Szerző: Berta László
Megjelent: 5 éve

Sztár értékesítő nők egy férfias szervezetben

Az X generáció átörökítendő értékeiről, a nők sikeréről egy férfias szervezetben és a toborzás szépségeiről beszélgettünk Horváth Gáborral, a Würth Szereléstechnika Kft. HR vezetőjével.

images

Egy sok üzletkötővel dolgozó cég HR-ese milyen problémákkal találkozik toborzáskor?

A jutalékért kapott bér sosem népszerű. A válság alatt inkább a fixre mennek, mert úgy gondolták, kiszámíthatatlan, hogy be tudják-e hozni a jutalékos célt, konjunktúrában pedig miért mennének jutalékért, amikor van pénz?

Sales-eseket toborozni ekkora feladat?



Nagyon nehéz. Elég csak abba belegondolni, hogy a legnagyobb álláskereső oldalon a cégek által legkeresettebb munkakörök között folyamatosan 3., 4. helyezett a sales-es, miközben kevés a pályázó, mert ez egy kifejezetten nehéz szakma, ezért nem népszerű a munkavállalók körében. Ráadásul a direkt értékesítés nehéz feladat, de szerencsénkre világszere több, mint 70, Magyarországon 30 éve jelen vagyunk, és aki bekapcsolódik a rendszerünkbe, annak nem lesz gondja a jutalékkal.

Most jobb a hangulat a cégnél, hogy megy a gazdaságnak?



Igen, most jobbak az anyagi lehetőségeink, például a béren kívüli juttatások terén is többet tudunk nyújtani. Élni szeretnénk a lehetőséggel, hogy vonzóbbá tegyük magunkat, ezért kidolgoztunk egy másfél éves employer branding tervet. Szerintem jó cég vagyunk, csak eddig nem adtunk elég hangot ennek.

Mekkora egy reális bér?



Azt szoktuk mondani, hogy a határ nem a csillagos ég. Aki ezt mondja, nem mond igazat. A 190 fős értékesítői derékhad nagyságrendileg a nettó 350-400 ezer forintot viszi haza. A kiemelkedőbb bérekhez minden esetben valamilyen kiemeltebb feladatkör, plusztudás szükséges.

Milyen „szupertudások” kellenek?



Az X generáció értékeire lenne szükség, de a fogékony újakkal is meg lehet értetni, hogy türelmes legyen, várja meg, amíg beérik a munkája gyümölcse. Lojális legyen és komplexen lássa az ügyfélkörét. Több ezer termékünk van, ha nem is mindet, de ezek bizonyos részét ismernie kell, hogy ajánlani tudja, és a vevők fejlesztéseivel is tisztában kell lennie, hogy olyat ajánljon, amire szükség lesz.

Milyen mély műszaki ismeretek kellenek?



Előny, de nem elvárás a műszaki tanulmány vagy tapasztalat. Évek óta nem foglalkozunk azzal, hogy mi a jelöltek végzettsége, a személyiségét nézzük meg. Aki műszaki területről jött, vélhetően nem tudják sarokba szorítani, de ehhez többnyire nem társul üzleti érzék. Az a legritkább, ha mind a kettő megvan egy személyben. Mindenkinek biztosítunk 3 hónapot, amikor felkészítjük a munkára, ez befektetést igényel mindkét fél részéről.

Furának számító helyekről is jönnek?



Testnevelő tanár, cukrász, katona. De ezzel már nem lepnek meg minket (nevet).

A generációs különbségeket hogyan kezelik?



Nincsnek generációs különbségek, mindenki megtalálja a saját területén a számítását. A munkakörülmények behangolása a fő feladat az új igényeknek megfelelően, ez az, amit folyamatosan kezelni kell.
Horváth Gábor 190708Az új kollégáknak át kell törnie a falat a beszerzéssel foglalkozó embereknél, és egy nő erre a feladatra alkalmasabb, vele kedvesebbek, sőt, elnézőbbek lesznek, mint egy férfival

Az üzletkötők között mennyi nő van?



Az értékesítőink 15%-a nő, ami első hallásra meglepő lehet, hiszen a Würth egy férfias szervezet, már csak a termékek és a vevőköre miatt is, valószínűleg emiatt nem preferálták a nők felvételét korábban. A 2010-es évek elején aztán megtörtént az áttörés. Kiderült, hogy ha felszedik azt a tudást, ami a munka elkezdéséhez szükséges, akkor sokkal jobban tudnak teljesíteni, mint a férfi kollégák. Ennek a meglepő dolognak ésszerű magyarázata van. Az új kollégáknak át kell törnie a falat a beszerzéssel foglalkozó embereknél, és egy nő erre a feladatra alkalmasabb, vele kedvesebbek, sőt, elnézőbbek lesznek, mint egy férfival.

Ezzel nem könnyítik meg a HR dolgát

.

Nem bizony, és vannak határok, amiket nem léphetünk át. Az etikai kötelezettségek mellett nehezen vállalható feladat volna Budapest keleti részére keresni kizárólag nő munkatársat, aki autószerelő családból származik és jó kereskedővénával van megáldva. Ilyen felkérést nem kapunk a cégen belül, de azt tudjuk, hogy például az egyik üzletágunkban kifejezetten nő értékesítőt keresnek, és megpróbálunk nekik ebben segíteni, de ha alkalmasabb a férfi jelölt, akkor őt fogjuk felvenni. Megjegyzem, tényleg sokat számít, ha egy kolléganő olyan családból jött, ahol van műszaki érdeklődés, ahol szerzett némi tapasztalatot.

Milyen melléfogások vannak a toborzásban?



Nincs olyan sok, mert csak 12% a fluktuáció, ami a Würth konszernen belül nagyon jónak számít, általában azok válnak ki hamar, akik elhallgattak valamilyen fontos információt, amivel nem tudunk kalkulálni. A másik ok, amikor probléma van a vezetővel, de ennek sem a kiválasztás az oka.

Mi alapján méri le a HR csapat teljesítményét a fluktuáció alakulásán kívül?



Amikor az évzárókon a díjazottak között több olyan van, akiket egy, másfél éve vettünk fel. Ilyenkor összenézünk, mi hárman HR-esek, és azt mondjuk: „na, jó választás volt”. Ez a legjobb visszajelzés.

Több, mint 100 munkaügyi iratminta és szabályzat a HR Portaltól. Előfizetőinknek küldjük a munkajogász által rendszeresen frissített módosításokat is.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk