Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Sok a hiteltelen karrier-tanácsadó

Egy karrier-tanácsadó minimum negyvenéves és komplex HR tapasztalattal rendelkezik. E kritériumoknak viszont nem felelnek meg a különböző karrier-irodák fiatal munkatársai, ahogy a munkaügyi központokban dolgozó emberek sem - tisztelet a kivételnek.

Divat ma karrier-tanácsadónak lenni? Nem tudni pontosan, ugyanis a szakemberek véleménye eltér a fogalmát illetően, így a számuk is aszerint ingadozik, kiket sorolunk ide. Egyesek szerint ide tartozik a fejvadásztól a life- vagy karrier-coach-on keresztül az outplacement-tanácsadóig mindenki. A lényeg azonban nem változik: tanácsot adni valakinek, ami a karrierrel és az életpályával kapcsolatos. Annyi mindenesetre megállapítható, egyre több fiatalt látni ebben a szerepkörben. De ki az, aki valóban hiteles? - tettük fel a kérdést a szakembereknek, akik különböző módon, néven, de ezt a szakmát űzik.


Egy kis történelem



A karrier-tanácsadás létrejötte a fejvadászathoz köthető, amely Magyarországon a rendszerváltás követően jelent meg, ekkor jöttek létre az első erre szakosodott cégek - meséli Dr. Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezető partnere, karrier-tanácsadó, business coach. A kilencvenes évek végén pedig megalakult az első outplacement-tanácsadással foglalkozó cég, ennek lett az egyik lába a karrier-tanácsadás/coaching, amely során találkoznak a szervezeti és az egyéni célok. A coaching a kilencvenes évek második felében tört be a magyar piacra - mondja a DBM ügyvezetője.


Karrier-tanácsadó vagy karrier-coach - nem mindegy?



Joó Zsuzsanna, a diplomások karrier-tanácsadója, a Karrieriskola Kft. vezetője úgy véli, a szó szoros értelmében vett karrier-tanácsadók kevesen vannak a piacon, ő tíz ismert szakemberről tud. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy ezen a szakmán a klasszikus karrier-tanácsadást érti. Ráadásul a "tanácsadás" nem szakma - véli Joó Zsuzsanna -, bárki az lehet, aki azt tartja magáról - és akiről az ügyfelek ezt el is hiszik. Joó nem sorolja ide a vállalatok által nyújtott különböző szolgáltatásokat. Juhos Andrea szerint viszont ide tartozik a fejvadászat, az outplacement szolgáltatás, HR-tanácsadás, valamint a karrier-coaching is.

Érzékelhető tehát némi fogalomelmosódás, hiszen ahány szakember, annyi "munkaköri leírás." - A karrier-tanácsadó az a személy - magyarázza Juhos Andrea-, aki segít az embereknek megtalálni a céljukat, akármilyen élethelyzetről is legyen szó. A fejvadász pedig az a szakember, aki jó állásajánlattal "bombázza" az embereket, segít továbblépni, biztosítja az illető karrierfejlődését. Kiemelte, az outplacement-szolgáltatás valójában egy komplex karrier-tanácsadás, válságmenedzselés csoportosan leépített embereknek. A karrier-coachingnak sok célja lehet, például egy vezető munkaköréhez szükséges kompetenciák feltárása. - Egyre több coach-képzés van, de karrier-coachingra már kevesen fókuszálnak hazánkban, pedig az Egyesült Államokban ez bejáratott szegmense a piacnak - árulta el portálunknak Juhos. A szakember szerint tehát ezen szakmák mind a karrier-tanácsadás válfajai.

