Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 hónapja

Öt megyében hiányoznak a gyermekpszichiáterek

Jelenleg 17 ezer felnőttre jut egy pszichiáter állami intézményben. A gyermekekre specializálódott szakemberek azonban még kevesebben vannak.

Megvizsgálta a Mérce, hogy összesen hány pszichiáter dolgozik ma Magyarországon az állami intézményekben, és azt is megnézték, hogy a szakemberek száma hogyan oszlik el a különböző régiók között. Az eredményből kiderült, hogy összesen 403,75 pszichiáter dolgozik az országban, ami azt jelenti, hogy 17 ezer emberre jut egy szakember. Klinikai szakpszichológusból 251, pszichiátriai szakápolóból pedig 1180 van. A gyermek- és ifjúságpszichiátrián viszont még ennél is rosszabb a helyzet: velük 42,25 főállású szakorvos foglalkozik országszerte.

A Mérce szerint viszont sokkal nagyobb aggodalomra ad okot az, ahogy ez a 42 orvos eloszlik az országban. Gyermek- és ifjúságpszichiáterből Budapesten 16, négy megyében (Bács-Kiskun, Veszprém, Fejér és Győr-Moson-Sopron) 4, négy megyében (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Vas) 2, öt megyében (Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Komárom-Esztergom) mindössze 1 darab van.
Nógrád megyében viszont még ennyi sincs: itt összesen 0,25 szakorvos dolgozik. Ez úgy lehetséges, hogy néhány intézményben a szakorvosok főállásban, de részmunkaidőben dolgoznak. Mindebből az is következik, hogy ma Magyarországon van öt olyan megye - Baranya, Somogy, Hajdú-Bihar, Csongrád és Pest - ahol egyáltalán nincs állami intézményben dolgozó gyermekpszichiáter.

Az adatokat az LMP-s Ungár Péter kérte ki az ÁEEK-tól, miután meglehetősen hosszan próbálkozott azzal, hogy kiderítse, megyénként hány pszichiáter és szakápoló van az országban. Októberben Rétvári Bence, az Emmi államtitkára arra a kérdésre, hogy megyénként hány pszichiáter dolgozik állami alkalmazásban, csak az országos létszámot árulta el, megyékre bontásról szó sem esett.

merce.hu
Follow hrportal_hu on Twitter