Szilágyi Katalin
Megjelent: 12 éve

Sokszínű munkahelyeket díjaztak

A munkahelyi esélyegyenlőségi politika többszörösen értékteremtő, hiszen amellett, hogy szolidárisak vagyunk a hátrányos helyzetű dolgozókkal, a vállalat működését is hatékonyabbá tudjuk tenni általa, vagyis üzleti, gazdasági előnyeink is származnak belőle - fogalmazott Kulinyi Márton, a Fővárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat ügyvezetője az Új Munkahelyek, egyenlőbb esélyek című konferencián csütörtökön.

A szakember szerint a figyelmesség, a hátrányok kompenzálása a legjobb jutalom, amit a munkáltató adhat és még - mint fogalmazott - adómentes is. Miközben az esélyegyenlőségi politika csökkenti a teljesítményt, koncentrációt akadályozó tényezőket, növeli a motivációt és a kreativitást, általa javul a munkahelyi légkör, a munkatársak szívesebben "hoznak ki magukból" többet, összetartóbbak lesznek. A tehetséges munkaerőt könnyebb lesz megtartani, és a viták is megoldhatóak lesznek házon belül, ezáltal pedig elkerülhetőek a munkaügyi perek - hívta fel a figyelmet előadásában Kulinyi Márton, kiemelve, hogy a befogadó politikát elkötelezett vezető, hozzáértő, felelős munkatárs, jól egyeztetett, rögzített eljárások, valamint kitűzött célok nélkül nem lehet megvalósítani.

Sokszínű munkahely az XIII. kerületi Önkormányzat és az IBM

A Fővárosi Esélyegyenlőségi Módszertani Iroda idén is meghirdette a Befogadó Munkahely díjat, amelyet a költségvetési és nonprofit szervezetek kategóriában a XIII. kerületi Önkormányzat, for-profit kategóriában pedig az IBM Magyarország nyert, de kiemelték a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. befogadó tevékenységét is.

A befogadó szemléletmód a XIII. kerületi Önkormányzat egészére jellemző, az értékelő bizottság szerint esélyegyenlőségi terve jól strukturált, sok elemet tartalmaz, jól kidolgozott monitoring és helyzetfelmérés jellemző a szervezetre. Az önkormányzatnál a pályakezdőket, gyesről visszatérőket mentorok segítik, a 40 év feletti munkavállalókat egészséges életmódra ösztönzik, a munkatársak akadálymentes, ergonómiai környezetben dolgozhatnak és számukra folyamatosan szűrővizsgálatokat biztosítanak. A bérezési politikában megjelent a teljesítményértékelési rendszer, emellett széleskörű juttatásokat biztosítanak. Az elbocsátott dolgozók számára pedig outplacement programot vezettek be.

Az IBM-nek számos olyan tevékenysége van, amely az egyenlő bánásmód, esélyegyenlőség elvének betartását célozza. Női munkacsoportja a cég vezetése számára kezdeményez programokat: a munka és a magánélet egyensúlyát támogatja a részmunkaidő, az otthoni munkavégzés, a rugalmas munkaidő. A vállalat aktívan együttműködik a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével, a Motiváció Alapítvánnyal és alapító tagja volt a Business & Disability - A European Network önkéntes vállalati szövetségnek, amelynek célja a fogyatékkal élők integrációjának elősegítése a társadalom minden területén. Az IBM a roma tehetséggondozó program, a Romaster kidolgozásának segítője és első támogatója.

A Magyar Postánál összetartozik az esélyegyenlőség és a CSR

Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. általános vezérigazgató helyettese úgy véli, kultúra kérdése az esélyegyenlőség. Mint mondta, a munkáltatói brand alapvetően befolyásolja, hogy ki az a munkavállaló, akit meg tudnak nyerni és meg tudnak tartani. Véleménye szerint az esélyegyenlőség kérdése szorosan összefügg a vállalat társadalmi felelősségvállalásával. A Magyar Postánál - amely idén a legjobb esélyegyenlőségi terv díjazottja - az egyenlő bánásmód követelménye beépült a HR folyamatokba. Az esélyegyenlőségi tervet a munkáltató és a szakszervezetek delegáltjaiból álló koordinációs bizottság alakította ki, miután megnevezték a hátrányos csoportokat, és felmérést készítettek arról, hogyan tudják azonos feltételekkel foglalkoztatni őket. Szűts Ildikó ismertetése szerint a program megakadályozza a hátrányos megkülönböztetést, a munkaerő felvétel során például az álláshirdetésekben nem szerepel a kiválasztási szempontok között a korhatár, a nem, nemzetségi hovatartozás, egészségügyi, családi állapot. A bérezés, juttatás területén az egyéni képességek, teljesítmény, szaktudás számít, a munkaidő kialakításánál pedig figyelembe veszik a munkavállalók családi és munkahelyi kötelezettségeinek összehangolását, a kisgyermeket nevelőknek biztosítják a rugalmas munkaidőt és valamennyi dolgozónak prevenciós szűrővizsgálatot szerveznek. A Magyar Posta társadalmi felelősség vállalási programja keretében mobil nőgyógyászati szűrőállomást működtet, amelyet a kistelepüléseken élő postai női dolgozók illetve helyi lakosok vehetnek igénybe, emellett a cég a mellrák elleni küzdelemben is aktívan részt vesz.

Free job és outplacement program a Magyar Telekomnál

A Magyar Telekomnál, a Befogadó Munkahely pályázat tavalyi nyertesénél, rendszeresen ellenőrzik, hogy betartják-e az esélyegyenlőségi intézkedéseket - avatott be a cég gyakorlatába Tölösi Krisztina, HR vezető. A vállalatnál esélyegyenlőségi team működik, amelyben a HR munkatársak mellett jogi, kommunikációs és CSR munkatársak is dolgoznak. A cég női munkatársainak 20 százaléka, a férfiaknak pedig 10 százaléka dolgozik atipikus foglalkoztatási formában. A Magyar Telekom bérezési rendszerére jellemző, hogy a munkakörökhöz tarifa-sávokat alakítottak ki, a dolgozóknak többféle szociális juttatást adnak, munkavédelmi és munkaegészségi képzéseket biztosítanak, gyakornoki programot működtetnek.

Mivel a cégnél jelentős létszámleépítések folynak - november elején jelentették be, hogy a cégcsoport 2008 végéig 15 százalékkal csökkenti a létszámot az idei júniusi mintegy 12 300-hoz képest -, a free job programmal a belső munkatársakat szeretnék előnybe hozni egy pozíció megüresedése esetén, de outplacement programot (munkajogi tanácsadás, tréningek, aktív álláskeresésben segítség, pszichológiai tanácsadás) is indítottak - mondta Tölösi Krisztina, aki szerint ennek sikerességét jelzi, hogy a programban résztvevők 50 százalékának sikerült ismét munkába állnia. A Magyar Telekom odafigyel női alkalmazottaira is, a gyesről visszatérőknek re-orientációs programot működtetnek, lehetőség van arra is, hogy havonta egyszer pszichológussal, szociológussal beszélgessenek a munkatársak, ha életvezetési vagy egyéb problémákkal küzdenek. Emellett kismama és nyugdíjas találkozókat, családi napokat is szerveznek.

Szigorodnak az uniós pályázati feltételek

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és a Közép-magyarországi Régió Operatív programjában is megjelenik, hogy a pályázatok készítésekor elengedhetetlen lesz az esélyegyenlőség szempontjainak megjelentetése. Nem nyerhet olyan pályázó támogatást, aki nem tesz lépéseket a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatása érdekében - ismertette a konferencián Hárs Vera, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezető főtanácsosa. Mint mondta, az uniós pályázatokhoz 2008 januárjától új esélyegyenlőségi útmutatót kell használni. Ebben sok ma még választható tevékenység jogosultsági szempontként fog megjelenni, ezt nyilatkozatokkal kell majd alátámasztani. A tervek szerint magasabb lesz a bekerülési küszöb is, és a pályázók szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak, vagyis, ha a pályázatban leírtak közül valami nem valósult meg, az a támogatási szerződés felbontását vonhatja maga után. Az esélyegyenlőségi útmutató, amely valamennyi operatív program, pályázati program része, hat kötelező területet foglal magában, amelyek a következők: családbarát munkahelyi körülmények megteremtése, erősítése, nemek közötti egyenlőség erősítése, akadálymentesítés előrehaladása, fogyatékos személyek életminőségének és munkahelyi körülményeinek javítása, roma emberek életminőségének és munkaerő-piaci esélyeinek javítása, más hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci és társadalmi esélyeinek javítása.

Szilágyi Katalin, HR Portal
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus: különleges munkaerő-piaci kutatás készül

Tíz magyarországi és egy határon túli egyetem kutatóinak összefogásával készül nagyszabású kutatás a koronavírus munkaerő piacra gyakorolt hatásairól. Teljes cikk

„A belső ügyfelek ugyanolyan fontosak, mint a külsők” - szervezetfejlesztés az Uniqánál

Az elmúlt három évben az Uniqa magyarországi vállalata jelentős struktúraváltáson ment át, a szervezeti kultúraváltás pedig jelenleg is zajlik.... Teljes cikk

Merre tovább a home office mézeshetei után?

Álljunk meg 10 percre és gondoljuk végig, hol vannak most a csapatok és mit tehetnek a vezetők? Milyen veszély vár rájuk és hogyan adhatnak, kaphatnak... Teljes cikk