Megjelent: 2 éve

Összeköltöztetik a betegeket akkora a nővérhiány Győrben

Akár 50-60 főt azonnal feltudnának venni a győri Petz-kórházba, ahol már annyira kevés a nővér, hogy a négyágyas szobákból hatágyasba költöztetik a betegeket - írja a kisalfold.hu.

A győri kórházban egy új szárny használatbavétele miatt több olyan osztály is alakult, amely két-három folyosói szárnyon helyezkedik el. Így nem jut mindenhova ápoló, inkább áttolják a betegágyakat olyan kórtermekbe, ahol van nővér - írja a lap.

Most a két-, háromágyas kórtermekből három-, négyágyasak lettek. Több osztályon pedig a korábban négyágyasra csökkentett kórtermeket, hatágyassá bővítik.

Pedig nincs kevesebb nővér, mint az elmúlt években volt, csak átalakultak a feladataik. A Kisalföld szerint a 36 fekvőbetegosztály a komfortosítás és a szakmai elkülönítés után több mint 50 részlegen működik, ezen felül 56 szubintenzív ágy is van, ahová külön teamek kellettek. A sürgősségi (SBO) 60 szakdolgozót igényel.

A szakemberek szerint a nővérhiányon csak az segíthet, ha vonzóbbá teszik a szakmát, visszaállítják annak presztízsét, megfelelő szakképzést biztosítanak, és korai toborzást. Ez nem csak Győrben, hanem az egész ország probléma. Ha valaki el is végzi a magasabb szakápolói képzést, sem tudja gyakorolni a szakmát, hanem ugyanúgy ágytálaznia kell, mert nincs segédápoló, aki ezt megcsinálná.

Gondot jelent az is, hogy megszüntették a ápolói képzéseket a szakmunkásképzőkben, felsőfokú vagy OKJ képzésre pedig nagyon kevesen jelentkeznek. A győri egyetem nappali tagozatos, diplomás ápolói szakát huszonöt-harmincan kezdték el, a végzős létszám pedig kilenc-tíz maradt.

dr. Tamás László János főigazgató szerint havonta 2-3 fiatal ápoló mondd fel a kórházban. Helyettese, dr. Skaliczky Zoltán szerint a kórházban dolgozó nővéreknek a fele olyan, aki legalább 10 éve a szakmában dolgozik, a többiek cserélődnek, viszont sokan állnak közel a nyugdíjazáshoz.

Sok nővér inkább a magánszektorba megy át, vagy friss diplomásként rögtön ott kezdd, mert ott kisebb a terhelés és jobb a fizetés. Vannak, akik az országot vagy a pályát hagyják el a jobb munkakörülmények és a magasabb bér miatt.

kisalfold.hu

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkanélküliek száma 330 ezerre nőtt, felpörgött a bértámogatási program

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben. Március és április között 50 ezerrel... Teljes cikk

A Magyar Honvédség lesz a megoldás a munkanélküliségre?

Speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével segítené a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést a Magyar Honvédség... Teljes cikk

Drasztikusan csökkent az egészségügyi dolgozók jövedelme Magyarországon

Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést... Teljes cikk