Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Sérti az uniós jogot a magyar cafeteria szabályozás

images

images

A főtanácsnok állásfoglalása szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak az Erzsébet-utalvány kibocsátására vonatkozó monopóliuma ellentétben áll a letelepedés és szolgáltatásnyújtás alapszabadságával.

Yves Bot úgy látja, hogy a vállalkozások letelepedési szabadságát jogellenesen korlátozza az a magyar jogszabály, amelynek értelmében a külföldi vállalkozások fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát. A francia jogász szerint az is sérti az uniós jogot, hogy csak részvénytársaságok vagy kft.-k végezhetnek ilyen tevékenységet, mert a tagállamok nem írhatják elő, hogy a szolgáltató milyen formában működjön.

Bot úgy véli, hogy az is ellentétes az uniós szabályokkal, hogy SZÉP-kártyát csak azok bocsáthatnak ki, akiknek minden nagyvárosban van ügyfélszolgálati irodájuk.

A főtanácsnoki indítvány még nem ítélet, és nem is kötelezi a bírákat döntésük későbbi meghozatalakor. Ugyanakkor a Bruxinfo szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a bíróság 80 százalékban követni szokta a főtanácsnok érvelését.

Az Európai Bíróság döntése későbbre várható. Az Unió már korábban kötelezettségszegési eljárást indított az ügyben Magyarországgal szemben.

MTI/Bruxinfo
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár