Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 6 éve

Programozás, most csak lányoknak!

Tornacipőben, sportosan, vagy csajosan öltözve üldögélnek tizenéves lányok a Nagytemplom utcai Google Grundon szerteszét. Mindegyiküknél okostelefon, fülükben fülhallgató, az ölükben pedig tabletek, amelyeken – miközben várakoznak a Skool programozó táborának aznapi kezdésére – a neten keresgélnek: képeket, zenéket, olvasnivalót. Ők azok, akik lehetőséget kaptak arra, hogy a kifejezetten lányok számára szervezett programozó táboron részt vegyenek. Teljesen hétköznapi tinilányok vesznek körül, a kiválasztásuk során nem történt tehetségmérés, nem kötötték matematikai vagy számítástechnikai ismeretekhez a részvételüket, és nem is csodabogarak ezek a gyerekek. Csak éppen gyorsabbak voltak, mint a többi jelentkező.


Helyük a Google GroundonNagyon sok iskolában, művelődési intézményben szerveznek nyári programozó táborokat a kamaszoknak, ez mégis más. Rögtön a helyszín is meghatározó, mivel az egyik legnépszerűbb magyar ifjúsági regény, a Pál utcai fiúk grundjáról elnevezett, Nagytemplom utcai telken található. A nyolcadik kerület közepén épült ez az oldott hangulatú szórakoztató-kulturális központ, a Grund, ahol az udvaron farakás-játszótér, a lombos fák alatt árnyas kerthelyiség, és a programnak helyt adó Google Ground hazai oktatási központ is található. Az alapító ebben az esetben is hozta a formáját, és ugyanazokkal a belsőépítészeti megoldásokkal rendezte be a helyiséget, amelyek a cégre egyébként is jellemzőek. Minden színes, tágas, a plafonról hinták lógnak, és egyszerű, de célszerű oktatóterekben lehet okosodni.

Három lánnyal és a szüleikkel ültünk le beszélgetni célokról, tervekről. Elek Dorka nyolcadikba megy, és őt az egyik ismerős számítástechnika tanár bátorította a jelentkezésre. Mivel ő korábban inkább a képzőművészeti pálya felé kacsingatott, ezért először kicsit idegenkedett a programozástól, de a tábort megelőző két műhelyfoglalkozás olyannyira meghozta a kedvét, hogy ma már a képzőművészetet a programozáson keresztül szeretné megismerni, és ehhez keresnek anyukájával együtt most egy megfelelő iskolát. „Úgy gondolom, hogy a számítástechnika fontos lesz a jövőben, és nem utolsósorban jól meg lehet ebből élni” – foglalta össze az elképzeléseit a kislány. A szokásos „elektronikai kütyüzést” születése óta folytatja, az ő iskolájában azonban nem volt komoly IT-oktatás, csak az elmúlt évben, és az is szinte csak a fiúknak, mivel Dorka elmondása szerint „a tanárunk úgy látta, hogy ők okosabbak” ebben a tárgyban. Az órákon a fiúkat tanították, a lányokat pedig a szociális médián való „szörfölgetésre” buzdították. Lesz majd meglepetés, mikor ősszel visszamegy az iskolába!

Bizony, sok mindenben ezek a lányok előrébb fognak tartani, mint akár az egész osztályuk – vélte Száday Bogi édesapja. Az informatika területén otthonosan mozgó Száday László szerint itt két hét alatt a szintén nyolcadikba menő Bogi olyan tudást szedett össze, amely magasan veri a korosztályos társakat. Bogi iskolájában az információs és kommunikációs (IKT) eszközöket napi szinten használják, de náluk sincs kifejezetten programozás-oktatás. Ő az édesapja tanácsára jelentkezett. Az apuka azt szerette volna, ha Bogi megismeri, hogy egy játékprogram megírása nem ördöngösség, akár ő is képes lehet rá, ha belát a kulisszák mögé.

A harmadik lány, Ahmad Zsófia egészen különleges helyzetben van, mesélte Symmons Johanna, Zsófi édesanyja. A kislány ugyanis New Yorkban él, és rokonlátogatóba jöttek Budapestre, ahol az időt hasznosan szerették volna eltölteni, ezért került Zsófi a Skool táborába. A bátyja az USA-ban éppen most végezte el az egyik játékprogram táborát, és a húga is innen kapott inspirációt. Nagyon tetszik neki a tábor, csak a magyar nyelvvel, pontosabban a beszéddel van egy kis gondja, de az instruktorok, tanárok sokat segítenek neki abban, hogy érthető legyen a számára is az anyag.

