Megjelent: 4 éve

Szomszédok néven alakul meg az első nyugdíjas-szövetkezet

Azok a nyugdíjasok, akik dolgozni szeretnének, akár már júliusban megtehetik, hiszen a napokban megalakulhat az első nyugdíjas-szövetkezet, a Szomszédok - nyilatkozta Fiák István a DiákÉsz elnöke, a Magyar Időknek.

images

images

Ahogy arról már mi is beszámoltunk július 1-jétől létesülhetnek nyugdíjas-szövetkezete, a dolgozni akaró idősek továbbfoglalkoztatására. A Szomszédok elnevezésű szövetkezet cégbejegyzése már folyamatban van, várhatóan jövőhétre lezárul a procedúra. Ezután meg is kezdi a működését a Közép-Magyarország, a Dél-Dunántúl, az Észak-Dunántúl és az Alföld régióban, ezzel elérve az országos lefedettséget - mondta Fiák a Magyar Időknek.

A megbízók részéről ­óriási az érdeklődés, egyrészt, mert a diákmunkások többsége csak szeptemberig, a tanév kezdetéig vállal munkát, másrészt, mert minden ágazatban van igény a tapasztalt munkaerő iránt. A Diákész vezetője kiemelte: azoknak, akik 40 éves munkaviszony után mentek nyugdíjba, de még nem töltötték be a 65. életévüket, szinte a szövetkezeti forma az egyetlen lehetőség, hogy újra munkába állhassanak.

Fiák szerint a nyugdíjasok szaktudásuk, tapasztalatuk révén sok munkakörben akár a fiatalok betanítását is vállalhatják, ráadásul több foglalkoztató jelezte számukra, hogy a rugalmasabb foglalkoztatási forma segítségével szívesen visszavenné korábbi alkalmazottját.

A lap úgy tudja várhatóan szeptemberben megalakul a nyugdíjas-szövetkezetben dolgozók érdekképviselete is annak érdekében, hogy ne a diákszövetkezetek szövetsége koor­dinálja a munkát. Az érdekképviselet vezetője várhatóan az MSZP-s képviselő, Karácsony Mihály lesz, aki korábban már foglalkozott szövetkezeti ügyekkel.

2017 szeptemberétől országjáró körúton mutatják be a szövetkezeti ­modell előnyeit, emellett mentorprogramokat is szerveznek az újabb szövetkezetek megalakulásának elősegítésére. A nyugdíjasok ilyen formájú foglalkoztatását támogatja a két legnagyobb nyugdíjasszervezet is, amelyek összesen mintegy 170 ezer tagot tömörítenek.

Magyar Idők  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter