Megjelent: 16 éve

Távmunka Magyarországon

Míg az USA-ban és Nyugat-Európában dinamikusan terjed, addig hazánkban csekély népszerűségnek örvend.

A távmunkában, azaz a hagyományos munkahelytől távol, számítógép és internet segítségével történő foglalkoztatás a fejlettebb országokban egyre népszerűbb.

Az International Telework Association & Council (ITAC) és a Dieringer Research Group friss kutatása szerint az Egyesült Államokban a vizsgált két hetes időszakban 45,1 millió amerikai - az összes munkavállaló 30 százaléka - dolgozott munkaadójától távol - otthonról, autóból, nyaralás alatt, az ügyfelénél. Összességében 26 millióra tehető azoknak a száma, akik havonta egy napot, 22 millióra, akik heti legalább egy napot otthonról, klasszikus távmunkában dolgoznak, ami 30 százalékos növekedés az egy évvel korábbi helyzethez képest.

Egy másik, 2003-as felmérés szerint az európai országok közül Hollandiában, a skandináv országokban és az Egyesült Királyságban a legelterjedtebb, ahol a munkavállalók 15-25 százaléka dolgozik részben otthonról.

A magyarországi helyzet évek óta változatlan, a vállalatok - néhány kivételtől eltekintve - nem lelkesednek a munkavállalók ilyen jellegű foglalkoztatásáért. A munkaszerződéssel foglalkoztatott távmunkások arányát 1-2 százalékra becsülik, ha tágabb értelemben -például az önfoglalkoztató és mobil távmunkásokat is belevéve- 4-5 százalék lehet az arány.

Költségcsökkentő és hatékonyságnövelő

Szakértők szerint a távmunka egyrészt nagy mértékben növeli a dolgozók munkájának hatékonyságát, másrészt pedig alkalmazásával jelentős mértékben lecsökkennek az ügyviteli és az irodabérlés kapcsán felmerülő vállalati költségek. A munkáltató számára emellett hozzáférhetővé válik a földrajzilag távol eső munkaerőpiac, a hagyományos módon elérhetetlen szakértelem. És mivel az egész ország területéről toborozhatja a jelölteket, jóval nagyobb esélye adódik a minden szempontból ideális munkavállaló megtalálására.

30-40 százalékos megtakarítást is hozhat az átállás

Hét éve alkalmazza a távmunkát a Netgral Informatikai Kft, amely projektjeihez 30-40 távmunkást foglalkoztat. "Sokszor csak bizonyos projektekre alkalmazunk munkavállalókat - megbízásuk a feladat elvégeztével megszűnik" - tájékoztatott Kádár Krisztián Miklós ügyvezető igazgató. Véleménye szerint a távmunkára való átállás akár 30-40 százalékos megtakarítást is jelenthet a cégeknek, hiszen a ténylegesen ledolgozott órák után fizet a munkáltató - és ebbe sem az ebéd-, sem a kávészünet nem tartozik bele.

A magyar főnök szereti, ha szem előtt van a dolgozó

Minimális elterjedése azzal is magyarázható, hogy a magyar cégvezetők zöme nem szívesen önállósítja dolgozóit. Szeretik, ha a kollégák szem előtt vannak, és ha folyamatosan nyomon tudják követni munkájukat" - magyarázta a Netgral Kft. ügyvezetője, aki szerint a távmunkások munkáját sokkal jobban nyomon lehet követni, mivel minden munkával töltött órájukat dokumentálniuk kell. Ez az ő érdekük is, hiszen fizetésüket is e munkaidő-nyilvántartás alapján kapják - mondta Kádár Krisztián Miklós.

Az ügyvezető nem tart attól, hogy a kollégák otthonról dolgozva elszigetelődnek: "E-mailen, messengeren, skype-on tartjuk a kapcsolatot. A dolgozók elszigetelődésétől nem félünk, véleményem szerint még így is többet beszélgetünk egymással, mint a közös irodában dolgozók", véli.

Szigorúak az otthoni iroda kialakítására vonatkozó előírások

"Alkalmazásának terjedését gátolja továbbá, hogy az otthon kialakítandó munkakörnyezetre ugyanazon munkavédelmi, balesetvédelmi, tűzvédelmi, érintésvédelmi és ergonómiai előírások vonatkoznak, mint az irodai környezetre. A Netgralnál otthonról dolgozók esetében a munkakörnyezet megfelelő kialakításáért a munkavállaló felel. A dolgozókat abban az esetben alkalmazzuk, ha be tudnak mutatni egy környezettanulmányi nyilatkozatot, amely bizonyítja, hogy munkakörnyezetük a törvényi előírásoknak megfelel.

150 távmunkás a statisztikai hivatalnál

Február óta dolgoznak távmunkások a Központi Statisztika Hivatalnál. A távmunkahelyek kialakításának oka a hivatal átalakítása volt. A megyei igazgatóságok megszűntek és hat régiós központot alakítottak ki. A KSH nem akarta azokat a jó szakembereit elveszíteni, akik az új régióközponttól távol élnek,és akiknek nem vagy nehezen megoldható a költözés, ezért az új technológiát használta arra, hogy megtartsa a képzett és bevált munkaerőt. Aki egy zalai faluból járt eddig a zalaegerszegi megyei igazgatóságra, most a győri KSH régióközpont kötelékében dolgozik otthonról.

A hivatal vezetői és a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériummal megvalósíthatósági tanulmányt készítettek, majd kidolgozták a távmunkás státusz irányelveit. A távmunkára kiválasztott több mint 150 munkavállaló maradt köztisztviselői státuszban, csak otthonról, munkaszerződéssel dolgozik.

A KSH minden távmunkahelyet szélessávú internetkapcsolattal, tűzfallal szerelt fel, személyes azonosítóval léphetnek be az otthoni végpontokból a munkavállalók, és az üzleti-magán célú hívásokat is különválasztják. ű

6-7 hónap kellett az átálláshoz

A projekt 6-7 hónapos előkészítés után 2005 februárjában vette kezdetét, azóta számos, főként adatbeviteli munkatárs, számítástechnikai programfejlesztő dolgozik otthonról. Mint Sándor István a KSH Debreceni Igazgatóságának vezetője elmondta, kezdetben leginkább az alkalmazottak elszigetelődésétől és a munkahatékonyság csökkenésétől féltek.

Belső honlap az elszigetelődés ellen

"Hogy elkerüljük dolgozóink elszigetelődését, létrehoztunk egy belső honlapot, amelyen minden, a KSH-val kapcsolatos hírt megtalálhatnak. Az oldalt látogatva folyamatosan követni tudják a nálunk történő eseményeket, még egy faliújság is helyet kapott a honlapon. Emellett munkatársainknak legalább heti egyszer szükséges meglátogatniuk a képviseletet, mivel hetente beszéljük meg - személyesen - a további feladatokat" - mondta el Sándor István.

Nem csökkent a munkahatékonyság

"Tapasztalataink szerint a hatékonyság nem csökkent, a határidős munkák időben elkészülnek. Ehhez hozzájárul korábbi munkaidő-nyilvántartási rendszerünk, amelyben a kollégáknak fel kellett tüntetniük a feladat elvégzéséhez szükséges időt, amelynek alapján most betartható határidőket tudunk szabni. A felmerült technikai problémák is megoldódtak. Egyedüli gondunk a rendszer lassúsága, amin informatikusaink dolgoznak" nyilatkozta a Debreceni Igazgatóság vezetője.

A Netgral és a KSH jó tapasztalatai ellenére a távmunka inkább kivételnek számít a munka hazai világában.

Távmunka Európában:

1. Azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik legalább heti egy teljes napot otthonról dolgoznak a teljes munkavállalók százalékában:

Hollandia 21 százalék
Dánia: 17,5
Finnország: 16
Svédország: 15
Egyesült Királyság: 11
Németország: 8
Észtország: 8
Írország: 6
...Magyarország: 1 százalék

2. Mindenfajta távmunkás (klasszikus, mobil, önfoglalkoztató e-lancer) aránya az összes munkavállaló százalékában:

Hollandia: 26 százalék
Finnország: 21
Dánia: 20,5
Svédország: 18
Egyesült Királyság: 17,5
Németország: 17
Ausztria: 14,5
...
Magyarország: 4 százalék

Forrás: Sibis
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A számítógéppel dolgozók háromnegyede a hibrid munkavégzésre esküszik

A számítógéppel dolgozók több mint háromnegyede a hibrid munkavégzés valamilyen formáját tartaná ideálisnak – állapítja meg a Telenor... Teljes cikk

A rugalmasság lett a legfontosabb az irodapiacon

Továbbra is sok a bizonytalanság a hazai irodapiacon, a szereplők többsége mégis optimista. A bérbeadók és a bérlők rugalmassága eközben még... Teljes cikk

Amerikában kétmillió közalkalmazottat már beszippantott a rugalmas munkaterület-üzemeltetés

Amerikában közel 2 millió közalkalmazottnak mostantól lehetősége lesz arra, hogy megválassza, melyik irodából szeretne dolgozni egy adott munkanapon. Teljes cikk