Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Start Extra: 800 ezer forintot takaríthat meg a munkáltató

Több mint 800 ezer forintot takaríthat meg a munkáltató, ha Start Extra kártyával rendelkező munkavállalót alkalmaz két éven keresztül legalább a minimálbér kétszeresét jelentő munkabérrel - derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján közölt tájékoztatóból.

Az ilyen mértékű megtakarítást munkavállalónként akkor érheti el a munkáltató, ha ötven év feletti, vagy legfeljebb alapfokú végzettségű tartósan álláskereső személyt vesz fel. A tartósan álláskereső kategória annyit jelent, hogy a kártya igénylése előtti 16 hónapból legalább 12 hónapig volt az illető személy regisztrált álláskereső. Ezek az álláskeresők válthatják ki az APEH-nél a Start Extra kártyát.

A megtakarítás abból adódik, hogy a munkáltatónak a kártya érvényességének első évében nem kell a most 1.950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást, 3 százalékos munkáltatói és 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizetni, a második évben pedig mindezek helyett csak 15 százaléknyi járulékot fizet. A kártya két éves érvényessége alatt nem csak egy, hanem több munkáltatónál is vállalhat munkát a kártyatulajdonos.

Start Plusz: 400 ezer forint megtakarítás

A másik kártyatípus a Start Plusz. Az ilyen kártyával rendelkező foglalkoztatásakor 424 ezer forintos megtakarítás érhető el két év alatt, szintén a minimálbér kétszeresét jelentő keresetnél. A megtakarítás azért kevesebb, mert e kedvezményezettek után az első évben is kell járulékot fizetni, összes kötelezettségként 15 százalékot, a második évben pedig 25 százalékot. Ezt a kártyát azok válthatják ki akik tartósan álláskeresők, vagy gyes, gyed, gyet illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül vállalnak munkát. Erre a kártyára jogosultak azok is akik gyermekük egy éves kora után a gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni.

E két új kártyatípusnál minden kedvezményezett a minimálbér kétszereséig veheti igénybe a kedvezményt. A két új típust július elsejétől lehet kiváltani, de a Start alaptípust már 2005-től. Ezt az alaptípust a pályakezdő fiatalok válthatják ki. Ez is két éves időszakra szóló kedvezmény, azzal, hogy a pályakezdő 25 éves koráig, felsőfokú végzettség esetén 30 éves koráig használhatja a kártyát. A kedvezmény ugyanaz, mint a Start Plusznál, azaz az első évben összes kötelezettségként 15, a második évben 25 százalékos járulékot kell fizetni. A Start kártya tulajdonosát foglalkoztató munkáltató viszont csak felsőfokú végzettség esetén veheti igénybe a kedvezményt a minimálbér kétszereséig, alap- és középfokú végzettségűeknél a minimálbér másfélszereséig jár a kedvezmény.

Amennyiben a minimálbér másfélszereséig veheti csak igénybe a munkáltató a kedvezményt, akkor két év alatt 329 ezer forintos megtakarítást érhet el. Ezt a kártyát már 55 ezer fiatal váltotta ki. A Start kedvezmény miatti kisebb járulékbevételt eddig a Munkaerőpiaci Alap egyenlítette ki a társadalombiztosításnak, az új kártyatípusok finanszírozásában már részt vesz az Európai Szociális Alap is. A tervek szerint 2010-ig 43 milliárd forintot fordítanak magyarországi forrással kiegészítve erre a célra.  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter