Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók?

Január közepén sor kerülhet a közszolgálati dolgozók sztrájkjára, mert Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a kormány nem jutott közös álláspontra - írja az mfor.hu oldal.

images

images

Mostani álláspont szerint január 12-én és január 15-én, vagyis pénteken és hétfőn tartanak kétnapos sztrájkot az önkormányzati hivatalokban - írják.

Az MKKSZ közleményében azt írja, hogy a kormány két tárgyalási forduló után visszavonult a béremelésről kezdeményezett egyeztetésekről. Azóta pedig nem ültek tárgyalóasztalhoz. A szakszervezet szerint tarthatatlan helyzet alakult ki a csökkenő reálkeresetek és a munkahelyi fluktuáció miatt.

2017 novemberében a szakszervezet levelet írt Orbán Viktornak, melyben azt írják, hogy annyira kevés már a szakképzett munkaerő, hogy ha most lennének az önkormányzati választások, előfordulhatna, hogy bizonyos városokban meg sem tudnák tartani az előírt feltételekkel.

Az MKKSZ nagyjából 200 ezer olyan közszolgálati dologozó érdekeit képviselik, akik kimaradtak a bérintézkedésekből és így fizetésük 10 éve nem emelkedett.

A januári két kitűzött sztrájkidőpont után minden hónapban terveznek sztrájkot, mindaddig míg a kormány nem hajlandó velük megegyezni. Ezeken a napokon csak a halaszthatatlan feladatokat látnák el.

mfor.hu
Follow hrportal_hu on Twitter