kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Pesszimizmus uralkodik a magyar munkaerőpiacon

Pesszimizmus jellemzi a magyar munkaerőpiacot: 2013 utolsó negyedévében a munkaadók 11 százaléka tervez elbocsátást, míg 8 százalék számol munkaerő-felvétellel, 69 százalék pedig nem tervez létszámváltoztatást - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb, reprezentatív felméréséből, amelyet 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készítettek.

images

Az eredményeket ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón Kiss Judit, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Manpower munkaerő-piaci mutató értéke - amelyet a munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számolnak - a 2013 végéig terjedő időszakra a szezonálisan kiigazított adatok szerint mínusz 4 százalékon állt, 3 százalékponttal gyengült mind az előző negyedévhez, mind a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A felmérés szerint negyedéves összehasonlításban a munkaerő-felvételi hajlandóság 3 százalékponttal gyengült, míg éves összevetésben egy százalékpontos a javulás. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy megugrott - 12 százalékra nőtt - azoknak a vállalatoknak a részaránya, amelyek 3 hónapra előre sem tudják, hogyan alakul a létszámuk. Ez a mutató jellemzően 2-4 százalék körül szokott mozogni, az idei utolsó negyedévre vonatkozó adat ugyanakkor az előző negyedévhez képest egy, az előző év azonos időszakához képest pedig 8 százalékponttal emelkedett. Emiatt munkaerő-piaci szempontból olyan megoldásokra van szüksége ezeknek a cégeknek, amely rugalmasságot tesznek lehetővé számukra - vélekedett Kiss Judit.

Hozzátette: kevés olyan iparág van, amelyben hosszú távú üzleti tervet lehet készíteni, ezenkívül a cégek számos területen megkezdték a szervezetük, működésük, sok esetben pedig a teljes üzleti modelljük átalakítását. Amíg az új rendszerek nem állnak fel, a tervezés is nehezebb, különösen a humán erőforrás területén. Azoknak a cégeknek, amelyek sikeresen akarnak működni, új munkaerő-piaci modelleket kell alkalmazniuk, foglalkozniuk kell a munkatársak képzésével, és új szakemberforrások után kell nézniük" - mondta Kiss Judit a felmérést végző cég ügyvezetője.

Kilenc szektorból hétben a munkaadók az alkalmazottak számának csökkenésére számítanak az idei utolsó negyedévben. A legnagyobb arányban az építőipar és a vendéglátóipar területén terveznek elbocsátásokat a munkaadók. A mutató értéke ezekben a szektorokban a legalacsonyabb, -9, illetve -8 százalék. A köz- és szociális szférában ugyancsak gyengék a várakozások: a mutató értéke itt -7 százalék.

A közüzemi szolgáltatások területén ugyancsak elbocsátásokra lehet számítani, a mutató -6 százalékon áll. A munkaadók mindössze két szektorban számoltak be pozitív kilátásokról: a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén a legoptimistábbak a várakozások, a mutató értéke ebben a szektorban +7 százalék.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hatban jeleztek csökkenést. A legjelentősebb, 7 százalékpontos visszaesés a köz- és szociális szférában, valamint a vendéglátóiparban várható, és 6 százalékponttal gyengült a mutató értéke a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén. Eközben mindössze két szektorban várható erősödés, köztük a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati ágazatban, 5 százalékponttal.

Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból hatban gyengült a mutató értéke. Jelentős, 13 százalékpontos visszaesés volt a vendéglátóiparban. A köz- és szociális szféra mutatója 7, a gyártás, valamint a nagy-és kiskereskedelem mutatója pedig 5-5 százalékponttal csökkent. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva mindössze két ágazatban erősödött a mutató értéke: a legnagyobb, 6 százalékpontos javulást a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén várják a munkaadók.

A regionális adatok szerint nyolc régióból ötben a munkahelyek számának csökkenését várják a munkaadók 2013 negyedik negyedévében. Az Dél-Dunántúl munkaadói a legpesszimistábbak: itt a mutató értéke -12 százalék. Ugyancsak gyenge felvételi kedvet jelentettek Észak-Magyarországról, ahol a mutató -7 százalékon áll, valamint a Közép-Dunántúlról és a Dél-Alföldről, ahol a mutató értéke egyaránt -6 százalék. A munkát keresők mindössze két régióban számíthatnak bővülő lehetőségekre, a legnagyobb mértékű - plusz 8 százalékos - felvételi kedvet a Nyugat-Dunántúli munkaadók jelezték.

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból ötben romlottak a kilátások; a legnagyobb visszaesésről a Dél-Alföldi munkaadó számoltak be: itt 7 százalékpontot gyengült a mutató értéke. 4-4 százalékponttal romlottak a kilátások a Közép-Magyarországi és a Dél-Dunántúli régióban, míg az Észak-Alföldön 5, Budapesten 4 százalékponttal javultak a kilátások.

Az egy évvel korábbihoz képest öt régióban csökkent a mutató értéke, a legnagyobb mértékben - 11 százalékponttal - a Dél-Dunántúlon.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk