórházba, ahol már annyira kevés a nővér, hogy a négyágyas szobákból hatágyasba költöztetik a betegeket - írja a kisalfold.hu.

A győri kórházban egy új szárny használatbavétele miatt több olyan osztály is alakult, amely két-három folyosói szárnyon helyezkedik el. Így nem jut mindenhova ápoló, inkább áttolják a betegágyakat olyan kórtermekbe, ahol van nővér - írja a lap.

Most a két-, háromágyas kórtermekből három-, négyágyasak lettek. Több osztályon pedig a korábban négyágyasra csökkentett kórtermeket, hatágyassá bővítik.

Pedig nincs kevesebb nővér, mint az elmúlt években volt, csak átalakultak a feladataik. A Kisalföld szerint a 36 fekvőbetegosztály a komfortosítás és a szakmai elkülönítés után több mint 50 részlegen működik, ezen felül 56 szubintenzív ágy is van, ahová külön teamek kellettek. A sürgősségi (SBO) 60 szakdolgozót igényel.

A szakemberek szerint a nővérhiányon csak az segíthet, ha vonzóbbá teszik a szakmát, visszaállítják annak presztízsét, megfelelő szakképzést biztosítanak, és korai toborzást. Ez nem csak Győrben, hanem az egész ország probléma. Ha valaki el is végzi a magasabb szakápolói képzést, sem tudja gyakorolni a szakmát, hanem ugyanúgy ágytálaznia kell, mert nincs segédápoló, aki ezt megcsinálná.

Gondot jelent az is, hogy megszüntették a ápolói képzéseket a szakmunkásképzőkben, felsőfokú vagy OKJ képzésre pedig nagyon kevesen jelentkeznek. A győri egyetem nappali tagozatos, diplomás ápolói szakát huszonöt-harmincan kezdték el, a végzős létszám pedig kilenc-tíz maradt.

dr. Tamás László János főigazgató szerint havonta 2-3 fiatal ápoló mondd fel a kórházban. Helyettese, dr. Skaliczky Zoltán szerint a kórházban dolgozó nővéreknek a fele olyan, aki legalább 10 éve a szakmában dolgozik, a többiek cserélődnek, viszont sokan állnak közel a nyugdíjazáshoz.

Sok nővér inkább a magánszektorba megy át, vagy friss diplomásként rögtön ott kezdd, mert ott kisebb a terhelés és jobb a fizetés. Vannak, akik az országot vagy a pályát hagyják el a jobb munkakörülmények és a magasabb bér miatt.

kisalfold.hu

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk

Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között

A Legjobb Munkahelyek Program kutatás rávilágít, hogy mi szükséges az erős munkavállalói elkötelezettséghez. Teljes cikk

Általános heti munkaidő

A munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és... Teljes cikk