Hasonlóan fogalmazták meg a szülők, hogy ők mit is várnak ettől a tábortól. „Azt, hogy lássák a lányok, hogy ez a világ előttük is nyitott”- kezdte Johanna. Semelyikük nem gyakorol nyomást a gyerekére, inkább mindhárman azt szeretnék, ha a kislányok megismernének minél több területet, tágítanák a horizontjukat. Azt pedig, hogy kiből mi is lesz, az majd később az akaratuk, tehetségük határozza meg.


Nem a szakma bemutatása, hanem inspiráció zajlik!A tábor ötlete a Skool Alapítvány létrehozóitól származik. Az egyik társalapító, Koleszár Szilvi toborzás-kiválasztás területen dolgozik a LogMeIn-nél, az egyik vezető hazai tech cégnél. A HAESF Senior Fellow ösztöndíj segítségével 4 hónapot töltött az Egyesült Államokban, ahol betekintést nyert több külföldi szervezet és vállalkozás életébe, itt találkozott a kifejezetten lányoknak szóló képzési módszertannal is.

Ő maga is szenvedélyesen hisz abban, hogy a nőknek van helyük a technológia világában, és abban, hogy erre bátorítani, motiválni kell őket.

A másik társalapító, Major Zsófi éveket töltött Londonban, Budapesten és Barcelonában kommunikációs és PR területen. Magyarországi munkahelyén, egy nagy PR ügynökségnél az egyik legnagyobb ügyfele épp az NNG Kft. lett. Közös munkájuk során Zsófi első kézből tapasztalta az IT-szektor – ezen belül is a női – munkaerőhiány hatását. Innentől személyes ügyévé vált az, hogy ezen a területen Magyarországon változást érjenek el.

Meg kell említeni a műhelyfoglalkozások, illetve a tábor programjának összeállításában, és a tervezett tevékenységek végrehajtásában dolgozó szakértőket is. Az Óbudai Egyetem részéről dr. Felde Imre kutatási dékánhelyettes, a LogMeIn-től Boross Kamilla, a BCG-től Sóti Anett, illetve Guzsaly Péter vett részt a munkában.

„Lehet, hogy túl rózsaszínnek tűnik az a kép, amit a lányoknak vetítünk a mostani, tesztként kezelt projektünk kapcsán. Azonban ennek a programnak nem az a célja, hogy egy szakmát bemutassunk, hanem sokkal inkább motiválni szeretnénk a lányokat arra, hogy bátran nyúljanak ők is ezekhez az eszközökhöz, és a modern tudásukon keresztül lássanak bele egy nekik is való világba” – mondta Guzsaly Péter, mikor a tábort elindító gondolatról beszélt.

A tábor során minden délelőtt valamilyen szakmai foglalkozáson vettek részt a lányok, délben – ebédidőben – a támogató cégektől érkezett vendég, vagy éppen ők mentek vendégségbe. A lányok – a Dealogic Hungary, a Facebook, a GraviTalent, a LogMeIn R&D Centers, a Mimox, a Morgan Stanley, a Misys, az NNG, a Yahoo, a RoboPhone, az Ericsson Magyarország és a National Instruments életébe láthatott bele a két hét alatt.

Érdekes tapasztalat volt Guzsaly Péter számára az az alkalom, amikor az egyik nagy IT-cég – egyébként hölgy – vezetője megkérdezte a lányokat, ki a jó matekos, akkor szinte mindenki jelentkezett. Amikor viszont már azt kérdezte, hogy vajon ki érzi úgy, hogy jobb matekos, mint az osztályába járó fiúk, akkor senki nem tette fel a kezét. „A speciális tananyag is éppen ezért lett ebben a metodikában kialakítva. Azt láttuk, hogy a lányok most olyan életkorban vannak, és akkora a társadalmi nyomás rajtuk, hogy nagyon elbizonytalanítja őket a fiúk jelenléte. Ezért egy fiú se vett részt ezeken az alkalmakon, és ezt a „tisztán” lány vonalat a későbbiekben is meg fogjuk őrizni. A lányok oldaláról is pozitív visszajelzéseket kaptunk ebben a tekintetben” – indokolta meg a szakember azt, miért kifejezetten lányok számára szervezték a programot.

A Skoolnak egyébként célja az, hogy kitágítsa a határokat. Nagyon sok az érdeklődő a fiatalabb és az idősebb gyerekek, fiatalok köréből, illetve az alapítók el szeretnének indítani fiúknak is képzéseket, hiszen hatalmas az érdeklődés. Szintén tervbe vették azt is, hogy kiterjesztik a programot vidékre is, hogy ne csak a budapesti gyerekeknek jusson ebből a lehetőségből. Érdekes volt az a tapasztalat, hogy az egynapos workshopokra több száz kilométert is szívesen megtettek a résztvevők.


Ma már inkább a technikához való hozzáállás teremt különbségetA projekthez az egyik elsőként csatlakozó vállalat az előbb említett NNG Kft. volt. A cég HR-igazgatója, Magyari Andrea a HR Portalnak arról beszélt, miért tartották fontosnak azt, hogy a lányok IT-oktatása mellé álljanak.

„Az egyik főbb hatás, amit várunk, hogy a programozói szakma sztereotípiái halványuljanak, és a lányok is bátrabban forduljanak az informatika felé. Fontos, hogy ők is lássák, van szerepük a technológia világában, és érvényesülhetnek egy olyan munkahelyen is, ahol jelenleg a munkavállalók többsége férfi” – kezdi a HR-vezető.

Amit a cég kifejezetten hangsúlyosnak tart, az a korai edukáció fontossága, és a tudatosítás szerepe. „Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy már ilyen korán elkezdhetnek ismerkedni az informatika világával és a pályaválasztással, hiszen egy ilyen program rengeteget segíthet a lányoknak abban, hogy felkeltse az érdeklődésüket, és határozottabban alakítsák jövőjüket” – véli a HR-szakember. Mivel a technológia már könnyen hozzáférhető mindenki számára, és ezeket az eszközöket „ugyanannyit és ugyanolyan ügyesen használják a fiúk és a lányok, inkább a hozzáállás az eszközökhöz és a lehetőségekhez az, ami különbséget teremt” – mondja Magyari Andrea. A hozzáállás azonban most még gátat szab. Ennek az áttörése válik egyre fontosabbá.


A jövő munkavállalóit már most érdemes keresni!A lányok technológiai oktatása az NNG számára jövendő munkaadóként is fontos. Magyari Andrea szerint sajnos „jól tartják magukat azok a sztereotípiák a közvéleményben, mely szerint a programozás, és az ehhez kapcsolódó területek inkább >>fiús<< szakmák”. Ugyanakkor rengeteg kutatás – és saját tapasztalataik is – azt mutatják, hogy a vegyes csapatok tudnak igazán jól működni, mivel a női kollégák egy másfajta megközelítést, problémamegoldást vonnak be a folyamatba, mely remekül egészíti ki a férfias logikát. Az NNG-nél pedig úgy látják, hogy számos olyan technológiai munkakör van a szűken értelmezett fejlesztői, programozói feladatok mellett, ahol a folyamatok és a rendszerek magabiztos ismerete mellett szükség van – a nőkre általában jellemző – jó kommunikációs készségre, a részletekre is kiterjedő figyelemre. Ezek a területek például a projektmenedzsment, a tesztelés, a minőségbiztosítás feladatai kapcsán nélkülözhetetlenek.

Végezetül, a HR-vezető azt is elmondta, hogy ők igazán azt tartják a Skool programja kapcsán fontosnak, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok legyenek tudatában, milyen színes feladatköröket tartogat az informatika, és bátran válasszanak is ezek közül.

A képek forrása a Skool Facebook oldala.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százezren szerezhetnek alapismereteket a mesterséges intelligenciáról

December elsején kezdetét veszi az MI Kihívás, amelynek célja a mesterséges intelligencia széles körű társadalmi megismertetése - jelentette be... Teljes cikk

Öt központban lehet online nyelvvizsgázni

Öt vizsgaközpont kapta meg az akkreditációt az online formában, személyes érintkezés nélkül szervezhető nyelvvizsgáztatáshoz - közölte az... Teljes cikk

Máskor és máshogy, de megtartják az Educatio szakkiállítást

Új helyszínen és más időpontban tartják meg a továbbtanulók nagyrendezvényét, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amelyet így... Teljes cikk