- Sok munkaerő-közvetítő, toborzó cég vette fel az outplacement-szolgáltatást repertoárjába a válság következtében kialakult elbocsátási hullámra reagálva, de vannak kifejezetten erre szakosodott cégek, magyarázza Juhos Andrea, aki szerint száz releváns karrier-tanácsadással foglalkozó cégről lehet beszélni, emellett természetesen sokan vannak, akik vállalkozás keretében űzik ezt a szakmát. A szakember úgy véli, aki nem jó coach, tréner, nem "élte túl" a válságot, a tisztulási folyamat szerinte befejeződött. Másképp számol Tóth Éva Mária, a Jobline karrier-tanácsadója, humánmenedzsment szakértő. Becslése szerint két-három ezren is lehetnek a munkaerőpiacon, akik hivatásszerűen foglalkoznak karrier-tanácsadással. Ennek az a hátránya, hogy a sokfajta megközelítés elbizonytalanítja az álláskeresőket.


Sok HR-es áll karrier-tanácsadónak



Tóth Éva Mária ezt a hullámot nem nevezné divatnak, az viszont biztos, hogy megszaporodott a karrier-tanácsadók száma. A szakember úgy látja, a többség ezt a szakmát résztevékenységként végzi - profi HR-es, vezetői - munkája mellett. A HR-esek többsége úgy kezd karrier-tanácsadással foglalkozni, hogy a toborzás-kiválasztás során gyakran érzi, mennyire ráférne az álláskeresőkre a szakmai segítség.

- Rosszul adják elő magukat a pályázók, főleg a frissdiplomások. A gyenge önértékelés, a tapasztalatlanság frusztrációhoz vezet, ami esetlen fellépést, gyenge, szakszerűtlen pályázati anyagokat eredményez. A betanult szövegekkel ugyanis pont az ellenkező hatást érik el a jelöltek: nem lesznek hitelesek, de a figyelmet sem tudják magukra felhívni, a sablonok ugyanis elfedik a valós személyiséget, a kompetenciákat, az értékeket. Ilyenkor érzi a késztetést a HR-es, hogy átüljön az asztal túloldalára segíteni - vezeti le a karrier-tanácsadáshoz vezető tipikus utat Tóth Éva Mária. A HR szakember tehát egyetért Juhos Andreával abban, hogy a karrier-tervezés fontos vonulata a komplex szolgáltatáson alapuló HR-nek.


Néha vak vezet világtalant



Tóth Éva Mária szerint is sokan űzik ezt a tevékenységet. Például a felsőfokú intézmények karrier-irodáinak fiatal munkatársai, akik nem vagy csak alig mérették meg magukat a munkaerőpiacon, de bátran adnak tippeket fiatal társaiknak. Ahogy az állami szférában, munkaügyi központokban, álláskereső klubokban, nonprofit szervezeteknél dolgozó embereknek - tisztelet a kivételnek - sincs meg a megfelelő gyakorlata. Aki soha nem dolgozott a privát szférában, nem vett részt komplex kiválasztási, teljesítményértékelésekben inkább csak elméletből, másodkézből sejti, hogy aktuálisan mit értékelnek, várnak el a piac szereplői - fejtegeti a HR szakember.

De ide sorolhatók a frissen végzett coach-növendékek is, akik tapasztalat hányában aligha tudnak ezen a piacon érvényesülni. Hiszen a sport világában sem lesz valakiből egyből edző - hoz példát a való életből Tóth Éva Mária, aki szerint saját "játékos-élmény", tapasztalat nélkül sem tréner, sem coach, sem tanácsadó nem lehet senkiből.


Mitől lesz valaki hiteles tanácsadó?



- Ezt a szakmát nem lehet negyven éves kor alatt űzni - emeli ki Juhos Andrea, amivel a szakemberek egyetértenek. Elsődleges tehát egy bizonyos munka- és élettapasztalat. A korral ugyanis az érzelmi intelligencia (EQ) fejlődik, ami alapeleme ennek a feladatkörnek. - Tanácsot csak egy sokat tapasztalt, sok mindent megélt szakember tud adni, húzza alá Juhos. - Tóth Éva Mária szerint fontos az érettség, és nem utolsó sorban az emberismeret.


Nem a végzettség a meghatározó



Juhos szerint is fontosabb a végzettségnél a megfelelő kompetenciák megléte. A coachingnál a nyitottság, a valódi érdeklődés, az önismeret, az értő hallgatás képessége és az empátia számít. Lényeges továbbá a megfelelő kapcsolati rendszer, valamint az, hogy a gyárigazgató mellett a munkással is szót tudjon érteni az illető - sorolja a kritériumokat a DBM Hungary ügyvezető partnere. Ugyanakkor az értékítélet-mentes kérdezés is elengedhetetlen.


Komplex HR tapasztalat szükséges



Tóth Éva Mária és Juhos Andrea a széleskörű munkatapasztalatot emelte ki: tehát dolgozzon a szakmájában, bármi is az, (műszaki, pedagógiai, jogi, marketing) tapasztalja meg a munkát operációs szinten. - Egyetlen betöltött munkakör, pozíció ritkán elég a tanácsadói munkához, nyomatékosítja Tóth. - Ha valaki egy munkahelyen dolgozott, akkor is több munkakörben méresse meg magát, éljen át szervezeti változásokat, tartsa a kapcsolatot a partnerekkel, "kóstoljon" bele minél több feladatkörbe - javasolja a HR-es.

A karrier-tanácsadó úgy véli, hogy a munkaerő-közvetítő, kölcsönző, fejvadász cégeknél dolgozók kiváló tapasztalatra tehetnek szert, amely nagyon hasznos ennél a szakmánál. - Ebben a munkakörben minimum 4-6 év szakmai tapasztalat szükséges. Jó, ha minél több toborzás-kiválasztásban, teljesítmény-értékelésben vett részt az illető, vagyis komplex HR tapasztalata van. Tóth a hivatástudatot emelte még ki, hiszen ennél a munkánál elengedhetetlen, hogy ne legyen közömbös az illető a világ dolgai iránt, legyen küldetéstudata a karrier-tanácsadónak.

A végzettség Tóth Éva Mária szerint sem releváns, a tudás, a tapasztalat, a szakmai kompetencia tehát egy kompetencia-együttes, ez az, ami számít. Nagy előny, ha valaki HR vezetőként, HR generalistaként sok mindent megtapasztalt a másik oldalon, rengeteget interjúztatott, értékelt teljesítményt, vezetett exit-interjút. Joó Zsuzsanna szerint azonban nem árt, ha humán diplomája van egy szakmabelinek.


Munkanélküliből tanácsadó: jó-e?



Tóh Éva Mária úgy véli: sokan adják a fejüket karrier-tanácsadásra egy krízis, vagy éppen az állásuk elvesztése után. - Ha nem tudják megoldani saját életüket, majd másét megfogják? - teszi fel az igen időszerű kérdést a HR szakember, aki szerint többek között ezért van annyi kényszervállalkozás. A Karrier-Iskola ügyvezetője ugyanakkor úgy véli, igenis előny, ha valaki átélte mindazt, amiben épp tanácsot ad, ettől lesz ugyanis hiteles a másik szemében.


Itt az újabb szakma: Karrier-fitness



Karrier-tanácsadó, karrier-coach, outplacement-tanácsadó után itt egy újabb "szakma", amit úgy hívnak: karrier-fitness. - Sport és álláskeresési tanácsadás? Miért ne? Rossz nem lehet - fogalmazhatjuk meg az általunk megkérdezett három tanácsadó véleményét az Egyesült Államokból elindult új trendről. A kezdeményezést egy amerikai coach indította útjára és a lényege, hogy az erre szakosodott trénerek nemcsak edzést vezetnek, hanem álláskeresési tanácsokat is adnak.


Minden mindennel összefügg



A szakemberek egyetértenek abban, hogy valóban javítja a rendszeres sport az álláshoz jutás esélyét. Rendkívül fontos szerepet tölt be az életünkben, és így a karrierünkben is a testi-lelki egyensúly, a sport tehát jó irány. Tóth Éva Mária szerint több olyan komplex szolgáltatás létezik már, amelyekben kifejezetten van fantázia, ahogyan ebben is. Juhos Andrea is támogatja ezt a kezdeményezést, hiszen az ő életében is nagy szerepet tölt be a mozgás, de nem hiszi, hogy a karrier-fitness meghonosodna hazánkban.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk